AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-04-2020, 01:34   #1
Kullanıcı Adı
temhaydogan
Standart Nil Havzasında Su Savaşı Kapıda Mı?Hedasi Barajı Mısır-Etiyopya Savaşı Çıkarır mi?
Nil Havzasında Su Savaşı Kapıda Mı?

Etiyopya’nın inşa ettiği Rönesans Barajı olarak da bilinen Hedasi Barajı’nın, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yol açtığı gerilim, Nil Havzasında çatışma endişelerini artırdı.

Birleşmiş Milletler’e göre, dünyada 2,2 milyar insanın, yani her 10 kişiden üçünün, temiz suya erişimi bulunmazken, içme suyunun 50 yıl sonra altın kadar değerli, petrol kadar stratejik öneme sahip olacağı tahmin ediliyor. Bu durum, özellikle de Orta Doğu ve Afrika bölgesinde su üzerine mücadele ve savaşları beraberinde getiriyor.

Fırat ve Dicle uzun yıllar Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki gerilimin merkezi olurken son yıllarda ise etrafında 11 ülkeyi barındıran Nil havzası, en sıcak bölge olarak dikkati çekiyor. Zira, Etiyopya’nın inşa ettiği Rönesans barajı olarak da bilinen Hedasi Barajı, Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında krize dönüşmüş durumda. Yapımına 2011’de başlanan ve Afrika’nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olmaya hazırlanan baraj özellikle Mısır hükümetinin tepkisini çekiyor.

Mısır kadar güçlü bir itirazı bulunmayan Sudan ise konunun diplomasiyle çözülmesi gerektiğine inanıyor. Ülkeler arasında, Amerikan yönetiminin de dahil olduğu müzakere süreci sürüyor. Peki müzakereler ne aşamada? Mısır ve Etiyopya hangi konularda anlaşamıyor? Nil havzasındaki gerilim sıcak çatışmaya dönüşür mü? Geleceğin savaşları petrol değil su yüzünden mi olacak? Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Etiyopya'da iktidarda bulunan*Devrimci Demokratik *Cephe'nin*kurucusu ve *Barış ve Kalkınma Vakfı Başkanı Sebahat Neka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje fikrinin yeni olmadığını ve uzun bir geçmişe sahip bulunduğunu*belirtti. Mısır'ın uzun süredir baraj inşasının önünde engeller çıkarmak için uğraştığını ifade eden Neka,*"Hedasi Barajı inşası ile hem ülkemizde hem de bölgesel anlamda ekonomik gelişme ve*kalkınmayı hedefliyoruz" dedi.*

Mısır ve Sudan'ın Hedasi Barajı inşasına gösterdiği tepkiye ilişkin ise Neka, "*Mısır ve Sudan projede katılımcı ülkeler ve bu projeden en çok bu ülkeler istifade edecek. Mısır'ın bunu anlamasını bekliyoruz" diye konuştu.

-Nil Havzası ülkeleri
Öte yandan Etiyopya'nın*Kahire*Büyükelçisi
Mahmud Derir Gidi, Nil Havzası ülkeleri arasında*50 yıldan bu yana herkesin razı olduğu*bir anlaşmaya varılamadığını belirtti.*Gidi, 1929'da Mısır ile*Britanya*arasında imzalanan anlaşmaya*Nil havzası ülkelerinin çoğunun dahil olmadığını, 1959'da Mısır ve Sudan arasında imzalanan anlaşmanın ise bu iki ülke dışındaki diğer Nil havzası ülkelerini kapsamadığını hatırlattı.

Gidi,10 yıl süren*müzakerelerin*ardından 2010 yılında varılan Entebbe Anlaşması'nı*9 Nil Havzası ülkesinden Etiyopya, Uganda, Ruanda,*Burundi, Tanzanya*ve*Kenya'nın imzaladığını Mısır,*Sudan ve*Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin*ise bu anlaşmaya imza koymadığını ifade etti.

Etiyopyanın Nil Havzası ülkeleri ile iyi ilişkiler kurma çabası içinde olduğunun altını çizen Gidi,*Mısır*basınında yer alan bazı haber ve yayınlar ile*Etiyopya'nın imajının*zedelenmek istendiğini ileri sürdü.*Gidi, ABD ve*İsrail'in projeyle irtibatlandırılmasının son derece yanlış olduğunu ve hiçbir şekilde bir gerçeklik payının bulunmadığını dile getirdi.

Mavi Nil üzerine kurulacak*Hedasi Barajı projesi Etiyopya için sıradan br proje olmayıp, geçmişi 19.yüzyıla kadar dayanan bir*rüyanın gerçekleşmesi anlamını taşıyor.

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla*Afrika kıtasının yüzde 10'unu*oluşturuyor. Havza*ülkeleri,*Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya,*Ruanda, Brundi,*Tanzanya, Uganda ve Kongo*Demokratik Cumhuriyeti'nden oluşuyor.*

Hedasi Barajı'nın,*Nil'in, Mavi*Nil**kolundaki dört barajdan biri olması bekleniyor. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından, 18,5 milyar metreküp ise Sudan tarafından kullanılıyor.*

Etiyopya'nın,*Nil Nehri*üzerine inşa etmeyi planladığı Hedasi (Rönesans) Barajı projesi sebebiyle Nil'in kollarından biri olan Mavi Nil'in yatağını değiştirmeye başlaması, Mısır ile Etiyopya arasında gerginliğe neden olmuş, proje hakkında karşılıklı yapılan açıklamalar sebebiyle iki ülke arasında büyük bir*gerilim meydana gelmişti. -*Addis Ababa
Kaynak: AA
Mavi Nil sorunu Türkiye-Etiyopya stratejik ortaklığını güçlendirir mi?

​​​​​​​Darbe sonrası Türkiye-Mısır ilişkilerinin kötüleşmiş olması Mavi Nil sorununda Türkiye’nin Etiyopya’ya destek verebileceğini düşündürüyor. Ancak Türkiye uzun vadede hem Sudan’ı hem de Mısır’ı kaybetmeyi göze almayarak temkinli siyaset izleyecektir.
https://youtu.be/4rKDz_s3B24



SM-J700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

 

temhaydogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım