AK Gençliğin Buluşma Noktası
Alt 06-08-2008, 13:29   #1
Kullanıcı Adı
akgenclik56
Standart SİİRT KÜLTÜRÜ
Siirt - Kültür


Mahalli Giyim-Kuşam


Günümüzde yöresel karakter taşıyan giyime ancak Eruh ve Pervari İlçelerinin köylerinde rastlanabilir. Bu yörelerde bazı erkekler tezgahlarda tiftik ipliğinden dokunmuş kumaşlardan yapılan ve Şal-Şepik denilen bir elbise giyerler. Bu elbise orjinal bir elbise olup, cepken, yelek ve çok geniş pacalı pantolondan oluşur. Kumaşlar işlemelidir. Yeleğin altına giyilen uzun kollu gömleğin kolları bileğe sarılmakta, püskülleri sarkıtılmaktadır.



Kadın giyiminde ise yöresel özellikler daha çok köylerde görülür. Basit şekilde dikilen ve ayaklara kadan uzanan entariler oldukça yaygındır. Elbise renkleri genellikle göz alıcıdır. Anadolu'nun diğer bölgelerinde olduğu gibi köy kadınlarının başları sarılı fakat yüzleri açıktır.









Mahalli Yemekler


]Siirt Köftesi:[b Mahalli tabirle "Kitel" diye adlandırılan Siirt köftesi ince bulgurdan yapılır. Su ile yoğurularak hamur haline getirien bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir miktar baharat konulduktan sonra kapatılır. Bundan sonra yapılan iri köfteler kaynar suda haşlanarak pişirilir. Bu yemeğin yanında ekşi sebzeli çorbalar; özellikle de "Pırtike" olarak adlandırılan ıspanak çorbası veya "Nube" olarak adlandırılan acılı ottan yapılan bir çorba da ikram edilir.



Bumbar : Bu yemek mahalli bayram günü olan "Cıgor" un (Çık Gör) özel yemeğidir. Mahalli adı "Cokat"tır. Önceden temizlenmiş, tuzlanarak kurutulmuş veya taze olarak itina ile temizlenmiş kalın bağırsağın bir ucu dikilir. Yıkanmış ıslak pirinc, karabiber, maydanoz ve kıyma karıştırılarak bağırsak içine doldurulur. 30-40 cm. olacak şekilde öbür ucu da dikilir. Bir buçuk saat kadar kaynatılarak pişirilir.



Perde Pilavı :Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen "Perde Pilavı", Siirt'in en meşhur yemeklerindendir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti, et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte tencerenin ağzı hamurla sıvanarak kapağı örtülür ve fırında pişirilir.



Büryan (Perive): Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın yenilen bir et yemeğidir. Et çengellerle önceden kızdırılan yeraltı kuyularına sarkıtılır ve kuyunun ağzı kapatılır. Kuyudan alınan pişmiş etler askılarda satışa sunulur.[/b]









Mahalli Oyunlar


Siirt çevresinde çok değişik mahalli oyunlara rastlanır. Hemen hemen her ilçede ayrı bir oyun çeşidi görmek mümkündür. Sayıları otuz'u bulan oyunlar arasında en meşhurları: lörke, karakıştan, hirpani gibi oyunlardır. Özellik taşıyan müzik aleti yok gibidir. Davul-zurna ve tefler kullanılmaktadır. Ayrıca, "Mıtrıp" denilen yerli çingenelerin kullandığı, dut ağacından yapılan bir nevi kemençe vardır. Bu kemençelerin telleri at kuyruğundan özel surette yapılmaktadır. Halk Oyunlarının tamamında bir anlam yüklü olduğu görülür. Yaşantının ve doğa koşullarının oyunları etkilediği belli olur. Siirt'te oynanan diğer oyunlar : Seyhani (Saygı oyunu), Mirani (beyler oyunu), Dello Can (zafer oyunu), Kızlar (Gelin götürme oyunu), Temer Ağa, Papore (ihtiyar oyunu), Şoro (şirin kızlar oyunu), Kartal oyunu, Siirt üç ayak lörke, Çaçan, Nöbet, Güci oyunu, Yadesta (al oyunu), Nanet, Belite.








Mahalli BayrAm ve Özel Günler

Siirt'in diğer illerde görülmeyen kendine özgü mahalli bayram ve günleri vardır. Bunların başlıcaları Cigor, Yumurta Bayramı ve Şihirlerdir.

 

akgenclik56 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-09-2008, 22:55   #2
Kullanıcı Adı
bilgi müdavimi
Standart SİİRT KÜLTÜRÜ
Başbakanımızın eşi Emine Erdoğanın memleketi.Fakat siirtin kültürünü anlattığın iyi oluyor.Öğreniyoruz.Başka neleri var?
bilgi müdavimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-23-2008, 11:25   #3
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart SİİRT KÜLTÜRÜ
bende aslen siirtliyim. siirtin yemekleri türkiyenin en güzel yemekleridir. siirtin yemekleri tescillenmiştir.

ayrıca battaniyesi, bıttım sabunu da meşhurdur.

perive dedikleri, büryan yemeği kesinlikle eşi benzeri bulunmaz bir yemektir. siirtliler sabah namazından sonra gidip büryan yerler

akşam oldu mu her yer kapanır. eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen çok fazla gelişmemiştir. özellikle siirtli araplar kentlerini terk etmişler, istanbul fatih'a göç etmişlerdir. istanbul fatihte bulunan siirtliler siirtteki siirtlilerden fazladır.
siirtte yapabileceginiz çok fazla sosyal aktivite yoktur. bunun yanında gezilip görülmeye değer fakirullah hazretlerinin türbesinin bulunduğu tillo denen aydınlar ilçesi ve veysel karani hazretlerinin türbesi siirt merkeze yakındır.

siirt merkezde çok sayıda büyük islam aliminin türbesi bulunur.
Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02-12-2009, 21:58   #4
Kullanıcı Adı
bilgi müdavimi
Standart
Devletimizin en sıcak insanları buralardan çıkar.
bilgi müdavimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-25-2009, 16:17   #5
Kullanıcı Adı
Cerrah
Standart
Konunuz Siirt Bölümüne Taşınmıştır.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
siirt kültürü

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım