AK Gençliğin Buluşma Noktası
Güzel Sözler & Vecizeler Güzel sözler ve yolumuza ışık tutan vecizeler...

Stil
Seçenekler

Alt 01-26-2008, 14:39   #1
Kullanıcı Adı
özlem
Standart 14 şubat sevgililer günü

Her yıl 14 Şubat günü Sevgililer Günü olarak anılır.

Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (St.Valentine's Day) olarak bilinir. Romantik aşk ile bağlantısı Orta Çağ'ın sonlarına doğru, o zamanki akımlardan kaynaklı oluşmuş ve zamanla dinsel özelliğini yitirmiştir. 1969 yılında dini takvimden de çıkarılarak dini anlamda kutlanması sona ermiştir.

Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Tahminlere göre 14 Şubat günü, tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderilmektedir. Bunun yanı sıra hediye alımlarından kaynaklı piyasada satışlar artmaktadır. Valentine kelimesi batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kulllanılır.

Tarihçe
Şubat ayı bereket festivalleri
Sevgililer Günü kartı
1712 yılına ait İsveç almanağında 14 Şubat Valentine olarak belirtilmiş Şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmıştı ve Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı.

Antik Roma'da 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus'un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus'un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus'u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. Genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı.

Valentine
Katolik Ansiklopedisi'ne göre(1908) eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmüş 3 tane Aziz Valentine geçmektedir:

Roma'da 3. yüzyıl'ın ikinci yarısında öldürülmüş ve Via Flaminia gömülmüş bir rahip.
Aynı zamanlara denk gelen ve Interamna (modern Terni) piskoposu. O da Via Flaminia'ya gömülmüş fakat rahipten farklı bir mezara.
Afrika'da hakkında çok az bilgi olan bir kişi.
Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı eski tarihte hiç geçmemektedir ve kimi tarihçilere göre sadece bir efsanedir. Valentine'nin onuruna kutlama günü, 14 Şubat 496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir.

1969 yılında kilise takviminden Aziz Valentine gününü çıkarmıştır.

Orta Çağ
Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı ilk olarak 14. yüzyıla ait kaynaklarda görülmektedir. 1381 tarihli Parlement of Foules adlı kitaba göre, Fransa'da ve İngiltere'da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak bilinmekteydi. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar vermekteydi ve bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap etmekteydiler.

Hristiyan olduğu için öldürülmüş din adamı Valentine ile romantik aşk arasındaki ilişkiyi anlatan efsanelerin 14. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu efsanelerde geçen başlıcaları şöyledir:

Valentine, öldüreleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine "Valentine'ninden" imzalı bir aşk notu vermişti.
Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde; gizlice evlenmelerine yardım etmişti.

Günümüzde Sevgililer Günü
Sevgililer Günü çikolatalarıZamanla 14 Şubat sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı bir gün haline gelmiştir. 1800 yıllardan sonra Amerika'da Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok gelişti. Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat'ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor. Bu hediyelerin başında çiçekler geliyor. Çikolata ve bir kart ile de aşklarını anlatıyorlar.

özlem isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 01-26-2008, 14:46   #2
Kullanıcı Adı
Meftun
günümüzde partimiz için de sevgililer günü halka karanfil ve gül dağıtıp sevgilerini paylaşarak arttırma günü olmuştur ;)
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 14:51   #3
Kullanıcı Adı
Beritan
bana göre saçma ama güzel bir gün
saçma gelmesi kıskançlıktan ;)
güzel gelmesi en azından bi günlük bile olsa eşlerini hatırlıyolar ;)
Beritan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 14:52   #4
Kullanıcı Adı
azize
sevgilisi olmayanlar için durum ne pekii _? :D :D :D
azize isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 14:55   #5
Kullanıcı Adı
Meftun
Alıntı:
azize Nickli Üyeden Alıntı
onlar için yani benim gibiler 14 şubatta aynen şöyle diyecekler 'o da neymiş öyle gavur icadı..hem benim sevgilim olsa hergün hatırlarım neymiş öyle bir gün...hiç sevgi dolu değil..sanmayınki o ellerinizdeki çiçekleri kıskanıyorum..hıhh' ;)
Meftun isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 15:00   #6
Kullanıcı Adı
azize
Alıntı:
ak_saliha Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
onlar için yani benim gibiler 14 şubatta aynen şöyle diyecekler 'o da neymiş öyle gavur icadı..hem benim sevgilim olsa hergün hatırlarım neymiş öyle bir gün...hiç sevgi dolu değil..sanmayınki o ellerinizdeki çiçekleri kıskanıyorum..hıhh' ;)
evet güzel bi bahane sevdim..bunu kullancamm :D
azize isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 15:09   #7
Kullanıcı Adı
oguzdesouza
Alıntı:
ak_saliha Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
oguzdesouza isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 15:12   #8
Kullanıcı Adı
Necip Fazil
Maneviyatından, ananesinden yoksun, günümüzde modern gençlik olarak adlandırılan, asıl olarak " kaybedilmiş gençlik " niteliğini taşıyan kişilerin, egolarını tatmin etmek için karşı cins avına çıkmalarını sağlayacak bir gün ... Müslümanlıkla ne kadar alakası var ise, Müslümanları okadar ilgilendirir.

VesseLam
Necip Fazil isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-26-2008, 15:56   #9
Kullanıcı Adı
TÜRK EVLADI
[i][b]İnsanların ayrılacaklarını bildikleri halde her türlü rezilliği yaşadıkları insanla ''rezilliklerini kutladıkları'' bir gün işte...

Alt 01-26-2008, 15:59   #10
Kullanıcı Adı
kayısıkentli44
benim kuytlayacak sevgilim olmadıgı için kutlamıyorum..hem masraftan kurtuluom ohh be ne güzel. 8)
kayısıkentli44 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)