fatih kısaparmak balon baskılı balon 1915 OLAYLARI - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1915 OLAYLARI


sidre
10-10-2007, 23:50
24 NİSAN 1915

http://www.ermenisorunu.gen.tr/images/fotobu/a1_178.jpg
Ankara ve Yozgat çevresinde faaliyet gösteren Ermeni çetelerinden bir grup.

Rus ve İngiliz kışkırtmaları sonucunda meydana gelen isyan ve katliamlar karşısında Osmanlı hükümeti, herhangi bir önleme başvurmadan önce Ermeni Patriği, Ermeni milletvekilleri ve Ermeni cemaatinin ileri gelenlerine "Ermenilerin Müslümanları arkadan vurmaya ve katletmeye devam etmeleri halinde gerekli önlemleri alacağını" bildirmekle yetinmiştir. Ancak, olaylar durmak yerine giderek yoğunlaşınca, ordunun bir çok cephede savaş halinde bulunması nedeniyle cephe gerisinin emniyete alınması ihtiyacı doğmuştur.

Bu maksatla, 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeni Komiteleri kapatılarak, yöneticilerinden 2345 kişi devlet aleyhine faaliyette bulunmak suçundan tutuklanmıştır. Osmanlı Hükümeti'nin bu kararı üzerine hareket geçen Eçmiyazin Katalikosu Kevork, ABD Cumhurbaşkanı'na şu telgrafı göndermiştir:

"Sayın Başkan, Türk Ermenistanı'ndan aldığımız son haberlere göre, orada katliam başlamış ve organize bir tedhiş Ermeni halkının mevcudiyetini tehlikeye sokmuştur. Bu nazik anda Ekselanslarının ve büyük Amerikan Milletinin asil hislerine hitap ediyor, insaniyet ve Hıristiyanlık inancı adına, büyük Cumhuriyetinizin diplomatik temsilcilikleri vasıtasıyla derhal müdahale ederek, Türk fanatizminin şiddetine terkedilmiş Türkiye'deki halkımın korunmasını rica ediyorum."

Başpiskopos Kevork'un telgrafını, Rusya'nın Washington Büyükelçisi'nin ABD'deki temasları izlemiştir. Bütün olup biten, yasadışı Ermeni komitelerinin kapatılması ve elebaşlarının tutuklanması olmasına rağmen, olayı bir "katliam" gibi göstermeye çalışan Ermeniler, başta ABD ve Rusya olmak üzere, çeşitli sömürgeci devletleri kendi saflarına çekmeye çalışmışlardır.

Diaspora Ermenilerinin her yıl sözde "Ermeni soykırımının yıldönümü" diye andıkları 24 Nisan, devlet aleyhine faaliyette bulunan ve masum insanları katleden 2345 komitecinin tutuklandığı tarihtir. Görüldüğü gibi bu tarih, sözde soykırım şöyle dursun, sözde soykırım iddialarına temel oluşturduğu iddia edilen "yer değiştirme" uygulamasıyla bile ilgili değildir.

Kaynak:
Gürün, Kamuran, Ermeni Dosyası, TTK Basımevi, Ankara 1983, s. 210-211

ak_mavish
10-10-2007, 23:53
Bilgilendirdiğin için sağol.Hiç ummadığım ülkeler kabul etmiş.En çok da Almanyaya hayret ediyorum....
''TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOK'' sözü doğruymuş...

sidre
10-10-2007, 23:55
Bilgilendirdiğin için sağol.Hiç ummadığım ülkeler kabul etmiş.En çok da Almanyaya hayret ediyorum....
''TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOK'' sözü doğruymuş...
bende soktayım hala bu kadar cok dusmanımızın oldugunu gormek uzdu benı :-[

loneliness
10-10-2007, 23:58
Beni en çok rahatsız eden Almanya dır Hala Almanya da güçlü bir etkimiz yok... İstediğimizi alabilmemiz gerekir halbuki Almanya dan >:( >:( >:(

selahattin_ay
10-11-2007, 00:56
Bilgilendirdiğin için sağol.Hiç ummadığım ülkeler kabul etmiş.En çok da Almanyaya hayret ediyorum....
''TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOK'' sözü doğruymuş...



beni de okyanus asiri ulkeler uruguay sanane nufusunun yarisi bilmiyordur bile ulkemizin yerini venezuela mesela

selahattin_ay
10-11-2007, 00:57
Beni en çok rahatsız eden Almanya dır Hala Almanya da güçlü bir etkimiz yok... İstediğimizi alabilmemiz gerekir halbuki Almanya dan >:( >:( >:(


haklisin loneliness ;) ordaki vatandaslarimizin da haklarini aliyorlar yavas yavas bu konuda haberler cok

selahattin_ay
10-11-2007, 00:58
cok guzel paylasim olmus tesekkurler sidre

aksavaşçı
10-11-2007, 00:59
Vatan'ımıvı iki yoldan işgal etmeye çalışıyolar.
1)ermeni soykırımı iddası
2)pkk

sidre
10-11-2007, 01:00
kabul eden hıc bır ulkenın tam anlamıyla soykırımın bıle ne oldugunu bıldıklerıne ınanmıyorum hepsı cıkarları dogrultusunda haraket edıyor buda benı delırtıyor

loneliness
10-11-2007, 01:01
kabul eden hıc bır ulkenın tam anlamıyla soykırımın bıle ne oldugunu bıldıklerıne ınanmıyorum hepsı cıkarları dogrultusunda haraket edıyor buda benı delırtıyor


Tabiiki CEZAYİR dahi kendi vatandaşlarına yapılan soykırımı dünyaya duyurmuyor... Çıkarları için mesela...

ak_mavish
10-11-2007, 01:25
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı 21 RED oyuna karşı 27 EVET oyu ile kabul edildi

Oylamayı, Ermeni tasarısına karşı Türkiye'nin tezlerini anlatmak üzere Washington'da bulunan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış başkanlığındaki TBMM heyeti ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da izledi.
11.Ekim.2007 00:16:24
samanyolu haber

selahattin_ay
10-11-2007, 01:27
aferin simdi cok iyi bir is yaptin amerika
hey gibi bush hey ne oldu senin otoritene vezirlerine soz geciremez olmussun

selahattin_ay
10-11-2007, 01:28
paylasim icin tesekkurler ak_mavish

ibrahim44
10-11-2007, 01:33
İşler iyice karıştı ??? ???
Sanırım bu da iyiye giden Türkiye için oynanan bir oyun pkk,kuzey ırak ve ardından bu tasarı
Rabbim hayırlısını versin

selahattin_ay
10-11-2007, 01:41
İşler iyice karıştı ??? ???


bence karismadi amerika bosuna mi yirtiniyordu dis isleri bakani, bush
bu iki isim istemedigi halde birsey olmussa ben ce en dogrusu olmustur

Sukût-u_Hayal
10-11-2007, 01:56
Vatan'ımıvı iki yoldan işgal etmeye çalışıyolar.
1)ermeni soykırımı iddası
2)pkk



katılıyorum...türkiyenin en büyük iki sorunu haline geldi... sözde ermeni soykırımı ve pkk....

selahattin_ay
10-11-2007, 02:07
sorun bizde o kadar cok ki
kurt sorunu ermeni sorunu turban sorunu oss sorunu issizlik sorunu .................
keske sadece 2 tane olsa

sadeceali
10-11-2007, 09:37
Şimdi bakalım nolcak o "ülke ilişkilerine" nolca "incirlik üssüne".. valla ilişkileri bilmem ama devlet incirlik üssünü kapatıp orayı adanalı çiftçilere verebilir.. :D başkada bi işe yaramaz...

ak_mavish
10-11-2007, 11:53
Soykırım yasa tasarısı kabul edildi. Peki bu itirafı biliyorlar mıydı?
Bu sabaha karış ABD’de, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Ermeni tasarısı kabul edildi. Bugün Güneri Civaoğlu da "Ermenistan Başbakanı'nın itirafı"na yer verdi.

Ermeni kıyımı iddiaları bağlamında Ermenistan'ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni'nin 1923 yılında Bükreş'te yapılan Ermeni meselesiyle ilgili Taşnak Partisi toplantısında sunduğu bir rapordan alıntı yapıyor Civaoğlu...

Türklere savaşı biz açtık
1914 sonbaharında, Türkiye henüz savaşan taraflardan birine katılmadığı dönemde, Güney Kafkasya'da büyük gürültü içinde ve enerjik biçimde Ermeni gönüllü birlikleri oluşturulmaya başlandı.

Türklere karşı ayaklandık. Barışı sabote etmek için savaştık bile. Artık hepimiz Türklerin düşmanı olan İtilaf devletlerinin kampındaydık.

(...)
Aklımız dumanlanmıştı

Türklerle savaştık. Öldük ve öldürdük. Artık, Türklere ne gibi bir güven telkin edebiliriz ki? Aklımız dumanlanmıştı Askeri operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya'ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz.

Türklere karşı ayaklandık ve savaştık

Türklerin milli mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. Türklere karşı ayaklandık ve savaştık. Sevr Antlaşması gözümüzü kör etmişti. İsyanımızın temelinde İtilaf devletlerinin bize vaat ettiği büyük Ermenistan hayali vardı. Ama biz hiçbir zaman devlet olamadık. Türkiye Ermenistan'ı diye bir devletin hayalden öte olmadığı gerçeğini göremedik.

(...)

Türkler doğru yaptıTürkler doğru yaptı 1915 yaz ve sonbahar döneminde Türkiye Ermenileri zorunlu bir tehcire tâbi tutuldu. Türkler ne yaptıklarını biliyorlardı ve bugün pişmanlık duymalarını gerektirecek bir husus bulunmamaktadır.

(...)

Barışı sabote ettik
Kaderden şikâyet etmek ve felaketlerimizin sebeplerini kendi dışımızda aramak acıklı bir durumdur. Bu bizim (hastalıklı) milli psikolojimizin karakteristik bir özelliğidir ve Taşnaksutyun Partisi de bundan kaçamamıştır.

Osmanlı'dan, Akdeniz'e uzanan bir Ermenistan talep ettik. Derhal gönüllü birlikleri oluşturduk, Türklere karşı ayaklandık ve savaştık. İsyanımızın temelinde İtilaf devletlerinin bize vaat ettiği Ermenistan hayali vardı, gerçeği göremedik."





İNTERNETHABER

Meftun
10-11-2007, 12:15
Hükümet, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesini esefle karşılayarak, kınadı.



Temsilciler Meclisi çalışmalarına Ermeni Patriği'nin duasıyla başladı (bizim ülkede irtice diye çoktan ipi çekilmişti)


Dışişleri Bakanlığından yapılan hükümet açıklamasında, ''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesinin sorumsuzca bir davranış olduğu'' belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 10 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirdiği oturumunda, Osmanlı İmparatorluğunun işgal güçleriyle işbirliği yaptığı için Ermeni tebasının bir bölümüne yönelik olarak 1915 yılında aldığı tehcir kararını ''soykırım'' olarak niteleyen 106 sayılı karar tasarısını 21 oya karşı 27 oyla kabul ettiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''1915 olaylarının niteliği halen tartışılmaktadır. Birçok tanınmış uluslararası tarihçi bu döneme yayılan tehcir uygulamasını Ermeni iddialarının aksine Birinci Dünya Savaşı şartlarında alınmış bir harp dönemi güvenlik tedbiri olarak değerlendirmektedir.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin bilhassa Türk ve Ermeni ortak tarihini ilgilendiren bu konuda tarihi çarpıtan şekilde yeniden yazmak gibi bir görev ve işlevinin bulunmadığı açıktır. Parlamentoların görevi halklar arasındaki ilişkilerin daha da iyiye götürülmesini sağlamak, tarihe değil geleceğe bakmaktır. Ülkemiz yıllardır tarihin tartışmalı dönemlerinin yasama organları tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savunagelmektedir. 2005 yılında Ermenistan'a ortak tarihimizin tartışmalı bölümlerinin Türk, Ermeni ve gerekirse üçüncü ülkelerin tarihçilerince doğruluğu tartışma götürmeyen arşiv belgeleri üzerinde incelenmesi yönünde yaptığımız çağrı da, ülkemiz tarafından bugüne kadar yürütülmekte olan bu anlayışın bir tezahürüdür. Ermenistan tarafından halen olumlu yanıt verilmeyen ve iki ülke arasındaki 1915 olaylarına dair anlayış farkının samimi ve açık bir diyalog yoluyla giderilmesini öngören önerimiz halen masadayken, böyle bir karar tasarısının özellikle müttefikimiz ABD'nin Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden geçmesi büyük bir talihsizlik olmuştur.

Ermenistan'ın bu samimi önerimizi kabul etmek yerine gerek perde arkasından, gerek son zamanlarda açıkça tasarının kabulüne yönelik maksatlı bir gündem izlemiş olması ayrıca not edilmiştir.''

''Hükümetimiz alınan bu kararı esefle karşılamakta ve kınamaktadır'' ifadesine yer verilen açıklamada, Türk ulusunun tarihte hiçbir zaman işlemediği bir suçla itham edilmesinin kabulünün mümkün olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, tasarının Komitede onaylanması sürecinde en üst düzeyde ABD yönetimi ile ABD'de çok sayıda önemli, deneyimli ve bilinçli şahsiyetin yoğun bir biçimde tasarı karşısında tutum aldığına ve bu yönde girişimlerde bulunduğuna dikkat çekilerek, ''Buna karşın, tasarının Komitede yine de oylanmış ve kabul edilmiş olması, tasarı lehinde oy kullananları ve onlara bu yönde telkinlerde bulunanları tarih önünde sorumlu kılacaktır'' denildi.

Hükümet açıklaması şöyle devam etti:

''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesi sorumsuzca bir davranıştır.

Temsilciler Meclisinin tasarıyı bulunduğu noktadan daha ileriye götürmemek konusunda sağduyulu davranacağını hala ümit etmekteyiz. Bu noktada tüm Temsilciler Meclisi üyelerine ve özellikle de Temsilciler Meclisi Başkanına tarih önünde düşen sorumluluk açıktır.

Kararın Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul görmemesi için her türlü çaba gösterilecektir''


AA

Meftun
10-11-2007, 12:18
ABD Temsilciler Meclisi alt komisyonu, Dış İlşkiler Komitesinde 27 evet oyuna karşılık 21 hayır oyuyla geçen sözde Ermeni Soykırım yasası, Bush yönetimi tarafından da tepkiyle karşılandı.




Bush yönetimi, Türkiye'den, konuyla ilgili bir somut tepki göstermemesini istedi. Bush yönetimi adına konuşan, ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns "Derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz, umarız bizim için dünyadaki önemli ve değerli bir müttefikimiz olan Türkiye, bu konuyla ilgili her hangi bir somut tepki göstermez" dedi. Burns gazetecilerin son gelişmelerle ilgili çeşitli sorularını da yanıtladı. Burns bir gazetecinin İncirlik üssünün kullanımı ile ilgili sorusunu da, İncirlik üssünün iki ülke arasındaki diğer işbirliği alanlarına ilişkin ABD'yi tehdit eder bir tutum içinde olmadığını belirterek "Çok uzun yıllardan beri Türklerle çok iyi şekilde çalışıyoruz, Türkiye, ABD için stratejik önem taşır. Irak konusunda bizimle işbirliği içindeler, oradaki askerlerimiz ihtiyaçlarını topluca, Türkiye'den İncirlik üssünden karşılamaktayız. Türkiye ile birlikte etkili bir şekilde çalışabilmeliyiz. Türkiye'nin her hangi bir şekilde bize İncirlik veya diğer birlikte çalıştığımız bölgelerle ilgili bir tehdidi olmamıştır" dedi.

ANKA

Meftun
10-11-2007, 12:21
hayret birşey ya!!!tüm dünya bunu duyuyor musunuz?

Meftun
10-11-2007, 12:23
bunlar bizi iyice bilemeye çalışıyorlar gibi geliyor ya neyse....ama bu yaptıkları cevapsız kalmayacak inşallah incirlik i kapatırız....onlar da pkk ya silah yardımı yapamazlar...işgal ettikleri ülkeyi daha fazla cehenneme çeviremezler....

sadeceali
10-11-2007, 12:32
yalnız bişey sölimmi eğer biz incirlik üssünü kaptırsak -ki inşallah kapatırız- diplomatik ilişkiler aşırı derecede zarar görür.. kısacası bize küsebilirler...

sadeceali
10-11-2007, 12:36
kabul eden hıc bır ulkenın tam anlamıyla soykırımın bıle ne oldugunu bıldıklerıne ınanmıyorum hepsı cıkarları dogrultusunda haraket edıyor buda benı delırtıyor


hakkaten ha..uruguaydaki adam nerden bilsin te 1915 de dünyanın öbür ucundaki olayı... birileri sen kabul ediceksin diyo onlarda kabul ediyo... yoksa bi savaş çıksa.. uruguay mış venzuelaymış silip süpürürüz..eti ne budu ne onların..

Meftun
10-11-2007, 12:40
zaten abd ile ilişkilerimiz kötü durumda pamuk ipliğine bağlı ama kendileri kaşındılar....

Meftun
10-11-2007, 12:41
arkadaşlar bu konu ile ilgili haber ve görüş paylaşımlarınızı burada yapabilirsiniz......teşekkürler.......

ak_mavish
10-11-2007, 17:00
Ankara sert tepki gösterdi: Daha ileri götürmeyin
Hükümet, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesini esefle karşılayarak, kınadı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan hükümet açıklamasında, ''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesinin sorumsuzca bir davranış olduğu'' belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 10 Ekim 2007 tarihinde gerçekleştirdiği oturumunda, Osmanlı İmparatorluğunun işgal güçleriyle işbirliği yaptığı için Ermeni tebasının bir bölümüne yönelik olarak 1915 yılında aldığı tehcir kararını ''soykırım'' olarak niteleyen 106 sayılı karar tasarısını 21 oya karşı 27 oyla kabul ettiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''1915 olaylarının niteliği halen tartışılmaktadır. Birçok tanınmış uluslararası tarihçi bu döneme yayılan tehcir uygulamasını Ermeni iddialarının aksine Birinci Dünya Savaşı şartlarında alınmış bir harp dönemi güvenlik tedbiri olarak değerlendirmektedir.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin bilhassa Türk ve Ermeni ortak tarihini ilgilendiren bu konuda tarihi çarpıtan şekilde yeniden yazmak gibi bir görev ve işlevinin bulunmadığı açıktır. Parlamentoların görevi halklar arasındaki ilişkilerin daha da iyiye götürülmesini sağlamak, tarihe değil geleceğe bakmaktır. Ülkemiz yıllardır tarihin tartışmalı dönemlerinin yasama organları tarafından değil, tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini savunagelmektedir. 2005 yılında Ermenistan'a ortak tarihimizin tartışmalı bölümlerinin Türk, Ermeni ve gerekirse üçüncü ülkelerin tarihçilerince doğruluğu tartışma götürmeyen arşiv belgeleri üzerinde incelenmesi yönünde yaptığımız çağrı da, ülkemiz tarafından bugüne kadar yürütülmekte olan bu anlayışın bir tezahürüdür. Ermenistan tarafından halen olumlu yanıt verilmeyen ve iki ülke arasındaki 1915 olaylarına dair anlayış farkının samimi ve açık bir diyalog yoluyla giderilmesini öngören önerimiz halen masadayken, böyle bir karar tasarısının özellikle müttefikimiz ABD'nin Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinden geçmesi büyük bir talihsizlik olmuştur.

Ermenistan'ın bu samimi önerimizi kabul etmek yerine gerek perde arkasından, gerek son zamanlarda açıkça tasarının kabulüne yönelik maksatlı bir gündem izlemiş olması ayrıca not edilmiştir.''

''Hükümetimiz alınan bu kararı esefle karşılamakta ve kınamaktadır'' ifadesine yer verilen açıklamada, Türk ulusunun tarihte hiçbir zaman işlemediği bir suçla itham edilmesinin kabulünün mümkün olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, tasarının Komitede onaylanması sürecinde en üst düzeyde ABD yönetimi ile ABD'de çok sayıda önemli, deneyimli ve bilinçli şahsiyetin yoğun bir biçimde tasarı karşısında tutum aldığına ve bu yönde girişimlerde bulunduğuna dikkat çekilerek, ''Buna karşın, tasarının Komitede yine de oylanmış ve kabul edilmiş olması, tasarı lehinde oy kullananları ve onlara bu yönde telkinlerde bulunanları tarih önünde sorumlu kılacaktır'' denildi.

Hükümet açıklaması şöyle devam etti:

''Temsilciler Meclisinin bir komitesinin nesillerdir özenle geliştirilmiş bir stratejik ortaklığı ve bu meyanda dost ve müttefik bir ülkeyle ilişkileri, fevkalade hassas bir dönemde zora sokacak olan bu tasarıyı bu şekilde ileriye götürmesi sorumsuzca bir davranıştır.

Temsilciler Meclisinin tasarıyı bulunduğu noktadan daha ileriye götürmemek konusunda sağduyulu davranacağını hala ümit etmekteyiz. Bu noktada tüm Temsilciler Meclisi üyelerine ve özellikle de Temsilciler Meclisi Başkanına tarih önünde düşen sorumluluk açıktır.

Kararın Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda kabul görmemesi için her türlü çaba gösterilecektir''


AA

sidre
10-11-2007, 20:35
olacagı oldu ılk asamada kabul edıldı Rabbım hak getıre ::)

loneliness
10-11-2007, 20:55
Bir şeyi artık kabul edelim tasarıyı gündemine alan ülke tasarayı kabul ediyor.. Ondan dolayı artık Amerikadan pekde bir şey beklememek lazım artık.. Yaşadığımız örnekler gösteriyor ki bizler yabancı ülkeler üzerinde hala daha ciddi bir etki bırakamıyoruz... Nerede kaldı Fransa ya karşı tepkiler çoktan unutuldu.. Kendimizi kandırmayalım Bu yalanı dünya ne yazıkki kabul edecek... Ve biz hiç bir şey yapamayacağız...

murselyavuz
10-11-2007, 21:14
Dün Başbakanın CNN TÜRK'de verdiği demece göre Amerikanın aldığı karar bizi bağlamaz...
Aslında o kadarda önemli değil kimin ne deyip ne demediği
Her konuda eksiğiz
toplasanız bir İstanbul kadar nüfusu olmayan Ermenistan'ın bu saydığınız ülkelerdeki lobilerilerinin kalabalığı bile bizim oradaki vatandaşlarımızın sayısını bulmaz...
Hata nerede? Tabii ki bizde!
Ermeniler kendilerinden ziyade ülkelerini düşünüp ülkeleri adına lobiler oluşturup, o ülkelerin meclislerine oy karşılığı baskıda bulunabilirken bizim oraya gönderdiğimiz vatandaşlarımız sadece keselerini doldurmayı düşünmüşler veya yazın buraya hangi model arabayla geleceklerinin hesabını yapmışlar...
Neden yıllardır yurtdışına gönderdiğimiz vatandaşlarımızda bir Türk lobisi oluşturup siyasi bir dengenin içinde bulunmamıştır?
Asıl sormamız gereken soru bu!!
Değilse 1000 kişilik bir Diaspora (ki üyelerinin neredeyse yarısı yüksek mevkilerde ki kişiler) çıkar insanları bu şekilde kandırır...
Diğer arkadaşların dediği gibi bu tasarıyı kabul eden 20 ülkeden kaçı Türkiye-Ermenistan ilişkilerini bilebilir ki?
veya bu tasarı ne işlerine yarayacak?
Asıl suçlamamız gereken yine kendimiziz arkadaşlar?
Neden hiç kimse Amerika'nın katlettiği Kızılderililerden bahsetmiyor?
Japon halkına yaptıklarından, Irak'ı ne hale getirdiğinden neden kimse bahsetmiyor?
Neden hiçkimse yıllardır Cezayir'i, Fas'ı Tunus'u işgal eden Fransayı suçlayamıyor?

Hata bizde?

ak_mavish
10-11-2007, 23:21
Kaybeden Ermenistan oldu
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bağış, ABD ve Ermenistan'ın kaybettiğini söyledi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabulüyle yitirenin Türkiye değil Ermenistan ve Türk-ABD halkları arasındaki güven olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen TBMM heyeti üyesi Egemen Bağış, "Bundan sonra da çabalarımız sürecek. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gelmemesine çalışacağız" dedi.

ABD Başkanı George W. Bush ve yönetimindeki diğer yetkililerin, tasarının geçmemesi yönünde büyük çaba sarfetmesini takdir ettiğini belirten Bağış, "Türk milleti üzülmüştür, kalbi kırılmıştır. Bunu tedavi etmek kolay değildir" diye konuştu. Bağış, özellikle tasarının geçmesinden sonra ABD'nin, terör örgütü PKK konusundaki tutumunun yakından izleneceğini kaydetti.

Bağış, Ermeniler'in nihai amacının sorulması üzerine, tasarının oylanmasından önce görüştüğü bir kongre üyesinin, "Ben bu tasarıya (evet) vereceğim. Bush yönetimi, bizi bu savaşa (Irak) soktuğu için cezasını çeksin. Türk hükümeti sert tepki vermeli" sözlerini aktardı ve tasarının kongredeki oylamasını, "ABD'nin bir iç siyaset oyunu" olarak gördüğünü kaydetti.

Şükrü Elekdağ: Asıl kaybeden Ermenistan

Ermeni lobisinin bu sorunu "kabul edilmiş bir tarihsel gerçek" durumuna getirmeye çalıştığına işaret eden CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ da "Halbuki bu meselenin tarihi gerçek olarak kabul edilmesi için uluslararası mahkeme kararı lazım" diye konuştu.

Elekdağ, Bağış'ın sözlerine katıldığını vurgulayarak, "Türkiye mevzi kaybetti ama asıl kaybeden Ermenistan oldu. Türkiye, Ermenistan'ın bütün karalayıcı kampanyalarına rağmen müsamaha gösteriyor. Bugün Türkiye'de 70 bin kaçak Ermeni işçi var. Türkiye'nin bu politikaları gözden geçirmesi lazım" dedi. Türkiye'nin ABD'yi tehdit etmesinin sözkonusu olmadığını belirten Elekdağ, "Ancak olanlar Türkiye'de, TBMM'de değerlendirilecektir. Bu mesele, partilerüstü bir konudur" diye konuştu.

Aktan: Hukuki ihtilaf çıktı

Gündüz Aktan da, Türkiye lehine komitede oy kullanan 21 milletvekilinin bile, aslında "soykırım" gerçekleşmiş gibi konuşmasının kendisini üzdüğünü ifade etti ve, "Bu, bizim açımızdan kabul edilemez. Bu 21 oyun da değeri kalkmıştır" dedi. Tasarıda ciddi maddi hatalar bulunduğunu, ancak kongre üyelerinin hiçbirinin, önlerine "gerçek" diye sunulan maddeleri inceleme zahmetine katlanmadığını belirten Aktan, "Şimdi Türkiye'den çok ciddi karşılık bekliyorlar. Hatta Türkiye ağzını açmadan, neler yapabileceğini sayıyorlar" dedi. "Devlet ciddiyeti" açısından bir tepki göstermek gerektiğini belirten Aktan, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da geçmesi durumunda "hukuki ihtilaf" çıkmış olacağına işaret etti.

Büyükelçi Şensoy
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, 15 gün önce tasarıya çok büyük sayıda kongre üyesinin desteği olmasına karşın, Türkiye'nin gösterdiği olağanüstü çaba sayesinde, 21'e karşı 27 gibi az bir farkla tasarının geçtiğine işaret etti. Şensoy, "Bu, üzüntümüzü azaltmıyor tabii" diye konuştu.

TBMM heyetinin üyeleri, Amerikan düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ta da, tasarının ardından ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi.
AA

Meftun
10-12-2007, 02:21
ilk tepki olarak büyükelçimizi çekmişiz

berg
10-12-2007, 02:27
Bilgilendirdiğin için sağol.Hiç ummadığım ülkeler kabul etmiş.En çok da Almanyaya hayret ediyorum....
''TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOK'' sözü doğruymuş...


anadolu insanından başka dost omaz.....

sadeceali
10-12-2007, 10:52
evet haklsın

Sukût-u_Hayal
10-12-2007, 11:13
Dün Başbakanın CNN TÜRK'de verdiği demece göre Amerikanın aldığı karar bizi bağlamaz...
Aslında o kadarda önemli değil kimin ne deyip ne demediği
Her konuda eksiğiz
toplasanız bir İstanbul kadar nüfusu olmayan Ermenistan'ın bu saydığınız ülkelerdeki lobilerilerinin kalabalığı bile bizim oradaki vatandaşlarımızın sayısını bulmaz...
Hata nerede? Tabii ki bizde!
Ermeniler kendilerinden ziyade ülkelerini düşünüp ülkeleri adına lobiler oluşturup, o ülkelerin meclislerine oy karşılığı baskıda bulunabilirken bizim oraya gönderdiğimiz vatandaşlarımız sadece keselerini doldurmayı düşünmüşler veya yazın buraya hangi model arabayla geleceklerinin hesabını yapmışlar...
Neden yıllardır yurtdışına gönderdiğimiz vatandaşlarımızda bir Türk lobisi oluşturup siyasi bir dengenin içinde bulunmamıştır?
Asıl sormamız gereken soru bu!!
Değilse 1000 kişilik bir Diaspora (ki üyelerinin neredeyse yarısı yüksek mevkilerde ki kişiler) çıkar insanları bu şekilde kandırır...
Diğer arkadaşların dediği gibi bu tasarıyı kabul eden 20 ülkeden kaçı Türkiye-Ermenistan ilişkilerini bilebilir ki?
veya bu tasarı ne işlerine yarayacak?
Asıl suçlamamız gereken yine kendimiziz arkadaşlar?
Neden hiç kimse Amerika'nın katlettiği Kızılderililerden bahsetmiyor?
Japon halkına yaptıklarından, Irak'ı ne hale getirdiğinden neden kimse bahsetmiyor?
Neden hiçkimse yıllardır Cezayir'i, Fas'ı Tunus'u işgal eden Fransayı suçlayamıyor?

Hata bizde?



katılıyorum....

sadeceali
10-12-2007, 14:42
evet galiba sen de haklısın...

ak_mavish
10-13-2007, 00:41
Vekile canlı yayında fırça
http://www.internethaber.com/images/news/48233.jpgMSNBC spikeri, Ermeni destekçisi milletvekilini canlı yayında azarladı.
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı konusundaki gelişmeler Amerikan medyasının gündeminde yerini korurken, MSNBC haber televizyonunun sunucusu Tucker Carlson, tasarının baş destekçilerinden Cumhuriyetçi Parti milletvekili George Radanovich'i canlı yayında azarladı.

Söyleşi sırasında tasarının geçmesinin ABD'nin çıkarlarına büyük zarar vereceğini dile getiren Carlson, yayının bir yerinde, "Parmağımızı (Türklerin) gözüne sokuyoruz. Bunu da bu ülkede hala kızgınlıktan çıldırmış birçok Ermeni olduğu için yapıyoruz. Neden kızgınlıktan çıldırmış olduklarını anlıyorum. Ancak bu yapılan, grup çıkarlarına dayalı siyaset. Bu Amerika'yı yaralıyor" dedi.

Radanovich ise Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrı bir ülke olduğunu, Türklerin bu tasarıyı "kişisel olarak almamaları" gerektiğini ve ABD'nin Türkiye'ye olduğu kadar Türkiye'nin de ABD'ye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Carlson, daha sonra Ermeni iddialarına ilişkin olayların tarihte kaldığını ve bunların üzerine artık fazla gidilmemesi gerektiğini anlatarak, "Türkler de kalkıp bir referandumda Amerika'nın Kızılderililere muamelesini soykırım olarak ilan etse, Amerikalılar 'sana ne' der. Çünkü bu bize bir saldırı anlamınagelir. Onlar da bizim yaptığımızı neden saldırı olarak görmesin?" diye sordu
AA

Meftun
10-13-2007, 02:08
Türkler de kalkıp bir referandumda Amerika'nın Kızılderililere muamelesini soykırım olarak ilan etse, Amerikalılar 'sana ne' der. Çünkü bu bize bir saldırı anlamınagelir. Onlar da bizim yaptığımızı neden saldırı olarak görmesin?

selahattin_ay
10-13-2007, 04:16
ne kadar guzel bir ornek vermis di mi bence yapilmasi gereken de budur bizde onlarin yaptiklarini meclisimizden gecirelim kizilderili masumlara, zencilere dunyanin her yaninda ki muslumanlara yaptiklarini bir bir meclisimizden gecirelim

sadeceali
10-13-2007, 09:55
Türkler de kalkıp bir referandumda Amerika'nın Kızılderililere muamelesini soykırım olarak ilan etse, Amerikalılar 'sana ne' der. Çünkü bu bize bir saldırı anlamınagelir. Onlar da bizim yaptığımızı neden saldırı olarak görmesin?


evet bu noktayı iyi yakalamış spiker... helal olsun.. ana tarafından kesin buralı... :D

selahattin_ay
10-13-2007, 17:46
Türkler de kalkıp bir referandumda Amerika'nın Kızılderililere muamelesini soykırım olarak ilan etse, Amerikalılar 'sana ne' der. Çünkü bu bize bir saldırı anlamınagelir. Onlar da bizim yaptığımızı neden saldırı olarak görmesin?


evet bu noktayı iyi yakalamış spiker... helal olsun.. ana tarafından kesin buralı... :D



:)

sadeceali
10-13-2007, 22:14
:D

ergin
10-24-2007, 02:08
Değerli arkadaşlar;
Uluslararası ilişkiler tamamen kısa, orta ve uzun vadeli çıkarlar üzerine kuruludur. Ve doğru hamlelerle, diplomasiyle, lobicilikle herkes istediği sonucu kararlı olduğu sürece eninde sonunda çıkartır.

O kadar çok ülkenin soykırımı tanıması esasında Ermeni diyasporasının başarısı değil, bizim başarısızlığımızdır. Yıllarca bu konuda birşeyler yapılmamış. Ak partinin ilk döneminde de bu konuda başarılı olduğunu tam anlamıyla söyleyemeyiz.

Hatırlarsanız, dün Tayyip Erdoğan Oxford Univ.'de bir konuşma yaptı ve orda bir çok insanın önyargısını kırdı. Bunlardan ik tanesi çok vurucuydu.
* Benim parti teşkilatımda bile ermeniler var ve ben rahatsız değilim,
* Ülkemde Ermenistandan kaçan 40.000 kaçak Ermeni var. Ve ülkemizde bunlar huzur içinde yaşıyorlar.
Sana bir çamur atıldığında susmak onu aynı zamanda kabullenmek anlamına geliyor günümüz dünyasında.

----------------------------------------------
Ayrıca bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum.
´Soykırım´ İddialarının Arkasındaki Gerçek Prof. Dr. İlber ORTAYLI
1915 Ermeni Tehciri kararı, fiilen ortaya çıkan bir isyana ve düşman orduyla işbirliğine karşı alınan bir karardır. Tehciri `soykırım´ gibi göstermek, Nazizm´in soykırım suçunu dünyaya yayıp hafifletmek anlamına gelir.Génocide, kısaca soykırım´ demek. Soykırımın özgün tarifi var;milletlerarası hukuk konusu.Gene de, yapılan; tespitin ne kadar işlerliği olduğu tartışılıyor. Bu karmaşık hukukî müesseseyi anlamak için, hukukçu olmak da yetmiyor.Geniş, mukayeseli bir tarih bilgisine ve beşeri coğrafya hamulesine ihtiyaç var.


Bizim ülkemizin okur yazarları, soykırım fiilini, her hangi bir katliamla karıştırıyor; tarih bilinci olmayan hele kültür tarihini mukayeseli olarak mütalâa etme eğitiminden geçmeyen aydınlar, bu gibi kavramları isabetle kullanamazlar. Geniş kitle, Ermenilerin katledilmediğini, sadece onların Türk ve Müslümanları katlettiğini söylüyor.Bu kaydı öne sürenlerin Ermeni olaylarını sözel tarih yoluyla öğrendikleri anlaşılıyor. Bildikleri doğrudur; ama tam değildir.

Buna karşılık, kendilerini beynelmilel mehafilin üyesi zanneden bazı iş bitiriciler ; "Pekâlâ kesmişiz, şu soykırımı kabul edelim, bu sayede Avrupa´ya da alınırız," diyorlar. Az sayıdaki bu hatipler, şu sıralarda yurtdışı platformlarda en çok iltifat görenler. Ama iltifat görmekle tasvip görmek aynı şey değil. Ne var ki, bu platformlarda, Ermeni-Türk çatışmalarının tarihini ele alan Türkler, hatta Ermeniler bile ortaya çıkmaya başladı.

Başlangıçta pek sevimsiz ve lüzumsuz olarak kabul edilen bu tez sahipleri, giderek ciddiyetle dinlenmeye başlanıyor.
Soykırım, mürur-u zamana (zaman aşımına) bağlı olmayan bir suçtur. Asırlar da geçse, kovuşturulur. Bunun tarihsel-kültürel açıdan anlamı şudur; soykırımın suçlusu ön planda, tarihi kültürel alt yapıdır.

Buna göre, Türklerin geçmişi, yani dedelerimiz, Ermenilere karşı kin tohumları atan ve onları yok etmeyi planlayan adamlar olmalıdır. Oysa böyle bir durumu gösterecek yazılı-sözlü bir kültürel altyapı mevcut değildir. Gene buna göre, torunlarımız suçludur, suçlu olacaktır çünkü kasapların torunlarıdırlar.

Soykırımı Kabul Etmek Ne Anlama Gelir?

Gerçi bazıları, soykırımı kabul etmemizin geriye yürüyen tazminat yükümlülüğü getirmeyeceğini söylüyorlarsa da; her zaman ve zeminde bu gibi talepler ileri sürülebilir ve kabul de ettirilebilir.

Kaldı ki, bir toplum için, ağır bir suç ve suçlama teşkil eden soykırımın parayla ölçülmesi de mümkün değildir.Böyle bir suçu kabul edersek, geleceğin Türk nesillerine de haksız bir yafta yapıştırmış oluruz.

İmparatorlukların parçalanması her yerde hazin ve kanlı etnik çatışmalara neden olur. Bu gibi olaylar Karadeniz´de de, Arap Yarımadası´nda da farklı düzey ve derecelerde kendilerini göstermiştir.

Osmanlı Ermeniliği ´priorite´ yani yaşadığı coğrafyada tarihsel evleviyyet dolayısıyla hakları olduğunu iddia ederek mücadelesine başladı.Muvaffak olsaydılar, başka türlü bir tarih yazılacaktı. Muvaffakiyetsizliğin nedeni olarak, bölgedeki nüfuslarının azınlık olduğu zikredilmeyecekti. Ne var ki, savaşan Osmanlı hükümeti de civardaki başka etnik gruplar da Ermenilikle çatışmaya düştü.

Demek istediğimiz şu ki; soykırımcı bir kültürel altyapı olsaydı, çatışmaya neden olacak unsurları başından ortadan kaldırırdı. Soykırımcı bir kültürel ve idarî altyapı, Anadolu´nun ortasında ve Batı Anadolu´da Ermeni nüfusu bırakmazdı. Türk Halk Edebiyatı´nda ve Divan Edebiyatı´nda, çarpıcı ve kışkırtıcı eserler ve deyişler yoktur.

Çağımızın Laikliği ve Yahudi Düşmanlığı

Luther´den beri Almanya, Yahudi tekelinden söz ederdi; Paskalya zamanı iğneli fıçı hikayeleri canlandırılırdı. Hatta çağımızın laikliği, 19. Asırda yeni umutlarla yükselirken; yaşadığı toplumlarla kaynaşma amacında olan reformist Yahudi Theodor Herzl,(sol altta)Yahudi düşmanlığının bu sefer din dışı, ırkçı bir toplumda yeniden doludizgin hayatına devam ettiğini gördü ve Yahudi devleti projesini yürürlüğe koydu.

Osmanlı toplumunda, Ermenilere karşı böyle yaygın bir edebiyat söz konusu değildi. Şurası bir gerçek ki, bazı din değiştiren gruplar yerlerinde bırakıldılar ve Batı şehirlerinde de zaten Ermeni nüfus yerlerinde kalmıştı.

Ermeni tehciri karşılıklı kanlı ve hazin olaylarla doludur. Bunları unutmak gerekmiyor; aksine, Türk ve Ermeni tarihçilerin karşılıklı olarak araştırmaları lazım. Ne var ki, unutmamak gereken bu olayları saptırarak kullanmak ve yerli yersiz haykırmak da doğru değil.


Ancak soykırımın kesin belirlenmiş şartlar ve nedenleri bu çatışmalarda yoktur. Siyasi emellerle çıkan çatışmalarda uygulanan tedbirler ve tehcir, soykırım havası ve programı içinde hazırlanmamıştır. Bizzat Osmanlı Hükümeti´nde, Erneni bakanlar vardı. İttihad ve Terakki´nin önderleri içinde, Hüseyin Cahid, Halide Edib gibi Ermeni taraftarları bulunuyordu.

Yakın Tarihe Kısa Bakışlar

1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı´nın sonundaYeşilköy´de imzalanan San Stefano Antlaşması´nda , Osmanlı topraklarındaki Ermeniler için ´reform´ yapılması öngörülüyordu. Yeşilköy´e gelmiş olan Grandük Nikola´yı ziyaret eden Ermeni patriği Narses´in talebi üzerine, reforma ilişkin bir madde antlaşmaya ilave edildi. Ermeniler böylece Rusya´nın himayesine girdiler.Antlaşma´nın tarafı diğer büyük devletler de Anadolu´da Ermeni nüfusun bulunduğu yerlerde konsolosluklar açtılar.Tehcire kadar geçen 30 yıllık süre içinde, Ermenilerin siyasi ve silahlı faaliyetleri, büyük devletlerin bu himayesinin yarattığı Ermeni yanlısı şartlarda gelişti.


Osmanlı yöneticileri Taşnak liderleriyle Ağustos 1914´te bir toplantı yaptılar. Ermenilerden, savaşta sadık Osmanlı vatandaşları olarak hareket edeceklerine dair söz aldılar. Ancak iki ay önce Erzurum´da yapılan gizli bir Taşnak toplantısında, savaştan bilistifade, Ermenilerin Osmanlı devletine karşı geniş bir ayaklanma yapması kararlaştırılmıştı. Buna rağmen Ermeniler, bağımsızlıklarına kavuşmak için, Ruslarla işbirliği yaptılar.Rus Ermenileri de Osmanlı´ya saldıracak Rus ordularında yerlerini aldılar. Rus çarı tarafından Tiflis´te kabulünde, Eçmiadzin, Katolikos, Çar´a, "Ermenilerin kurtuluşu Anadolu´da Türk hakimiyetinin dışında otonom bir Ermenistan´la sonuçlanacak ve bu, Rusya´nın yardımıyla gerçekleşecek" dedi.


Mart 1915´te Rus kuvvetleri Van´a doğru harekete geçtiler. 11 Nisan günü Van Ermenileri isyan etti ve Müslüman halka saldırdı. 21 Nisan günü Çar II. Nikola Van Ermeni Devrimci ,Komitesi´ne bir telgraf çekerek, "Ruslara hizmetlerinden dolayı" teşekkür etti.Osmanlı sınırını aşan Rus ordusu içindeki Ermeni güçlerine, devrimci ismi ´Armen Garo´ olan eski Osmanlı milletvekili Karekin Pastırmacıyan kumanda etti .

Diğer bir eski milletvekili, Hamparsum Boyacıyan, ´Murat´ kod adıyla, Türk köylerine saldıran ve sivil nüfusu katleden gerilla gücünün başındaydı.

Soykırım İddiaları Yayılmak İsteniyor...

Doğrusu, bir asırdır Ermeniler lehinde literatür meydana getiren Avrupa güçlerinin hiçbiri, sanıldığının aksine, Ermenilere ciddi müzaherette bulunmadılar ve hatta tehcir planlarının Alman Genelkurmayı´nın telkiniyle ortaya çıktığını, Brentjes gibi yazarlar da tekrarlar.

Hiç şüphesiz, tehcirdeki katliam her eyalette tekrarlanmamıştır. Becerikli idareciler tehciri zayiatsız yönetebilmiş, bazıları inisiyatifi sorumsuz parti militanlarına veya Ermenilere kin tutan diğer mahalli etnik gruplara kaptırmıştır.

Bu durumun, planlı ve gerçekten masum ve organize olmayan, siyasi emelleri bulunmayan Yahudileri yok eden Nazi Holokostu´na benzetilemeyeceği açıktır.

Hal böyle iken, Avrupa´da ortalama insanlar; yakın zamandaki Nazi Holokostu´nu Ermeni tehcirine benzetiyorlar. O zamanın tarihçi kaynaklarından çok, yeniden inşa edilen tarih risaleleriyle ilgileniliyor.

Birinci Dünya Savaşı başlarken Osmanlı topraklarını paylaşmak için hazırlanan Sykes-Picot Antlaşması,Osmanlı devletinin nasıl paylaşılacağını kararlaştırmak için İngiltere ile Fransa´nın paylaştıkları,sonradan Rusya ve İtalya´nın da katıldıkları gizli bir antlaşmadır.Bu gizli paylaşım antlaşması,1917 sonunda Sovyetler Birliği tarafından dünyaya açıklanmıştır.

Almanya ve Fransa´nın yeni nesilleri, II.Cihan Harbi´nde büyüklerinin yaptığı holokosttan çok utanıyorlar .Bir nesil evveli Almanlılar, Schiller,Goethe, Wagner, Beethoven´ın halkı diye övünürken, bugünün Almanları,´Yahudi kasabının çocukları´ diye nitelendiriliyor. Yeni Avrupa gençliği, ulusal kimliğini gölgeleyen bu olayları unutturmak değil; aksine yaymak, kıtadaki benzerlerini ortaya çıkarmak için çırpınıyor, dünyanın dört bucağındaki ;ırkçılığı protesto ediyor.

Bu belki dürüst bir eğilim; ne var ki, bütün dünyayı ve tarihi, Engizisyon´un ve Nazizm´in tekrarı olarak vurguluyorlar. Işte bu vurgulamanın, çok sâfiyane olmadığı açıktır. Suçlular kendilerine suç ortakları, suç arkadaşları arıyorlar.

Bazen bunun budalaca tezahürlerine rastlanıyor. Tessa Hoffman adlı Alman resmi çevrelerine yakın bir yazar; Birinci Cihan Savaşı´nda Trabzon´da Ermeniler için gaz odası inşa edildiğini yazıyor.1914-15´in Trabzon´unda hangi para ve hangi teknolojiyle bu iş başarılacaktı?.. Osmanlı başkentinde ve en mutena kolordularda dahi, bırakınız gaz odasını, bitlenmeyi yok edecek etüv makinesi bile yoktu.

Bunları yazan, Auschwitz´deki gardiyan amcalara ortak arıyor. Mücrimlerin halefleri maalesef soğukkanlı değil, ayıbı dağıtma gayreti içindedirler.Gelecek nesilleri ipotek altına koyacak suçlamaları kabul edemeyiz. Çünkü suçlamaların mahiyeti çok değişiktir.

Nihayet soykırım gibi suçlamaları, kavram ve hukuk bilmeden yapanlar kadar; aynı bilgisizlikle, kabul veya reddedenleri de görüyoruz. Bu haksız ve çok ciddi bir suçlamadır. Bunu kasıtlı olarak yapanları ciddi olarak incelemeli ve ısrar ettikleri takdirde, art niyetliler kategorisine sokmalıyız.

Soykırım suçlaması, ne Kıbrıs sorununa ne de Ege sorununa benzer. "Aman canım," zihniyetiyle hareket edenlerin veya Amerikan üniversite merkezlerindeki risaleleri okuyarak düşünmeye çalışanların ve bu işleri, "Biz yapmadık, etmedik," diyenlerin, millet tarihimizin bu en ciddi sorunu çözebileceklerine inanmıyoruz.

Soykırım kavgası, Diaspora´daki sorumsuz grup ve kişilerin kendilerine göre ürettikleri yorumlarla çözülemez.Aynı biçimde, bazı Türk zümre ve şahıslar da Türk tarihçiliği adına hareket ediyor. Resmi tarih fobisini kışkırtanların bir tutumu var; soykırımı reddeden herkesi, devletin müstahdemi diye ilan ediyorlar. Bu tutum, belki gürültüyü artırır ama diyalogu keser.

Tarihî yönden bir gelişme var; Ermenistan´ın artık devlet olması, hem Ermeniler hem de Türkler açısından bir avantaj. Ve son zamanlarda, Ermenistan´ın kurumları ve akademisyenleriyle bu sorunu tartışmaya başlamak daha yararlı görünüyor. İki memleketin ortak geleceği ve sorunları, bu sorunu tartışmakta da aklı selimi getiriyor gibi...

atatürkçüyüm
04-04-2008, 19:02
AK PARTİ FORUM KURALLARINA UYMAYIP KENDİNİ DEMOKRATİK SANDIĞI İÇİN MESAJI SİLİNMİŞTİR

wantedTürk

AK_Türk
08-08-2008, 16:09
Konudaki resimler gozunkmediginden ve artik 1915 olaylari olarak anildigindan dolayi konu guncellenmistir