fatih kısaparmak balon baskılı balon / Ebced Hesabı / - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : / Ebced Hesabı /


Duygu'Seli~
03-09-2009, 05:21
Ebced; İslamiyetin kabulünden ve Arabistan'da Hint Sayıları kullanılmaya başlanmadan önce hesap yapabilmek için harflerin rakkam olarak kullanıldığı bir sayı sistemidir. Çağdaş ondalık sayı sistemi olan Hint sayıları çıktıktan sonra hesap yapmak için uygun olmayan ebced terkedilmiştir. Arap alfabesiyle yazılan bir yazıdaki harflerin sayısal değerlerinden tarih bilgisi gibi gizlenmiş bilgileri çıkarmaya yönelik çalışma yapanlar da olmuştur.

Alfabenin her harfine bir sayı değeri vermek; ve bir kelimeyi oluşturan harflerin toplam sayı değerini, anlatılmak istenen bir olayın tarihine denk düşürmektir. Böylece, ebced hesabıyla belirli bir tarihi anlatan kelimelere veya satırlara baktığımızda karşımızda herhangi bir rakam göremeyiz; kâğıdı, kalemi de ele alıp o kelime veya satırın her harfinin sayı değerini özel şekilde birleştirerek sonucu bulmamız gerekir.
elif: 1 be: 2 cim: 3 dal: 4 he: 5 vav: 6 ze: 7 ha: 8 ti: 9
ye: 10 kef: 20 lam: 30 mim: 40 nun: 50 sin: 60 ayın:70 fe: 80 sad:90
kaf:100 ri: 200 sin:300 ta: 400 se: 500 zel: 600 dal: 800 gayın:1000

Gelmiş idi cami-e bir bi-namaz
Sârik imiş kim yiye yazdı dayak
Söyledi târihini kayyim anın
Kaçdı pabuç hırsızı yalın ayak

Son mısranın bütün harflerinin değerleri toplanınca 1212 sayısı elde
edilir. Bu sayı 'tarih-i tam' yöntemine göre elde edilmiş olan Hicri
tarihdir.
Nice kendi gibi iri sıçanı
Bir ısırmakla iki böldü kedi
Kuyruğu dikti dedim tarihin
Farenin hasretinden öldü kedi

kıtasının dördüncü mısraı kedinin ölüm tarihini vermektedir. Burada
'tarih-i tam' usulu ile ebced hesabı şöyle yapılmıştır: فاره نك
farenin: 80 + 1 + 200 + 5 + 50 + 20 = 356 حسرتندن hasretinden: 8 + 60 +
200 + 400 + 50 + 4 + 50 = 772 اولدى öldü: 1 + 6 + 30 + 4 + 10 = 51 كدى
kedi: 20 + 4 + 10 = 34 Bu sayıların toplamı 1213 yapar. Ancak 'kuyruğu
dikti' cümlesi bunu değiştirir. Dikilmiş kuyruk 1 değerde olan elif
harfini ifade ettiği için, bu toplam sayıya 1 ekleneceğini ima edilir.
Böylece kedinin ölüm yılı için düşürülen tarih, 'tarih-i tam'
değerinden 1 fazla olarak 1214 olur.

gencislam
_alıntı_

sosyo
03-09-2009, 13:30
Bu ebced hesabıyla kişinin isminden karakter analizi , geçmişi , doğum yılı vs bulunuyor demişti aynı sınıfta bulunduğum bir hoca. Kuran ve sünnete uygun falcılık büyücülükle alakası da yok bu gerçek bir ilim diye de eklemişti. Biz pek tatmin olmadık ama böyle bişey mümkünmüdür ebced hesabıyla acaba?

Eşref
03-09-2009, 16:03
Bu ebced hesabıyla kişinin isminden karakter analizi , geçmişi , doğum yılı vs bulunuyor demişti aynı sınıfta bulunduğum bir hoca. Kuran ve sünnete uygun falcılık büyücülükle alakası da yok bu gerçek bir ilim diye de eklemişti. Biz pek tatmin olmadık ama böyle bişey mümkünmüdür ebced hesabıyla acaba?

Evet, böyle birşey mümkün. Ama dediğin gibi bunun falcılıkla, büyüyle alakası yok. Falda, genellikle kişinin geleceği hakkında bilgi verilir. Ebced'de böyle bir durum söz konusu değil.

Ebced'i yanlış düşünme. Bu sadece sayıları denk getirme sanatı değildir. Çok geniş bir alanda kullanılmıştır. Mesela haberleşmede. Ebced sayılarına gizli anlamlar yüklenerek sözcükler şifreli olarak kullanılmıştır. Günümüzde kriptolu yazışmalar vardır ya onun gibi.

Şöyle düşünebilirsin. Bir çocuk doğuyor. Bu çocuğa öyle bir isim veriliyor ki ebcede göre isminin sayısal değeri, o çocuğun doğum tarihini bize veriyor.

Daha sonra çocuğun karakterine göre genellikle o kişiye bir lakap takılırdı. Mesela peygamber efendimize El-Emin denmiştir. Bu ismi doğrudan söylemek yerine ebcedle şifreleyerek de söylüyordu. Bu sayede o kişinin karakteri hakkında bilgi sahibi olunuyordu.

milletinadami
03-09-2009, 16:06
ilginc birsey...

Duygu'Seli~
04-04-2009, 15:24
http://image.haber7.com/haber/96051.jpg



Halk arasında sık kullanılan bir deyiş var;İşi altmışaltıya bağlamak.Nedir işi 66'ya bağlamak? İnsanlar niye birbirlerine "Hadi iyisin işi 66'ya bağladın" derler... İşte yanıtı:

Ebcet hesabını bilirsinizmalum.Hurifiyatçıların kullandığı bu yöntemde rakamlar harflerle ifade edilir ve her kelimenin rakamsal değeri üzerinden hesaplar yapılarak, dünyanın halleri çözülmeye çalışılır.
İşin ucu Kabala'ya kadar gidiyor ya neyse.. Biz konumuzdan kopmayalım.
Ebced hesasına göre;

A harfi 1
L harfi 30
H harfi 4 değerindedir. Bu heseba göre 66 rakamını görebilmek için
harfler alt alta geldiğinde bakın ortaya ne çıkıyor?

A ----- 1
L ------ 30
L ------- 30
A------- 1
H ------- 4
------- 66

Kısacası, "Hadi işi altmışaltıya bağladın" ifadesi, işi Allah'a havale ettin anlamında kullanılırmış vesselam...

(Haber 7)

NS
04-05-2009, 11:52
vay be :neki: süpermiş +