fatih kısaparmak balon baskılı balon ERDOĞAN RASMUSSEN'E REST ÇEKTİ...... - AK Parti |AKParti Forum |AK Gençlik |Recep Tayyip Erdoğan |AKPARTİ Gençlik Forumu|

PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ERDOĞAN RASMUSSEN'E REST ÇEKTİ......


Yıldırım
04-03-2009, 19:51
Erdoğan Rasmussen'e rest çekti İşte iki gerekçe
3 Nisan 2009 Cuma, 12:22 POLİTİKA (http://www.stargazete.com/politika/)
Başbakan Erdoğan Londra'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Danımarka başbakanı Rasmussen'in NATO Genel sekreterliğine adaylığımı Türkiye'nin destekleyip desteklemeyeceği yönündeki soruya çok açık cevap verdi. Erdoğan, Rasmussen'e iki nedenden dolayı destek verilmeyeceğini söyledi ve bu iki nedeni açıkladı.





http://www.stargazete.com/dosya/icerik/090403-021314-rasmusss.jpg (http://www.stargazete.com/dunya/ve-rasmussen-resmen-aday-179531.htm)
NATO'nun yeni genel sekreter arayışlarına ilişkin yorum ve spekülasyonlar devam ederken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Londra'da, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in adaylığına karşı olduğunu açıklaması, zirve kulislerinde şok etkisi yarattı.
Genel sekreterliğe 2004 yılının ocak ayında atanan Hollanda'nın eski Dışişleri Bakanı Jaap de Hoop Scheffer, 31 Temmuz 2009'da koltuğunu devrederek Brüksel'den ayrılacak.
NATO genel sekreterliğine aday olarak ismi geçenler arasında Danimarka Başbakanı Rasmussen de bulunuyor.
Rasmussen'in adaylığı dün akşam resmiyet kazanırken, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin NATO genel sekreterliğine aday olmadığını açıklaması, son saatlerin önemli gelişmeleri oldu.
GÜL: TÜRKİYE'NİN GÖRÜŞÜ TEK
NATO Zirvesine katılmak üzere Türkiye’den hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısın düzenleyen Gül, zirveye ilişkin bilgi verdi. Gül, Danimarka Başbakanı Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği adaylığı ile ilgili olarak “Türkiye’nin görüşü tek” dedi. Türkiye’nin görüşlerini NATO ile paylaşıldığını vurgulayan Gül “Türkiye için önemli olan NATO’nun güçlü olması ve NATO’nun işlevlerini, fonksiyonlarını en iyi şekilde yapabilmesidir. Her şeyden önce bu gelir, isim meselesi değil. Ayrıca şu anda üç tane resmi aday vardır” şeklinde konuştu.

Rasmussen'in adaylığına, Türkiye'den onay veya olumlu bir işaret alınmadan resmiyet kazandırılması da "şaşırtıcı bir stratejik hata" olarak değerlendiriliyor. Bu adımın Ankara'yı rahatsız ettiği ileri sürülüyor. NATO genel sekreteri arayışlarında, genelde müttefikler arasında tam uzlaşma olmadan aday isimlerine resmiyet kazandırılmıyor. Rasmussen'in adaylığına resmiyet kazandırılması, "tüm müttefiklerin onayının alındığı, oldu-bitti havasını" ön plana çıkarma girişimi olarak algılanıyor.
Zirve kulislerinde, bu adaylığa karşı gözüken Türkiye'nin "yalnız kaldığı", "baskılara boyun eğeceği" görüşleri de dikkat çekiyor.
Başbakan Erdoğan, Londra'da bir soruyu yanıtlarken, "NATO, barışı güvence altına alma durumunda olan bir kurum. Fakat, benim ülkemdeki terör örgütünün yayın organı Danimarka merkezli olarak yayın yapıyor. 4 yıl önce Rasmussen'den ricada bulundum. 'Bunu durdurun' dememize rağmen, bunu durdurmamıştır veya durduramamıştır. Hiçbir netice almadık. Nasıl bu barışı koruma, güvence altına almadır. Bir karikatür krizi yaşadık. Kendilerinden ricada bulundum. Ülkenizdeki İslam ülkelerinin büyükelçilerini davet edin, onlara durumu anlatın. 'Durumu nasıl aşacağız?' Bunları konuşun dedik. Olumlu yaklaşılmadı" dedi.
Erdoğan'ın bu sözleri ve tavrı, yabancı ajansların flaş haberleriyle NATO zirvesine ulaştı ve şok etkisi yarattı.
Yabancı gazeteciler, bu sözlerdeki "kararlılık" üzerinde dururken, Ankara'nın "taviz vermeyeceği" mesajını da "nihayet" algıladıklarını ifade etmeye başladı.
Konuyu zirvenin en önemli gündem maddesi ve NATO'nun büyük bir sorunu gibi algılama eğilimindeki gazetecilere, Türkiye'nin olaya "aceleci olmayan ve soğukkanlı bir tavırla yaklaştığı", "Türkiye'nin, NATO'nun başında ittifakın en önemli tehdit olarak algıladığı terörizme karşı ortak mücadelenin öneminin bilincinde ve kararlılığında olan bir genel sekreter" istediği sürekli anlatılıyor.
NATO'nun yeni genel sekreterinin isminin, "tüm ittifak üyelerinin mutabakatıyla" belirlenmesi için 31 Temmuza kadar vakit bulunuyor.
TSK'NIN SEÇİM AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığının güneydoğuda alınan seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır. Sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğuda bir seçim yaşanmıştır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, konakladığı The Dorchester Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ermenistan ile ilişkilerle ilgili soru üzerine, Başbakan Erdoğan, çeşitli adımların atıldığını belirterek, ''Çalışıyoruz, devam ediyor. Bizim ortaya koyduğumuz gerekçeler kalkmadıkça, adımları atamayız. Bunun en önemlisi, Azerbaycan-Ermenistan olayıdır'' karşılığını verdi.
Azerbaycan-Ermenistan sorunu ortadan kalkmadıkça nihai bir adım atamayacaklarını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Nihai adıma altyapı oluşturacak adımları atıyoruz. Bu kadar açık ve net ama öncelikle Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sorun giderilmedikçe biz nihai adım atmayız. Sorun kesin çözüme kavuşturulmalı. Çünkü şunu görmemiz, bilmemiz lazım. 'Dağlık Karabağ işgal altındadır' hükmü bizim değil BM'nin hükmüdür.
Böyle olduğuna göre, işgalin kalkması lazım ki, ondan sonra biz de adımlarımızı rahat atalım. Aksi takdirde biz soydaşlarımıza dost, kardeş Azerbaycan'a yanlışlık yapmış oluruz.''
RASMUSSEN'İN ADAYLIĞI
Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Ben Başbakan olarak söyledim. Kişisel görüşüm ama bir Başbakan olarak söyledim'' dedi.
''Bu konudaki eğilimin ve genel hava''nın sorulması üzerine, Başbakan Erdoğan, ''Bu yönde taleplerin olduğu gibi, muhalefet edenlerin de bulunduğunu'' belirtti.
Başbakan Erdoğan, ''Sizin görüşünüzü hükümetin görüşü olarak alabilir miyiz?'' sorusuna, ''Nasıl değerlendirirseniz ben ona saygı duyarım'' yanıtını verdi.

GÜNEYDOĞU'DAKİ YEREL SEÇİM SONUÇLARI

Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı haftalık bilgiledirme toplantısında, Güneydoğu'da alınan seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerinde, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Bunu değerlendirme yetkisi bende değil. Kişisel bir değerlendirme, o bende kalmalı. Her açıklama sahibi bu değerlendirmeyi halka verdiği gibi, tabii ki kişisel olarak bir değerlendirme varsa o bende kalmalı. Çünkü ben de şu anda yetkili konumdayım ve o bölgede seçim yarışının içinden çıkmış birisiyim. Hangi şartlarda nasıl bir seçim yaşadığımızı açıkladık. Yani tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır. Vatandaşlar evlerinin altından atılmış mektuplarla ciddi tehditler almıştır. Yani demokratik ortamdır buna diyemem. Sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğuda bir seçim yaşanmıştır. Ama buna rağmen birilerinin iddia ettiği gibi, şu anda seçimin oradaki neticesinde, Güneydoğuda da Doğuda da yüzde 34,24 gibi bir oy oranıyla, miktara vurduğunuz zaman da miktarla da partimiz yine birinci parti olarak çıkmıştır. Güneydoğuda da Doğu Anadoluda da, bunun altını özellikle çiziyorum.''
Başbakan Erdoğan, Afganistan'a yeniden Türk askerinin gönderilip gönderilmeyeceği sorusuna da, ''Şu anda bu konuda resmi gerçekleşmeler henüz yok. Resmi talepler geldikten sonra, ama tabii şu anda görev bize geliyor. Kasım ayında bu görevi Silahlı Kuvvetlerimiz üstlenecek. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor'' karşılığını verdi.
Erdoğan, bir başka soruyu yanıtlarken, Sonbaharda yapılması planlanan G-20 toplantısının BM Genel Kurulu ile birleştirilerek New York'ta yapılacağını söyledi.(star)

Supraliminal
04-03-2009, 19:57
Türkiye olumlu yanıt vermedikçe rasmussen seçilemez Başbakanımızı bu tavrından dolayı tebrik ediyorum.

ultrAstribun
04-03-2009, 21:17
Başbakanımızın iki önemli konuyu böyle bir toplantıda gündeme getirip restini çekmesi beni gururlandırdı.
İnşallah bizim istediğimiz şekilde sonuçlanır.

Zeynep
04-03-2009, 21:30
çok iyi yaptı kutluyorum Başbakanımızı ...

rte_ts_52
04-04-2009, 01:24
bu konuda net bir tavır içerisinde başbakanımız
inşallah istediği olur