Orijinalini görmek için tıklayınız : Takva
Hüdaverdi
03-24-2008, 21:29
http://img119.imageshack.us/img119/6441/1144a7921hr8.jpg
Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 1 Aralık 2006
Yönetmen : Özer Kızıltan
Senaryo : Önder Çakar
Görüntü Yönetmeni : Soykut Turan
Müzik : Gökçe Akçelik
Yapım : 2006, Türkiye
Oyuncular
Erkan Can (Muharrem) , Meray Ülgen (Şeyh) , Güven Kıraç (Rauf) , Erman Sabah (Muhittin) , Settar Tanrıöğen (Ali Bey) , Murat Cemcir (Mahmut) , Engin Günaydın (Erol) , Öznur Kula (Hacer)
Konusu
Kendi halinde, oldukça mütevazi bir yaşam süren Muharrem, dini inançları çok kuvvetli bir insandır. Öyle ki, gece gündüz sürekli ibadet etmekte, cinsellikten uzak, içine dönük bir hayat yaşamaktadır.
Bütün bu özellikleri, çevresindeki insanlar tarafından büyük bir güvenilirlik kazanmasına neden olur. Bu durum, varlıklı bir tarikat şeyhinin dikkatini çeker ve Muharrem'in güvenilirliğini, tarikatın sayısız mülkünün kiralarının toplanması için kullanmaya karar verir. Birdenbire bambaşka bir dünyanın içine giriveren Muharrem için sahip olduğu değerler yavaş yavaş sarsılmaya başlar. Modern dünyanın içinde bulunduğu karmaşa, onun yıllardır alışık olmadığı kadar yıpratıcıdır. Ama işin kötüsü artık o da, bu dünyanın getirilerinden kendini uzak tutamaz.
Yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın yaptığı Takva'nın Toronto Film Festivali'nde Kültürel Yenilik Ödülü'nü aldığını da ekleyelim.
Hüdaverdi
03-24-2008, 21:31
Film o kadar güzel ki izlemek için indiriyorum şuan :)
İzleyip bir şey anlamayan oluyor filmi ne gariptir,bu kişilere şaşıyorum bazen :)
Erkan Can gibi ustanın oynamısı ayrı bir güzel,bu adamın filmleri gerçektende çok iyi,oyunculuğu tartışılmaz.
faruk_09
03-24-2008, 21:58
Takva bazı şeyleri çok güzel anlatan, herkesin izlemesi gereken bir türk yapımı film...
YavuzSultanSelim
03-24-2008, 22:01
ayrıca ödülde almış bir film
faruk_09
03-24-2008, 22:07
Ödüle doyamadı gitti... ;D
Hüdaverdi
03-24-2008, 22:16
İzliyorum şuan :)
faruk_09
03-24-2008, 22:34
İzliyorum şuan :)
iyi seyirler...
murat kurt
03-25-2008, 00:00
gerçek takva ile tek bağlantısı afişinde yazılı olan Takva ile sınırlı olan film
Böyle filmleri gerçek takva kavramını özümsemiş insanların çekmesini özlemle bekliyorum
Ama izleyene lafım yok
YavuzSultanSelim
03-25-2008, 00:06
gerçek takva ile tek bağlantısı afişinde yazılı olan Takva ile sınırlı olan film
Böyle filmleri gerçek takva kavramını özümsemiş insanların çekmesini özlemle bekliyorum
Ama izleyene lafım yok
evet ne yazık ki orda şeyh diye geçinen kişiye bakılırsa
Ak_Zeynep
03-25-2008, 00:26
Hayatımda izlediğim en saçma flimdi.Ama genelde beğenmediğim filmler ödül alıyor sanırım sorun ben de :D
faruk_09
03-25-2008, 16:59
Filmin iyisi kötüsü olmas hepsini izlicen ki iyinin kötünün farkını anlıcan... ;)
Türk sinemasının din ile imtihanı
Türk sinemasında din yıllar boyunca şekilden şekile girdi; görmezden gelindi, itildi kakıldı, tahta oturtuldu… Son yıllarda çekilen filmlerde ise dinî temalara alaka arttı. Peki, yönetmenlerin yaklaşımı eskiye nazaran ne kadar farklılaştı?
....
DELİREREK BİTEN SEYR-İ SÜLÛK
“De ki: Değişmeyen gerçek geldi, sahte ve tutarsız olan yıkılıp gitti. Zaten sahte ve tutarsız olan er ya da geç yıkılıp gitmek zorundadır.” İsra suresinin 81. ayeti ile açılıyor Özer Kızıltan’ın yönetmenliğini, Önder Çakar’ın da senaristliğini yaptığı ‘Takva’. 2006 Aralık’ta vizyona giren film, konumuz açısından zengin bir içeriğe sahip. Gösterime girdiği dönem de çok konuşuldu, tartışıldı. Hikâye özetle şöyle: Muharrem, İstanbul’da babasından kalan evinde bir başına yaşamaktadır. Vaktinin büyük bölümünü bağlı bulunduğu dergâhta ibadetle geçirir. Kendini Allah’ın buyruklarına adamıştır ve bu şekilde günah ve kötülükten sakındığını düşünür. Bağlandığı tarikatta, dünyadan elini eteğini çekmişliği ile dikkat çeken Muharrem’e, şeyh tarafından mali işler sorumluluğu verilir. Tarikata ve şeyhe duyduğu güven, saygı ve dahi Allah sevgisi-korkusu ile bu göreve itiraz edemeyen Muharrem, kaçtığı dünyanın tam içinde bulur kendini. Vicdan azabı en çok rüyalarına giren kadın, para ve içki ile onu rahatsız eder.
Takva’da, Erkan Can’ın oynadığı tarikat ehli dindar Muharrem’in seyr-i sülûkunu delirerek noktalandırdığını görürüz. Adeta bir ‘Katolik’ tutuculuğuyla hayattan kendini tecrit eden, cinsellikten ve dolayısıyla kadınlardan şeytandan kaçar gibi kaçan karakterin bozulma süreci, tarikatın mali işler sorumluluğunu almasıyla başlar. Rüyalar ise her gece onu kaçtıklarıyla yüzleşmeye zorlar. Filmin son karesinde Nazım Hikmet’in dizeleri çıkar karşımıza: “Çok alametler belirdi, vakit tamamdır. Haram, helal oldu helal haramdır. Kendi kendimize yarışmaktayız gülüm. Ya ölü yıldızlara götüreceğiz hayatı, ya da dünyamıza inecek ölüm.”
Takva, vizyona girmeden önce zikir ayini çekimlerinde polis baskını yapılmasıyla gündeme gelmişti. İzlendikten sonra da en çok bu görüntüler üzerine yorumlar yapıldı. Türk sinemasında ‘Derviş’ ya da ‘Kurtlar Vadisi Irak’ gibi filmlerde dergâhlara uğrasak da bu kadar teferruatlı bir zikir sahnesini daha önce görmemiştik. İlk tepki Altın Portakal Film Festivali’ndeki gösterimin ardından yapılan söyleşide geldi. İsmini beyan etmeyen bir kadın izleyici, bu kadar ‘cüretkâr’ zikir sahnelerinin aynı zamanda ‘teşvikkâr’ olduğu görüşündeydi ve durumdan rahatsızdı. Muhafazakâr kesimin şikâyeti ise ‘Takva’ başlığının altının yanlış doldurulmasıydı. Muharrem karakteri, takva sahibi bir insanı resmetmiyordu.
Kaynak: Aksiyon
http://aksiyon.com.tr/detay.php?id=29814
selahattin_ay
03-25-2008, 18:01
Hayatımda izlediğim en saçma flimdi.Ama genelde beğenmediğim filmler ödül alıyor sanırım sorun ben de :D
hayır Zeynep sorun sende değil ;) her ödül alan iyidir diye bir şey yok..
Orhan Pamukta nobel aldı örneğin ;)
Film için saçma diyemem ama hiç ama hiç de hoşuma gitmedi ;)
faruk_09
03-27-2008, 00:03
Filmin neresi saçma bana niye normal geliyor...
Ak_Zeynep
03-27-2008, 00:20
tabii herkese ayynı gelmesi garip olurdu..örnek veriyim mesela zikir sahneleri falan çok abartılıydı.sinema salonundaki herkes uzun süre güldü.sonu da saçmaydı bittiğini de anlamadık.Bence gerksiz bir film...
Hüdaverdi
03-27-2008, 00:22
Güven Kıraç zikirsahnesinde ayağa kalkıp tempo tutarsa,ellerini birbirina vurupalkış tutarsa tabi gülerler.
bu onların terbiyesizliği ;)
bir sahne sebebiyle saçme demek haksızlık olur :-*
faruk_09
03-27-2008, 00:23
tabii herkese ayynı gelmesi garip olurdu..örnek veriyim mesela zikir sahneleri falan çok abartılıydı.sinema salonundaki herkes uzun süre güldü.sonu da saçmaydı bittiğini de anlamadık.Bence gerksiz bir film...
sence bu film in anafikri ne seyirciye ne vermeye çalışmışlar...
Ak_Zeynep
03-27-2008, 00:35
yavv neden beğenmek zorundaymışım gibi davranıyorsunuz beğenmedim işte.vermek istediği mesaj falan güzel olabilir ama ben be-ğen-me-dim
selahattin_ay
03-27-2008, 00:37
yavv neden beğenmek zorundaymışım gibi davranıyorsunuz beğenmedim işte.vermek istediği mesaj falan güzel olabilir ama ben be-ğen-me-dim
Ben de Zeynep ;)
Hüdaverdi
03-27-2008, 00:38
saçma ile beyenmemenin arasında fark var ama :)
neyse sağol fikrini söylediğin için :-*
faruk_09
03-27-2008, 00:39
Ben de Zeynep ;)
Kızmayın arkadaşlar sadece neden beğenmediniz merak ettim de... Demek bir sebebi yok sadece beğenmeme hakkınızı kullandınız... Ne güzel ya demokrasi var ülkemizde....
Ak_Zeynep
03-27-2008, 00:40
saçma ile beyenmemenin arasında fark var ama :)
neyse sağol fikrini söylediğin için :-*
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hem saçma hep beğenmedim..sen enyini beğendin peki merak ettim
Hüdaverdi
03-27-2008, 00:48
Benim gözümde En'am suresi 32.Ayet-i anlatan bir film,bu yüzden beyendim verilmek istenen mesajı ;)
faruk_09
03-27-2008, 00:49
Bu film Erkan Can üzerine kurulmuş değil mi yani o vatandaşın yaşadıkları gerçek hayattan aşlınmış bu olay daha özgürlükçü bir yapıya sahip olduğumuzu daha işlevsel anlatmıyor mu...
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.