AK Gençliğin Buluşma Noktası
Osmanlı Tarihi (AK Parti) Osmanlı Devleti ve Osmanlı kültürü.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-12-2016, 18:01   #1
Kullanıcı Adı
Cihandar
Standart AYDINOĞULLARI BEYLİĞİ (1308-1426)
AYDINOĞULLARI BEYLİĞİ (1308-1426)

Aydınoğulları Beyliği'ni eski Lidya ve İyonya bölgesinde kuran Mehmet Bey'in babası Anadolu Selçuklularının emirülşevahili (amirali) Aydın Bey'dir. Aydınoğlu Mehmet Bey Germiyan hükümdarı I. Yakup Bey'in subaşısı (ordu komutanı) olarak görev yapmıştır.Mehmet Bey, Menteşeoğullarına damat olan Sasa Bey ile birlikte hareket ederek süratli akınlarla Birgi, Ödemiş, Ayasluğ (Selçuk) ve Tire'yi ele geçirmiştir. Mehmet Bey bilahare Sasa Bey'i bertaraf ederek akın ve fetih hareketlerine yalnız başına devam etmiş, böylece 1308 yılında kendi adı ile anılan bir beylik kurmaya muvaffak olmuştur. Kurulan bu beyliğin merkezi Birgi'dir.

Mehmet Bey'in ikinci oğlu Umur Bey, daha babasının sağlığında kuvvetli bir donanma meydana getirmiş, bilgi ve cesaretle deniz harplerine girmiştir. Mehmet Bey'in 1333 yılında vefatı üzerine beyliğin başına Umur Bey getirilmiştir, kuvvetli donanmasıyla deniz harplerine devam etmiştir.

Sakız, Ağriboz, adalarına, Mora ve Rumeli kıyılarına müthiş akınlar yapan Gazi Umur Bey Bizans İmparatorluğundaki taht ve taç kavgalarına müdahale ederek dostu Kantakuzenos'un imparatorluk tahtına oturabilmesini temin etmiştir.

Umur Bey'in pervasız deniz seferlerinden canları yanıp göz açamayanlar nihayet birleşerek Umur Bey donanmasına hücum etmişlerdir. Papa, Venedik, Rodos ve Kıbrıs donanmalarından mürekkep müttefik donanması bu hücumda Umur Bey donanmasını yakalamışlar, Sahil İzmir'ini de ele geçirmişlerdir. Hıristiyanların bu ittifakına rağmen yılmayan Umur Bey İzmir'i geri almak için yaptığı savaşta 1348 yılında şehit düşmüştür.

Umur Bey'in şehit edilmesi ile yerine geçen büyük biraderi Hızır Bey onun azim ve cesaretine sahip olamadığından Hıristiyanlarla ağır bir muahede imzalamıştır. Sonuç olarak Aydınoğulları Beyliği'nin deniz kuvveti Hinç bölgesine inmiştir.

Hızır Bey vefat edince İsa Bey Aydınoğulları Beyliği'nin hükümdarı olmuştur. İsa Bey hem alim, hem de ilim ve sanat adamlarının koruyucusu olmuştur. İsa Bey zamanında Osmanlı Devleti ile Aydınoğulları arasında çatışmalar meydana gelmiştir. Osmanlı Devleti hükümdarı Yıldırım Bayezid, Karamanoğulları Beyliği'nin teşviki ile kendi aleyhinde anlaştıklarını duyduğu Aydınoğulları Beyliği üzerine harekete geçmiştir.

Yıldırım Bayezid 1390 yılında Aydınoğulları Beyliği topraklarını harpsiz şekilde işgal etmiştir. Yıldırım Bayezid Aydınoğulları Beyliği kızı Hafsa Hatun'u kendisine nikah ederek kayın biraderine Tire tarafından biraz arazi bırakmıştır.

Timur'un 1402 yılında Ankara muharebesinden sonra diğer Anadolu beylikleri gibi Aydınoğulları Beyliği de yeniden ortaya çıkmıştır. İsa Bey'in oğlu Musa Bey ile onun oğlu Cüneyd Bey diye anılan Aydınoğulları hükümdarı Osmanlı Devleti'ni bir hayli uğraştırmıştır. Cüneyd Bey, Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman ile, Çelebi Sultan Mehmet ile, sonra da II. Murad ile mücadele etmiş, en sonunda da 1426 yılında yakalanarak idam edilmesiyle Aydınoğulları Beyliği tamamen sona ermiştir.

 

Cihandar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-27-2022, 16:17   #2
Kullanıcı Adı
DOST1
Standart
Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler.
DOST1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım