AK Gençliğin Buluşma Noktası
Siyaset Siyaset haberleri bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 02-20-2008, 02:22   #1
Kullanıcı Adı
ümitli_bekleyis
Standart CHP'ye gerekçeli karar ŞOKU

Anayasa Mahkemesi, 21 Ekim tarihinde yapılan referandumu düzenleyen anayasa paketinin iptal talebiyle CHP tarafından açılan davanın gerçekli kararını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nin 11. cumhurbaşkanlığı ile ilgili anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, CHP'nin türban düzenlemesinin iptaline ilişkin hazırlığına da peşin yanıt niteliğinde.

Anayasa Mahkemesi, görev ve yetkilerini belirleyen Anayasanın 148. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimlerinin de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulduğunu bildirdi.

Mahkeme gerekçesinde, "Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini belirleyen Anayasanın 148. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimleri de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulmuştur" dedi.

Anayasa Mahkemesi, 21 Ekim'de yapılan halkoylamasıyla ilgili anayasa paketinden 11. cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren maddeleri çıkaran 5697 sayılı Kanun'un ''yokluğunun hükme bağlanması'' veya iptali ve yürürlüğünün durdurulması taleplerini oy çokluğuyla 27 Kasım'da reddetmişti.

CHP ve DSP'nin açtığı davanın reddine ilişkin kararın gerekçesi bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın gerekçesinde, davanın, Anayasa'nın 148. maddesine göre şekil yönünden incelendiği ifade edildi. Halkoylamasıyla ilgili anayasa değişikliğinin 'anayasanın değiştirilmesi, seçimlere ve halkoylamasına katılmayı' düzenleyen 175. maddesindeki usullere göre yapıldığı ifade edildi. Gerekçeli kararda şu görüşlere yer verildi:

''TBMM'nin hukuksal tasarrufları, Anayasa'daki ayrık durumlar dışında, Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişikliklerini şekil bakımdan denetleme yetkisi, Anayasa'nın 148. maddesinin 2. fıkrasında referanduma sunulan-sunulmayan ve yürürlüğe giren-girmeyen yönünden herhangi bir ayrıma tabi tutulamaz. Nitekim Anayasa Mahkemesi halkoyuna sunulduğundan dolayı henüz yürürlüğe girmediği halde, istem üzerine 5678 sayılı Anayasa Değişiklikleri Hakkında Kanunun Anayasaya uygunluğunu denetlemiştir. Anayasa Mahkemesi'nin denetleyebildiği yasama tasarrufları üzerinde değişiklik yapma yetkisinin evleviyetle TBMM'ye ait olduğunda kuşku bulunmamaktadır.''

Anayasa değişikliğinin yokluğunun saptanması talebiyle ilgili değerlendirmede ise, Yüksek Mahkeme'nin anayasa değişikliklerinde yalnızca şekil denetimi yapabileceğine işaret edildi.

'Anayasa'nın norm (kural) olarak tanımadığı bir tasarrufu, norm olarak var kabul etmenin olanaksız olduğu' vurgulanan gerekçede, "Anayasa bir normun varlığını, bu normu ortaya çıkaran belirli bir iradenin varlığına bağladığı durumlarda, bu iradenin yokluğunun normun yokluğu anlamına geleceği açıktır" denildi. Gerekçede şunlar vurgulandı:

"Anayasa Mahkemesi'nin görev ve yetkilerini belirleyen Anayasanın 148. maddesinde, Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaların esas yönünden denetimine yer verilmediği gibi, bunların biçim yönünden denetimleri de, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı tutulmuştur. Yaptırımı iptal olarak belirlenmiş bu hususlar dışında denetim olanağı bulunmayan tali kurucu iktidar iradesinin hukuksal geçerliliği üzerinde daha ileri bir tartışma yapmak için iptal nedenlerinden daha ağır bir hukuka aykırılığın varlığı zorunludur."

TBMM üye tam sayısının üçte birinden fazla sayıda, 277 milletvekilinin yazılı teklifi üzerine başlatılan Anayasa değişikliği sürecinde, teklifin maddeleri ve tümünün TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğundan fazla oyla kabul edildiği ve Anayasa'nın şekil şartlarına uygun olduğuna işaret edildi.

Cumhurbaşkanının iradesiyle halkoyuna sunulan 5678 sayılı yasa ile 5697 sayılı yasada yapılan değişikliğin, yine Cumhurbaşkanı'nın iradesiyle yürürlüğe girdiği, değişen yasanın ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gözetim ve denetiminde gerçekleşen halk oylaması sonucunda kabul edilerek yürürlüğe girdiği vurgulandı.


Karara, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt ve üye Mehmet Erten muhalefet etmişti. Üyeler karşı oy gerekçesinde, halk oylamasına ilişkin yasama işlemlerinin, Anayasaya ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olamayacağını savundu. Muhalif kalan üyeler, TBMM'nin, halkoylaması süreci başladığı halde yasada tekrar değişiklik yaparak sürece müdahale ettiğini iddia etti.

CİHAN

 

ümitli_bekleyis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi