AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 08-25-2007, 02:26   #1
Kullanıcı Adı
İnterferon
Standart Çocuklarınıza Güzel İsimler Verin
Biz, herhangi bir şeyi birbirinden ayırmak, tanımak veyahut zihne getirmek için canlı-cansız her şeye bir isim koyarız. Bu şekilde eşya ve hadiseleri hem tanımış, hem de birbirinden ayırmış oluruz. İlk insan Hz. Adem ve Havva örneğinde olduğu gibi insanlar, birbirlerini tanımak için de birbirlerine isimler koymuşlardır. Koca bir ömür boyu taşınan ve insanla adeta bütünleşen isim, çok önemlidir. Hayatın her sahasında giren dinimizin bu sahayı boş bırakması elbette düşünülemez.

Allah Rasulü’nün (sallallâhu aleyhi ve sellem) tavsiyeleri içerisinde, çocuğa manası düzgün güzel bir isim koymak anne-babanın ilk vazifelerinden birisidir. Peygamber Efendimiz, “Peygamberlerin isimleri ile isimleniniz. Ayrıca Allah nezdinde isimlerin en sevimlisi Abdullah ve Aburrahman’dır. İsimlerin en doğrusu Hâris (kâr getiren, ahireti kazanan) ve Hümâm (himmetli, azimli)dir. En çirkini de Harp (savaş, şiddet) ve Mürre (cimrilik, acı) isimleridir” (Müsned, 4/35) buyurarak çocuklara isim vermenin ehemmiyetini dile getirmiştir. Ayrıca "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın" (Ebu Dâvud, Edeb 69) hadisi de çocuklara güzel isim koymanın ne kadar önemli olduğunu ifade etmesi açısından dikkat çekicidir.


Bu hadisten anlaşıldığına göre Efendimiz’in çocuklara güzel isimler verilmesini tavsiye ettiği ve çirkin isimleri ise istemediği anlaşılıyor. Nebiler Serveri’nin hayatına baktığımızda çevresinde bulunan ve isimleri güzel olmayan kişilerin isimlerini değiştirdiğini görüyoruz. Mesela “Âsiye” (isyan eden) veya savaş ve düşmanlık ifade eden isimleri kaldırıp yerine “Cemile” (güzel) ismini koymuştur. (Müslim, Âdâb, 14; Ebu Davud, Edeb, 66) Mesela hepimizin ismini çok duyduğu meşhur hadis ravisi Hz. Ebu Hureyre’nin ismi önceleri Abdüşşems’tir. Allah Rasulü “İnsan ayın, güneşin kulu olamaz;sen Abdurrahmân’sın”
diyerek, Ebu Hureyre’nin adını “Abdurrahman” olarak değiştirmiştir.

Halkımız arasında çocuklara konacak isimlerin mutlaka Kur’an geçmesi gibi yanlış bir inanış var. Yukarıdaki hadislerden de anlaşıldığına göre Efendimiz, güzel ve anlamlı isimler koymamızı tavsiye ediyor. Bir ismin güzel olması için mutlaka Kur’an-ı Kerim'de olması gerekmez. Nitekim Kur’an’da geçen her ismi, orada geçtiği için çocuğa isim olarak koymak yanlış olur. Çünkü Kur’an’da güzel isimlerin yanında şeytan, iblis, Karun, Haman, Ebu Leheb.. gibi isimler de vardır. Mesela günümüzde kız çocuklarına yaygınca olarak verilen “aleyna” diye bir isim var. Manasına bakılmaksızın kulağa hoş geliyor, ayrıca Kur’an’da da geçiyor diye bu ismi kız çocuklarına veriliyor. Halbuki “aleyna” kelimesi “bizim üzerimize” veya “bizim üzerimize olsun” anlamlarına gelen bir ifadedir. Şimdi Kur’an’da geçiyor diye çocuklara böyle çok da bir mana ifade etmeyen isimlerin verilmesi doğru olmasa gerek. O yüzden düşündüğümüz ismi çocuğumuza vermeden önce bir bilene danışmakta fayda var.

Çocuğa isim ağır gelir mi?
Bu ifadeyi hepimiz duymuşuzdur. Huysuz, dengesiz veya spastik özürlü olan çocuklara isimlerinin ağır geldikleri, taşıyamadıkları için böyle oldukları düşünülür. Bu ifade bazı tasavvuf büyükleri tarafından da dile getirilmiştir. Peki bunun bir doğruluk payı var mıdır?Bu sorunun cevabını ilerleyen bilim sayesinde bugün daha iyi verebiliyoruz. Çünkü kelimelerin titreşimlerinin madde üzerinde etki meydana getirdiği artık bugün bilimsel bir gerçek. Mesela geçenlerde okuduğum bir gazete haberinde yeni geliştirilen bir ses makinası tekstilde kullanılıyor ve bu makina kumaş parçalarını dikmeden birbirine yapıştırıyor. Çok ilginç değil mi? Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.
Buradan hareketle kelimelerin titreşimleri madde üzerinde tesir ediyorsa insan üzerinde de etkili olması muhakkaktır. Şimdi düşünelim, çocuğa verilen bir ismin verdiği titreşimler ihtimal çocuğun ruh dünyasına ağır gelebilir ve çocuk bu ağırlığı taşıyamayarak ruhsal bir bozukluk yaşayabilir. O yüzden tecrübelerle sabit olan ismin ağır gelmesi meselesini hemen bir çırpıda “böyle bir şey olmaz” deyip silip atmak doğru değildir.

Yeni doğan bir çocuğa nasıl isim verilir?
Dinimizde yeni doğan bir çocuğa aşağıda madde madde vereceğimiz hususların uygulanması müstehap olarak görülmüştür:
• Yeni doğan çocuğa süt vermeden evvel ağzına yumuşatılmış hurma gibi tatlı bir şeyler sürülür.
• Çocuğa doğunca veya doğumu mütakip yedinci günü adı konur.
• Doğduktan sonra hemen ölen çocuğa da ad konur. Yıkanır cenaze namazı kılınır.
• Çocuğun ismini ilmiyle âmil, ehli salih bir zata koydurmak iyidir. Ashab-ı Kiram çocuklarına isimlerini Peygamber Efendimiz’e verdirmeyi tercih etmişlerdir.
• Çocuk isim koyacak kişinin kucağına verilir. Kişi abdestli bir şekilde kıbleye döner, önce sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okur ve üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder.
• Çocuğa isim koyduktan sora hayır duada bulunulmalıdır. Peygamber Efendimiz: “Ya Rabbi bu çocuğu hayırlı ve salihlerden eyle ve onu güzel bir şekilde yetişmesini sağla” diye dua etmiştir.
• Durumu iyi olanlar için Allah’ın vermiş olduğu çocuk nimetine karşı bir şükür olarak çocukların doğumlarının yedinci gününde kurban kesmek sünnettir. Bu kurbana akika kurbanı denilmektedir. Yine bu günler çocuğun başının tıraş edilip, çıkan saçın ağırlığınca veya takdiri bir ağırlık olarak altın alıp sadaka vermek müstehaptır.
İsimleri bozarak kullanmak doğru değil
Halkımız arasında isimler mevzuunda yapılan yanlış bir hareket daha var. İsimleri kısaltacağız diye bozuyor ve anlamsız isimlerle birbirimize sesleniyoruz. Mesela Abdullah’a Apo, İbrahim'e İbo, Zeynep’e Zeyno, Mustafa’ya Musti, Canan’a Cano gibi.. Bu da esasen doğru olmayan bir isimlendirmedir.

Netice itibariyle isim çok önemli. Bu sebeple çocuklarımıza güzel, sevimli ve anlamlı isimler koyarak onların insanlığa faydalı birer fert olması için yetiştirmeliyiz


aLINTIDIR

 

İnterferon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 08-31-2007, 19:02   #2
Kullanıcı Adı
aka3200
Standart Çocuklarınıza Güzel İsimler Verin


****ALLAH RAZI OLSUN... OĞLUM OLURSA ADINI EBUBEKİR, KIZ OLURSA HATİCE ELİF, KOYMAYI DÜŞÜNÜYORUM...
aka3200 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-18-2007, 22:34   #3
Kullanıcı Adı
Başbakan
Standart Çocuklarınıza Güzel İsimler Verin
Oğlum olursa Muhammed Hakan, Hasan Said, kız olursa onu düşünmedim daha.
Başbakan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-18-2007, 23:12   #4
Kullanıcı Adı
.seVdAm.
Standart Çocuklarınıza Güzel İsimler Verin
Rabbim nasip ederse inş. kızım olursa zeynep ismini koymayı çok istiyorum...erkek den ben hiç dşünmedım
.seVdAm. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-19-2007, 11:02   #5
Kullanıcı Adı
Ravza_Ruveyda
Standart Çocuklarınıza Güzel İsimler Verin

Güzel isimler yazmışsınız maşallah

Benimde ileride çocuklarım olursa inşaallah

kızım içim : Ravza, Ruveyda, hiranur veya Nisanur
oğlum olursa: Musab veya selman
Ravza_Ruveyda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-08-2013, 12:34   #6
Kullanıcı Adı
MEÇHUL ADAM
Standart
Bakınız bu konu açılalı tam 6 sene olmuş.Üyesi bulunduğum bir sitede en güzel kız isimlerini müzakere ediyorduk.Ben de şimdi bilgi kirliliği olmasın diye burada bunları uygun bulup paylaşmak istiyorum.Yeni evlenmiş veya kız çocuğu olacak olan evlatlarımıza aşağıda ki İslami kız isimlerinin harf sırasına göre bizzat kendim seçerek istifadenize sunuyorum...

"Bismillah" diyerek hemen isimleri sayalım İnşaallah...

Rabia ismi çok güzeldir.Hanım evliyaullahtan Rabiatül Adviyye'nin kısa adıdır.

Sakine,Hacer, Adile, Afife, Aygün Azize, Basriye Betül,Cemile, Büşra, Cânan,Deryanur,Emine, Ferhunde,Feyza Gülnur, Güzide... Harf sırasına göre daha niceleri...Hepsinin çok güzel anlamları var..

Hangisini istiyorsanız buyrun dilediğinizi seçebilirsiniz.

Devam ediyoruz....

Hayrunnisa,Hilal,Hilmiye,Hümeyra,Işılay,İffet,İkri me,Keriman,Leman,Lütfiye,Macide,Mahbube,Mediha,Meh lika Meliha,Memnune,Meryem,Mihriban,Muhsine,Münevver,Ne cibe,Pakize,Reşide,Saadet,Sabire,Saliha,Semiha ,Senem,Şadiye,Şeyma,Şükriye,Tayyibe,Ümmügülsüm,Vec hinur,Zahide, Zeynep...

Eveet...Pek muhterem gençler ve benim gibi torun sahibi veya adayı olanlar..Bu hem sizin için hem de başka yeni doğum yapacak anne adayları için İslam'a en uygun olanlarını seçerek size sunuyorum.Şimdiden vereceğiniz bu güzel isimler vatana, millete, mukaddesata hayırlı uğurlu olsun.Cenab-ı Hak yar ve yardımcınız olsun..

Bu kız isimlerini burada güncellemenizi tavsiye ediyorum:Zira bir başka kardeşimize de bu isimler lazım olabilir.

Bakınız ben harf sırasına göre bizzat kendim seçerek size tüm kız isimlerini saydım.Artık bundan sonra ne yapabilirim ki?Aman ha, Kur'an'da nasıl olsa adı geçiyor diye anlamsız isimler vermeyin sakın...

O isimlerden en güzeli NECİBE daha çok hoşuma gitti.İsterseniz eşinizle bu isim üzerinde müzakere ederek anlaşabilirsiniz.Yine de siz kendiniz bilirsiniz.

NECİBE:Soyu sopu pak,asilzade,kıymetli, üstün güzel ahlak sahibi kadın anlamı taşımaktadır.Eğer bu isim sizin akrabalarınızda varsa başka bir güzel isim bulabilirsiniz.Sizden güzel cevap bekliyorum.Eğer bu NECİBE isminde karar kılarsanız, bu Allah'ın aciz kuluna da dua ediniz.Belki sevaplarınızdan ben de istifade etmiş olurum değil mi?Bizim sülalede bu isim yoktur.Özellikle sizin için seçmiş bulunuyorum...Ben bir erkek torun sahibiyim.İnşaallah ileride bir kız torunum olursa bu ismi vermeyi düşünüyorum.Çok da hoşuma gitti doğrusu..

Bazı (laikçi)dinden uzak aileler çocuklarına İslam'a uygun isim vermeyi kerih görüyorlar.Neymiş efendim onlar arap isimleriymiş.Yahu anlamsız isimler vermekle neyin faydasını görüyorlar ki?İslami isimleri her tarafa yaymalıyız.Yeni doğmuş çocuklarımıza güzel isimler vermek hem sünnet hem de sevaptır.Anlayana...
MEÇHUL ADAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-08-2013, 13:07   #7
Kullanıcı Adı
MEÇHUL ADAM
Standart
Aşağıda ki anlamsız ve tuhaf isimlere hele bir bakalım neymiş...

Atilla,Atakan,Aylin, Yağmur, Deniz,Toprak,Jülide,Nilda,Aleyna, Tuğçe,Sanem,Adanur,Berkin,Bulut,Burçin,Cankurt,Cem inay,Didem,Doğaç,Doğan,Gürçin,Gürdal,Kurthan,Nurka n,Nida,Poyraz,Rüzgar, ,Senday,Saruhan,Songül,Sorgun,Şincan,Tolon,Tijen,T anju,Tuğcan,Türel,Uluç,Ünsan,Yalınay,Zeynur,Zorbey vb...Daha niceleri var...

Şu acaip ve anlamsız isimlere gıcık kapıyorum.Niye bu isimleri veriyorlar ki çocuklarına..Yarın ruz-i mahşerde hesap vereceklerini herhalde unutuyorlar.Bu isimleri müslüman aileler de veriyor.Bunlar cahil ailelerdir.
MEÇHUL ADAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-08-2013, 14:50   #8
Kullanıcı Adı
MEÇHUL ADAM
Standart
Çocuğa İslami isimlerden birisi koyulunca akrabalar darılsa bile mesuliyet altına girmezsiniz.Ancak onların gönüllerini de kırmak caiz değildir.Usulünce vermiş olduğunuz kesin kararınızdan sonra onları ikna edebilirsiniz.onların da darılmaya hakkı yoktur.Bazıları vardır ki filan ölenin adını unutturmamak için, veya ünlü bir kimsenin ismini çocuğuna vermeye çalışıyor.Oysa Allah katında ünlü olmak yoktur.Mühim olan, Allah'ımızı razı etmektir.Gerisi laf-ı güzaftır.


Başkasının kulağına hoş gelecek diye çocuklara İslami isimleri vermekten vazgeçmek gafillik ve cehalettir.Bunun bile hesabı sorulacaktır.Başkası değil, yeterki Allah razı olsun hepimizden.Müslümanın bütün derdi Allah'ın rızasını kazanmaktır.Şu fani dünyada gelip geçici işlerle uğraşmak beyhude bir ömür çabasıdır.Müslümanlar, faniyi değil baki olanı tercih etmelidirler.

İslami isimlerden maksat, aslında mahiyeti en güzel ve anlamlı oluyorsa bu, İslami isim katogorisine girebilir.Yeter ki verilecek isimlerin anlamları güzel ve hoş olsun ki,Allah bunlardan zaten razı olacaktır.

Dikkat edecek olursanız aleviler kendi çocuklarının ismine Ebubekir,Ömer, Osman,Ayşe,Mervan,Yavuz ismi koymazlar.Bunlara karşı allerjileri vardır.Allah onları ıslah etsin.Sünni müslümanlar ise sadece çocuklarına Yezid ismi vermezler.Bu isim tarihte çok kötü nam saldığı için sünni müslümanlar için verilmesi pek uygun görülmez..Zira bu isim verilecek olsa o çocuk biraz büyüdüğünde büyük bir psikolojik baskı ile karşı karşıya kalır.Mahalle baskısına da düçar olabilir.Hatta aleviler o çocuğu bi şekilde ya dövmeye çalışırlar ya da öldürmeye...Bu Yezid ismi bu zamanda pek de hoş bir isim değildir.Konulmasında çok sakıncalar vardır. Hatta bu isim bile Nefret söylemi suçu yasası kapsamına da girmiştir.
MEÇHUL ADAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-05-2017, 21:30   #9
Kullanıcı Adı
KaraSevda
Standart
Kizim olursa Sevgül <3
KaraSevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım