AK Gençliğin Buluşma Noktası
T.C. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11.Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül hakkında haberler, resimler, bilgiler ve diğer paylaşımlarımız bu bölümde.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-14-2011, 00:26   #1
Kullanıcı Adı
Bilal Baştan
Standart Cumhurbaşkanı Gül: Bir elçinin yorumlarına cevap vermem
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari basın toplantısı yaptı. Gül'e ABD Büyükelçisi'nin son açıklamaları soruldu. Gül'ün yanıtı ilginçti.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin çok geniş bir çerçeve içerisinde Afganistan konusuyla ilgilendiğini belirterek, ''Barışa katkı yapabileceğimiz, kalıcı barışı sağlayabileceğimiz her türlü faaliyetin içerisinde olacağız ve olmaya da devam edeceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pakistanlı bir gazetecinin, Türkiye'nin Pakistan'ın Avrupa pazarlarına erişimine nasıl yardımcı olacağını sorması üzerine Gül, hem Avrupa hem de Asya kıtasında bulunan Türkiye'nin, Gümrük Birliğinin tam üyesi olduğunu söyledi.

Pakistan'ın Avrupa ile ilişkilerinde Türkiye'den çok faydalanabileceğini belirten Gül, ''Türkiye'deki bütün yatırımları, Türkiye'deki ortaklarıyla kuracağı bütün yatırımları buradan direkt olarak Avrupa piyasasına gümrüksüz gidebilir'' dedi.

Türk yatırımcıların Pakistan'a yapacakları yatırımların da önemli olduğunu söyleyen Gül, özellikle tekstil sektöründe birçok Türk firmasının Pakistan'a yatırım yaptığını, bunların ihracatında yine Türk firmalarının katkısının söz konusu olabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'de Taliban Ofisinin kurulmasına dair görüşmeler yapıldığını biliyoruz? Bu görüşmeler hangi aşamada, ofis açılacak mı?'' sorusu üzerine, Türkiye ve Pakistan'ın, Afganistan'ın istikrara kavuşması ve her şeyin normalleşmesi için çok uğraştıklarını belirtti.

Pakistan'ın Afganistan ile sınır olması nedeniyle iki ülke arasında ilişkilerin çok daha farklı, daha derin olduğunu ifade eden Gül, siyasi, tarihi, kültürel açıdan Afganistan'a çok yakın bir ülke olan Türkiye'nin de her bakımdan yardımcı olduğunu anlattı.

''2011, AFGANİSTAN İÇİN KRİTİK YILDIR''

Türkiye'nin ISAF'ın komutanlığını yaptığını, ülkede 2 bine yakın Türk askeri bulunduğunu söyleyen Gül, Türkiye'nin askeri katkılardan daha ziyade sağlık, eğitim ve ekonomik kalkınma konusunda da çok büyük yardımlarda bulunduğunu ifade etti. Gül, şöyle devam etti:

''Bütün bu ilişkilerimizden gördüğümüz şu, Afganistan'ı sadece askeri yöntemlerle değil, Afgan halkının kalbini ve gönlünü de kazanarak Afganistan'da normalleşme sağlanır kanaatine biz hakimiz ve bunu her platformda, başta NATO toplantıları olmak üzere devamlı, ısrarla söyleyen bir ülkeyiz. 2011 yılı Afganistan için kritik yıldır, geçiş dönemini yaşıyorlar. Yabancı güçlerin çekilmeye başlayacağı bir yıldır. Afgan Milli Ordusunun ve polisinin artık bölgeyi devralma sürecinin başlayacağı bir yıldır. Böyle bir dönem içerisinde Afganistan'ın kendi içerisinde birliğini, bütünlüğünü sağlaması konusunda bütün imkanlarımızı kullanıyoruz. Bunu yaparken başta Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai olmak üzere bütün Afganistan otoriteleri, yetkilileriyle de işbirliği içindeyiz.''

Türkiye'nin Afganistan ile ilişkilerine çok geniş bir kapsamda bakmak gerektiğini vurgulayan Gül, ''Bütün amacımız Afganistan'da kalıcı barışın ve istikrarın sağlanmasıdır. Her alanda faaliyetlerimizi yürütüyoruz ama bunları bir işbirliği ve koordinasyon içerisinde, Afganlı yetkililerle, otoritelerle yürütüyoruz'' diye konuştu.

Türkiye-Pakistan-Afganistan arasında üçlü zirve toplantılarının beşincisinin İstanbul'da yapıldığını anımsatan Gül, bu toplantılarda sadece Cumhurbaşkanlarının değil, Genelkurmay başkanlarının, istihbarat başkanlarının ve zaman zaman da ilgili bakanların bir araya geldiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Çok geniş bir çerçeve içerisinde biz Afganistan konusuyla ilgileniyoruz. Barışa katkı yapabileceğimiz, kalıcı barışı sağlayabileceğimiz her türlü faaliyetin içerisinde olacağız ve olmaya da devam edeceğiz. Bunları sadece Afganistan ile değil, Pakistan ile de koordinasyon içinde yapıyoruz'' dedi.

PAKİSTAN'DAKİ ENERJİ KRİZİ

Bir gazetecinin, ''Türkiye, Pakistan ile enerji krizinin aşılması için bir çalışma içinde mi?'' sorusuna karşılık Gül, Pakistan'ın enerji sorunlarını çok yakından bildiğini belirten Gül, ''Pakistan'ın dostu olarak da yakından ilgileniyorum'' dedi.

Pakistan'a yaptığı ziyarette, birçok büyük enerji firmasını beraberinde Pakistan'a götürdüğünü, orada bütün ilgilerle görüşmelerini sağladığını anlatan Gül, ilk etapta bir Türk şirketinin gemiler üzerinde enerji santrallarıyla Karaçi'ye gittiğini, elektrik ürettiğini ve Karaçi'nin büyük ihtiyacını karşıladığını bildirdi. Gül, rüzgar enerjisiyle ilgilenen büyük bir Türk şirketinin de Pakistan'da yatırım yapmayı arzu ettiğini söyledi.

Pakistan'ın kömür kaynaklarının çok zengin olduğunu belirten Gül, ''Ben Türkiye'deki bütün büyük enerji şirketlerine çok özel bir şekilde hepsinin Pakistan'da yatırım yapmalarını ve bu enerji konusunda katkı sağlamalarını arzu ediyorum. Bunun fiili olarak ilk katkıları da başlamış vaziyette'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''ABD Dışişleri Bakanlığının insan hakları raporunda, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda gerileme olduğuna ilişkin yorumlar yer aldı. Bugün de ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nın basın özgürlüğüne ilişkin açıklaması vardı. ABD'den yapılan bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, ''Bu konuyla ilgili benim düşüncelerimi biliyorsunuz daha önce çok kere kendi düşüncelerimi paylaşmıştım. Burada bir büyükelçinin görüşleri üzerine yorum yapmam söz konusu olamaz tabi'' yanıtını verdi.


''SİYASİ ALANDA MÜKEMMEL OLAN İLİŞKİLERE YAKIŞIR BİR EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK ARZUMUZDUR''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan ile siyasi alanda mükemmel olan ilişkilere yakışır bir ekonomik işbirliği geliştirmek arzusunda olduklarını söyledi.

Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Zerdari ve beraberindeki heyeti Türkiye'de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, ''Türkiye ve Pakistan arasındaki dostluk, resmi seviyede bir dostluk değil, halktan halka olan çok samimi gerçek bir dostluktur'' dedi. Zerdari'yi kendi ülkesinde gibi kabul ettiklerini belirten Gül, kendisinin de Pakistan'a gittiğinde evinde gibi hissettiğini ifade etti.

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari ile sık sık görüştüklerini, Zerdari'nin daha önce değişik vesilelerle Türkiye'ye birçok kez geldiğini ve Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirvesi'nin beşincisinin İstanbul'da yapıldığını anlatan Gül, ilk resmi ziyaretin bugün gerçekleştiğini kaydetti. Gül, ziyaret vesilesiyle bu akşam Zerdari'ye Devlet Nişanı vereceğini de belirtti.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini bildiren Gül, öncelikle ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini aktardı. Gül, ''Siyasi alanda mükemmel olan ilişkilere yakışır bir ekonomik işbirliğini gerçekleştirmek arzumuzdur. Ticaretimizi artırmak, yatırımları artırmak için talimatlar veriyoruz. Bu yönde epey de mesafe alındı'' dedi.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacmini 2012 yılına kadar 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Gül, Türk iş adamlarının Pakistan'daki altyapı yatırımlarına katılmasını arzu ettiklerini söyledi ve bu yönde olumlu gelişmeler olacağına dair inancını dile getirdi.

Heyetler arası görüşmelerde, bölgesel konuları da ele aldıklarını anlatan Gül, Türkiye-Pakistan-Afganistan arasındaki üçlü toplantılara çok önem verdiklerini kaydetti. Gül, bu toplantıların sonucu olarak geçen ay ilk kez İstanbul'da üç ülke ordularının ortak tatbikat yaptığını anımsatarak, görüşmelerde tatbikatın kısa filmini izlediklerini söyledi.

Görüşmenin ardından TOBB'un bir sunum yaptığını aktaran Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki tren yolunun çalışır hale gelmesi için Zerdari'nin önderlik yaptığını ifade etti. Demiryolunun tekrar işlemesinde kendisinin de fikir sahibi olduğunu dile getiren Gül, projenin asıl sahibinin Zerdari olduğunu söyledi.

Demiryolu ile yolcu değil, yük taşınacağını anlatan Gül, hattın uzun yıllar sonra ilk kez, Pakistan'daki sel felaketine Türkiye'den gönderilen yardım malzemesinin taşınmasıyla çalıştığına dikkati çekti. Gül, hatta çalışacak trenlerin yolculuk süresinin uzun olduğunu belirterek, ''Bazı hatların iyileştirilmesiyle İstanbul-İslamabad arasındaki süreyi 10 güne düşürmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Süre kısaldığında hattın ekonomik cazibesini oluşturacağını ve daha fazla mal taşınacağını ifade eden Gül, İran'ın da bu durumdan yararlanacağını söyledi. Hattın tamamlanmasıyla İslamabad'dan Londra'ya kadar ulaşılacağına işaret eden Gül, bunun da Pakistan'ın Avrupa ülkelerine daha kolay ihracat yapması anlamına geldiğini belirtti.

Haber7

 

Bilal Baştan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım