AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 07-04-2008, 13:46   #1
Kullanıcı Adı
Berika
Standart Davayı kazanan Petersburg'daki Türk koleji eğitime yeniden başlıyor
Davayı kazanan Petersburg'daki Türk koleji eğitime yeniden başlıyor

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde eğitim hizmeti veren Türk girişimciler, yaklaşık 1 yıl süren hukuk mücadelesini kazandı.

31 Mayıs 2007'de lisansı iptal edilen Uluslararası 664 No'lu Rus-Türk kolejinin bütün hakları iade edildi. Önce yerel mahkeme, ardından da 13. İstinaf Mahkemesi, Çağ Öğretim Şirketi'ni haklı buldu. "Bu karar, Rusya'da yargı mekanizmasının çalıştığına dair inancımızı güçlendirdi." diyen şirketin St. Petersburg temsilcisi Ali Ertuğrul Türkeli, okulun yeniden eğitime başlayacağını duyurdu. Türk öğretmenlerin sınıflara dönmesi en çok Rus öğrenciler ve velileri sevindirdi. Destek amacıyla adliyeye gelen Mariya Baranova, karardan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Okuldaki eğitim kalitesinin çok yüksek olduğunu anlatan Baranova, "Kızım Türk öğretmenler varken sabah ayrı bir heyecanla okula gidiyordu. Derslerini takip etmemize gerek kalmıyordu. Eğitim devam edeceği için çok sevinçliyiz." ifadesini kullandı. 11. sınıf öğrencisi Leonid Sergeev de öğretmenlerine kavuşacağı için heyecanlı: "Bana vakitlerini ayırmaktan rahatsız olmuyorlardı. Beraber çok güzel programlar yaptık. Eğitimimde bu okul ve öğretmenlerin katkıları yadsınamaz."

1995'te faaliyete geçen St. Petersburg 664 No'lu Rus-Türk Koleji'nin hukuk mücadelesi bir yıl önce başladı. 31 Mayıs 2007'de St. Petersburg Eğitim Komitesi tek taraflı bir karar alarak okulun ilk kurucuları arasında yer alan Çağ Öğretim Şirketi ve Krasnagovardeyski ilçe belediyesini kuruculuktan çıkarmıştı. Yeni bir tüzük kabul eden Eğitim Komitesi gerekçe göstermeden kendisini okulla ilgili tek yetkili ilan etmişti. Bunun üzerine İdare mahkemesine başvuran Çağ Öğretim Şirketi, 25 Mart 2008'de alınan kararla kuruculuk haklarına yeniden kavuştu. Bunun üzerine Eğitim Komitesi, İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın bozulması için 13. İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu. 1 Temmuz'da kararını açıklayan yüksek mahkeme, alt mahkemeden çıkan sonucu onayladı, Çağ Öğretim'in kuruculuk haklarının iadesine ve Türk girişimcinin onayı olmadan kabul edilen tüzüklerin iptaline karar verdi. Okulun lisansını da iade etti. 31 Mayıs 2007'de Moskova Federal Teftiş Kurulu'nun incelemesine tabi tutulan okulun lisansı iptal edilmişti. Gerekçede öğretmenlerin diplomalarının olmadığı, Türk öğretmenlerin vize ve çalışma izinlerinin olmadığı, Türkiye'den gelen kitapların kullanıldığı, öğretmenlerin ders yüklerinin Sağlık Bakanlığı kriterlerine uygun olmadığı, buzdolabında saklanan gıdaların sağlık kriterlerine uymadığı ve yangın güvenlik kurallarının uygun olmadığı iddiaları yer almıştı. İstinaf mahkemesi, lisans iptaline gerekçe gösterilen teftiş raporunun gerçekleri yansıtmadığına hükmetti. Kararda şöyle denildi:

Raporda diploması olmadığı iddia edilen öğretmenlerin sadece isimleri yer alırken soyadları belirtilmemiş. Buna mukabil belgelerde tüm Türk öğretmenlerin diplomalarının varlığı görülmektedir. Ayrıca bu diplomaların Rusya yetkili makamları tarafından da denkliklerinin alındığı açıkça görülmektedir.

Okulda kullanılan ders kitaplarının tamamı Rusya Federasyonu'nun eğitim müfredatına uygun. Teftiş heyeti bu konuyla ilgili herhangi bir belge sunmazken sadece ismi açıklanmayan bir öğrencinin beyanı delil olarak gösterilmektedir.

Öğretmenlerin ders yüklerinin Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği standartlarda olduğu tespit edilmiştir.

Türk öğretmenlerin vize ve oturumları da tamamen kanunlara uygundur. Yapılan incelemelerde 25.07.2002 tarihli ve 115 No'lu yabancıların Rusya Federasyonu'nda çalışmalarını düzenleyen kanuna uygunluğu tespit edilmiştir.

Yemeklerin saklanması ile ilgili teftişin Teftiş Kurulu'nun yetkisinde olmadığı bilinmektedir. St. Petersburg Sağlık Müdürlüğü, iddia edilen tarihlerde okulda gerekli denetimleri yaparak sağlık açısından herhangi bir sorun olmadığına dair belgeyi mahkememize sunmuştur.

İtfaiye müdürlüğünün gerçekleştirdiği denetimlerde okulun yangın güvenliği açısından uygunluğuna dair verdiği belge mahkememize ulaşmıştır.

Rus öğrenciler sevinçli: Türk öğretmenlerimizi çok özlemiştik

Mahkemeden çıkan karar öğrenciler ve velileri de sevindirdi. Öğrenci velisi Anna Dzenuşka, "Çok mutlu oldum. Rus ve Türk öğretmenlerin birlikte oluşturdukları eğitim standardı çocuklarımız için büyük bir avantaj sağlıyor. Çok iyi seviyede İngilizce ve Türkçe öğreniyor. Bu kendilerini daha donanımlı kılıyor." ifadelerini kullandı. Öğrenci Viktor Kipnis de, Türk öğretmenleri bir yıl içinde çok özlediğini ifade ederek, "Onlar bize arkadaş gibi davranıyordu. Biz okulda da çok ayrı dostluklar kurduk. Tatil olmasına rağmen arkadaşlarımızla görüşmeden duramıyoruz. Türk öğretmenlerin okuldan ayrıldığını duyduğumda şok olmuştum. Şimdi böyle bir mahkeme kararı tüm arkadaşlarımı sevince boğdu. Öğretmenlerimizi çok özlemiştik." şeklinde konuştu. Rus-Türk kolejinde 10 yıl müdürlük yapan Tatyana Çistilova ise mahkeme kararının Türk girişimciler lehine sonuçlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Çistilova, "Rus ve Türk öğretmenler arasında oluşan kültür kaynaşması çocuklarda farklı kültürlere karşı müsamaha duygusunu geliştiriyor. Bir şeyi bozmak çok kolay. Ancak yapmak zor." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Akkan - Yaşar Niyazbayev / Petersburg
04 Temmuz 2008, Cuma

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 07-04-2008, 13:46   #2
Kullanıcı Adı
Berika
Az daha böyle bir güzellikten mahrum kalacaklardı
Alt 07-04-2008, 13:48   #3
Kullanıcı Adı
LoNeLiNeSS
:-* :-* :-* :-*

Rusyada okullar kapatılıyor diye sevinç çığlıkları atan Türkiye de ki bazı isimler şimdi napacaklar acaba.. Almışlardır cevabııı :D :D :D
LoNeLiNeSS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)