AK Gençliğin Buluşma Noktası
Köşe Yazıları Köşe yazıları burada paylaşılıyor.

Stil
Seçenekler

Alt 04-14-2009, 04:06   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart Ertuğrul Özkök'ün Ergenekon yanılgısı ve Türkiye'nin En Güçlü 50 Yazarı
Ertuğrul Özkök'ün Ergenekon yanılgısı ve Türkiye'nin En Güçlü 50 Yazarı

Bir sonraki Ergenekon dalgasında kimlerin gözaltına alınacağını merak edenlere, Ertuğrul Özkök'ün ortaya attığı çapraz "Google"lama yöntemini öneririm. Gerçi sevgili Özkök etrafında, İnternet'i hurriyet.com.tr'yi "huriyeniyet.com.tr"ye çeviren Fatih Çekirge'den daha iyi bilen birini bulamadığından olacak doğru yöntemi yanlış kullanmıştı ama olsun. Kullandığı yöntem en azından teorik olarak Ergenekon savcısının kullandığı yönteme en yakın olanı.

Ertuğrul Özkök ismini Ergenekon'a karıştırmak isteyenlere haklı olarak isyan ettiği 10 Nisan tarihli geçen günkü yazısında, bu art niyetli kişilerin çamur atarak bırakmayı başardıkları lekeyi gözler önüne sermek için Google'da yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını yazmıştı.
"Google'da kendi ismim için küçük bir arama yaptım", diyordu Özkök. "Ergenekon ve Ertuğrul Özkök" kelimelerini yazarak Google'a aratmış. Tam 519 bin haber ve yorum geldi, diyor. Özkök'e göre bunların küçük bir bölümü, Ergenekon konusunda yazdı yazılarmış. Ötekilerin hepsi, Ertuğrul Özkök'ü kafadan Ergenekon çetesi üyesi kabul etmiş insanların yorumları, hakaretleri ve komplo teorileriymiş.
Ertuğrul Özkök içini rahat tutsun. Kullandığı yöntem yanlış olduğu için aldığı sonuçlar da yanıltıcı olmuş. Google'da arama yaparken, birbiriyle ilintisi olduğunu düşündüğünüz kelimelerin birlikte geçtiği sayfaları bulmak için arama kutucuğuna bu kelimeleri yazıp aratmakla yetinirseniz alakalı alakasız binlerce sonuçla karşılaşmanız doğaldır. Bu şekilde sallapati bir arama yaptığınızda Google'ın karşınıza çıkartacağı sonuçlar aynı sayfaların kopyaları ve dublikasyonlarını da içeren sayfaları içereceğinden bir hayli şişkin olacaktır.
Ertuğrul Özkök, aşağıdaki kutuda anlattığım doğru yöntemi kullanmış olsaydı "Ertuğrul Özkök" ve "Ergenekon" kelimesinin birlikte geçtiği sayfaların sayısının 519 bin değil sadece 471 olduğunu görecek ve yersiz yere bu kadar üzülmeyecekti belki de.
Google aramalarının kimsenin itiraz edemeyeceği net sonuçlarını araştırma amaçlı kullanmak eski bir yöntem aslında. Geçtiğimiz yıllarda gazete yazarlarının etkinliğini ölçmek için ben de kullanmış ve sonuçlarını yazmıştım. Hazır yeri gelmişken "Türkiye'nin En Etkin Köşe Yazarları" adını verdiğim araştırmayı güncelleyim dedim ve geçtim Google'ın başına.
Hemen belirteyim Google arama sonuçlarını kullanarak yaptığım bu araştırma yazarların okunma oranlarını ölçmüyor. Yazarın adına İnternet'te kaç sayfada atıfta bulunulduğunu ölçüyor. Yani bir bakıma yazarın etkinliğini ölçen ama bilimselliği olmayan, eğlencelik bir araştırmadan ibaret. Öte yandan sonuçları açık, net ve itiraz edilemez olduğundan son derece objektif bir araştırma da...
Tabii bu ham bir liste. Sadece bir veri. Bu verilerin yararlı bilgiye dönüşebilmesi için yorumlanmaya ihtiyacı var. Örneğin listedeki yazarların haftada yazdığı yazı sayısı birbirleriyle eşit değil. Haftada bir kez yazan bir yazarın tek bir yazısıyla aldığı atıf sayısını, haftada yedi kez yazan yazarın aldığıyla direkt olarak karşılaştırmak yanlış olur. Ya da aynı zamanda televizyon yıldızı da olan bir yazarın isminin geçtiği kaynak sayısını, sadece gazeteci olan bir yazarın isminin geçtiği kaynak sayısıyla karşılaştırmak da... Sadece İnternet'te yazan yazarların potansiyel gücünün de aslında kat kat fazla olduğunu unutmamak gerekir.
Pratik olması için listeyi ilk 50 yazarda kestim. Arada atlamış olduğum isimler de olabilir, kasıtlı değil kimse kusura bakmasın.

Yurtsan Atakan

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)