AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dış Gündem Dış Gündem ile ilgili tüm konuları burada paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-03-2010, 17:32   #1
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart HAMAS - İRAN İlişkileri ve Silah Yardımı
İran İslami Direniş Hareketi Hamas'a Hangi Yardımları Yapıyor İsrail İstihbarat Merkesi (IICC) İstihbarat ve Terörizm Enformasyon Merkezi, İran'ın Hamas'a yaptığı askeri yardımların raporunu yayınladı.

İSRAİL İSTİHBARAT MİRASI MERKEZİ’NİN (IICC) İSTİHBARAT VE TERÖRİZM ENFORMASYON MERKEZİ RAPORU
12 OCAK 2008
İRAN’IN HAMAS’A YAPTIĞI YARDIMLAR
GİRİŞ


- İsrail’in Gazze Şeridi’ni Ağustos 2005 tarihinde boşaltması Gazze’yi Hamas tarafından kontrol edilen bir bölge haline getirme çabalarına hız verdi. Bu durum Hamas’ın sahada arttırdığı gücünü Filistin’in iç politik alanında da kazanımlar haline dönüştürmesine imkan sağladı. Böylece 2006 Ocak’ındaki Filistin Yasama Konsülü seçimlerinde büyük bir başarı kazandı ve 2006 Mart’ında da hükümetini kurdu. 2007 Haziranında ise Gazze Şeridi’nde silah kullanarak bütün bölgeyi hakimiyeti altına aldı ve Fetih ile Filistin Otoritesini etkisiz hale getirdi.


- Hamas, Gazze Şeridi’ni ele geçirmesinin ardından şekillenmesini hala sürdürmekte olan radikal İslamcı bir yapı kurdu. Hamas hareketi, İran ve Suriye desteğiyle kendi iç ve dış politikasını yürütüyor, İsrail karşısındaki terörizm kampanyasını sürdürüyor ve Mısır ve Batı yanlısı Arap rejimleriyle de arası iyi değil. Buna ek olarak, uluslararası arenada tecrit edilmiş durumda ve Mahmud Abbas önderliğindeki Filistin Otoritesinden de giderek uzaklaşıyor.


- İsrail’in Gazze’den geri çekilmesinden sonra, özellikle de Dökme Kurşun Operasyonu’nun bir yıl öncesinde Hamas askeri yığınağını arttırmaya başlamıştı. Bununla amaçladıkları şeylerden biri de, İsrail karşısındaki direnişini -bu aşamada roketleri ana silah olarak kullanmak suretiyle (Hizbullah’ın ikinci Lübnan savaşındaki başarılarından ilham alarak)- sürdürmesini mümkün kılmaktı. Bir diğer hedefleri de Gazze Şeridinde mücadele eden radikal örgütlere, İsrail’i Gazze Şeridi’ne girmekten caydırarak, silahlı güçlerinin ayakta kalmasını sağlayacak savunma kapasitesinin sağlanmasıydı.


- Gazze Şeridi’nin askeri yolla ele geçirilmesinden sonra daha da artan dahili ve harici zorluklardan dolayı Hamas’ın dış stratejik yardıma olan ihtiyacı artmıştı. Doğal seçimi İran-Suriye ekseni oldu. İkinci İntifada’nın başlamasından bu yana (Ekim 2000) İran ve Suriye Hamas’a ve genelde de Filistin terörizmine muazzam miktarda destek sağladılar. Hamas Sünni, İran da Şii olmasına rağmen geniş bir ortak paydaya sahiptiler: Filistinlilerin ana stratejik araçlarının terörizm (direniş) olduğu fikri ve ikisinin de Filistin yönetimi ile İsrail arasında yürütülen barış görüşmelerine (Annapolis süreci) karşı olmaları; buna ilaveten ABD ve Batı karşısında uzun erimli ve derin köklere dayanan bir düşmanlık.


- İran, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki kontrolünü sürdürmesine yardım etmekle, kendi adına önemli bir stratejiyi takip etmektedir. (Her ne kadar Hamas, Hizbullah’ın aksine kendisini İran’ın emirlerine tamamen teslim etmese de.) İran açısından, Gazze Şeridi’nde hüküm süren radikal İslamcı bir hareket, kuzeyde Hizbullah’ın oluşturduğu tehditle birlikte, İsrail’in güney sınırında önemli bir stratejik müttefik hükmündedir. İki durumda da İran, roketlerini kullanarak İsrail’in cephe arkasını rutin bir şekilde bezdirmek istemektedir. Bu yüzden Hizbullah ve Hamas için geniş füze yığınağı sağlamış ve aynı zamanda da bu hareketlerin askeri kapasitelerini geliştirmiştir.


- Hamas, İran ve Suriye arasındaki ortak strateji son iki sene içersinde Hamas için (ve Hamas’ın dışarıdaki liderliğini ağırlayan Suriye’ye) çok yoğun bir İran desteğinin akmasına yol açmıştır. Ayetullah Hamenei İran’ın Hamas’a verdiği desteğin yönlendirilmesinde kişisel olarak yer almaktadır.


- İran’ın Hamas’a Dökme Kurşun Operasyonundan önceki iki sene süresince sağladığı yardımlar şunlardı: silahlar; 122 mm.lik Grad roketleri (20-40 km) ve gelişmiş tanksavar mermileri; teknolojik kullanım bilgisi ki bu sayede ilhamını Hizbullah’tan aldığı ölümcül IED’leri üretebilmektedir; bütün radikal örgütlerden yüzlerce militanın İran’da eğitilmesi; Hamas’ın siyasi ve askeri kanatları için yıllık yüz milyonlarca dolar yardım; politik ve propagandif destek; bunların yanı sıra terörist eylemler ve Annapolis sürecine karşı çıkmaları için cesaretlendirme.


- Geriye dönüp baktığımızda İran’ın yoğun desteği olmasaydı Hamas’ın geçen sene zirvesine ulaştığı askeri yığınağını elde etmesi fevkalade zor olacaktı diyebiliyoruz. Hamas’ın bu türden bir yardım almamış olması halinde de İsrail karşısındaki roket ateşinde bu denli agresif ve Filistin otoritesiyle Mısır karşısında bu kadar muhalif bir politik duruş sergilemeyeceğini varsaymak makuldür.


- İran açık bir şekilde Gazze Şeridi’ndeki savaşın Ortadoğu’nun geleceği için yürütülen daha geniş bir kampanyanın, “direniş kampı” ile “istikbar güçlerinin” (ABD, İsrail, Batı ve liberal demokrasi) mücadelesinin bir yansıması olduğunu söylüyor. Dökme Kurşun Operasyonu esnasında İran rejimi, doğrudan veya Hizbullah aracılığıyla Hamas’ı savaşı sürdürmesi için teşvik ediyordu ve 28 Aralık tarihinde Ayetullah Hamenei çatışmada ölen her bir Filistinlinin şehit olacağını söyledi. İran rejimi aynı zamanda İsrail ve Mısır aleyhinde bir kampanya başlatarak Filistinlilere insani yardım malzemesi gönderdi. Çatışmaların ardından, Hamas-İran-Suriye ortak çıkarları, bu güçleri Hamas’ın askeri altyapısını ve kapasitesini eski haline getirmek için ortak çaba yürütme noktasına sevk edecektir.


- İran, Lübnan’ın aksine Gazze’deki Hamas’ı desteklemede zorlanacaktır zira İran’ın Gazze sınırına doğrudan geçiş olanağı bulunmamaktadır. (Suriye ile geniş ve açık bir sınıra sahip olan Lübnan’dan farklı olarak) Geçmişte olduğu gibi hem İran hem de Hamas, karşılaştıkları sorunların üstesinden gelmek ve Gazze’ye silah akışının devamının sağlanması için (özellikle İran’a İsrail’in güneyindeki bir milyon kişiyi tehdit etme fırsatının veren uzun menzilli roketlerin elde edilmesi için) yaratıcı olmak zorundalar. Hamas ve İran Tel Aviv gibi 60 km menzil içersindeki hedefleri de ateş menzilleri içersine dahil etmeyi hedeflemekteler)


- Aşağıda okuyacaklarınız İran’ın son üç sene içersinde Hamas’a sağladığı yardımların ve eğitim imkanlarının ana bileşenlerinin kısa bir özetidir. Hamas bu sayede Gazze Şeridi’nde askeri altyapısını kurabilmiş ve barış anlaşmasının iptaline ve Dökme Kurşun Operasyonuna neden olan süreci hızlandırabilmiştir.

 

Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-03-2010, 17:36   #2
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart
SİLAH VE TEKNİK KULLANIM BİLGİSİNİN (KNOWHOW) SAĞLANMASI
GİRİŞ


- Hamas’ın Gazze’deki askeri altyapısının kurulması Halid Meşal önderliğindeki Şam karargahından yürütülmektedir ve değişik kanallardan Gazze’ye sokulan İran ve Suriye askeri desteğine dayanmaktadır. Buna ek olarak İran Hamas’a silah üretimi için gereken teknolojik bilgiyi ve militanları için eğitim imkanını da sağlamaktadır.


- Hamas’ın askeri altyapısını geliştirmeyi sürdürebilmesi için (kendi ürettiklerinden çok daha etkili olan gelişmiş standart silahlar) İran’ın desteğine olan ihtiyacı hayati önemdedir. Özellikle önemli olan roketler, havan topları ve İsrail zırhlıları için kullanılacak olan IED (zırh delen patlayıcı) ve tanksavar füzeleri gibi. Bunların hepsi Hizbullah’ın ikinci Lübnan savaşında İsrail karşısındaki mücadelesinde kendisini kanıtlamıştır ve Hamas şimdi bunları Dökme Kurşun Operasyonunda kullanmaktadır.
Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-03-2010, 17:38   #3
Kullanıcı Adı
Beylerbeyi
Standart
ROKETLER VE HAVAN TOPLARI
UZUN MENZİLLİ ROKET ELDE EDİLMESİ


- Hamas ve diğer militan örgütler için roketler ve havan topları İsrail’in askeri üstünlüğü karşısında başvurulan asimetrik yanıttır. Bu yanıt, bazı belirli problemleri içermesine rağmen basit, ulaşılabilir ve ucuzdur. Bu yöntem atış menzili içersinde yaşayan İsraillilerin günlük hayatını olumsuz etkilemekte, bazı durumlarda İsrail’in sosyal dokusunun altını oyarak Hamas’a İsrail’in sınırda inşa ettiği duvar engelini aşma imkanı tanımakta ve bir çeşit terör dengesi yaratarak İsrail kuvvetlerinin karşı –terörizm operasyonları düzenlemesini güçleştirmektedir. Bu strateji Lübnan Hizbullahı tarafından ilham edilmiştir ve İsrail üzerinde kendi izlerini bırakmadan baskı yaratmak şeklindeki İran ve Suriye stratejisi ile uyumludur.


- Gazze’ye sokulan İran menşeli roketlerin ve havanların standartları giderek yükselmektedir. İran aynı zamanda Hamas’a kendi ürettiği roketlerin menzilini arttıracak teknolojik bilgiyi de aktarmaktadır. Buna ek olarak, standart roketler el yapımı roketlere oranla Hamas’ın saldırı menzilini arttırarak daha yüksek isabet kaydetmesine ve daha büyük yıkıma imza atmasına imkan tanımaktadır. İran’ın sağladıkları standart 122 mm.lik roketlerdir ve menzilleri de 20 ila 40 km arasındadır. 2008 yılında bu durum Hamas’a Beerşeba, Aşdod ve Askalan şehrinde yaşayan bir milyon İsrailliyi (bu şehirlerdeki stratejik hedeflerle birlikte) ateş menzilleri içersine alma olanağı tanımıştır. İran’ın Hamas’a sağladığı 40 km menzilli ve 120 mm.lik roketler bu ülkenin Hizbullah’a gönderdikleriyle aynı cinstendir. (Bu roketler 2. Lübnan savaşında kullanılmıştı) Hamas şimdilerde Tel Aviv gibi İsrail şehirlerini de menziline sokmayı arzulamaktadır ki bunu televizyon yayınlarından birinde ilan etmiş ve Tel Aviv’i vurma tehdidinde bulunmuştu.


- İsrail karşısında kullanılan ilk standart Grad füze saldırısı 28 Mart 2006 tarihinde, 17. İsrail parlamento seçimleriyle aynı gün gerçekleştirildi. Hamas 2008 yılından önce, büyük ihtimalle elinde fazla miktarda bulunmadığından bu roketleri tek tük kullanırdı. Gradların kullanım miktarındaki temel değişim 2008 yılında, Hamas’ın büyük miktarda Grad roketini Gazze’ye sokmasının ardından (çoğunlukla ateşkes sürecinde) gerçekleşti.


- Hamas’ın roket kapasitesindeki temel değişimin farkına ilk kez Ocak 2008’in sonundaki şiddet yükselişi esnasında varıldı; şöyle ki Hamas bu sırada Askalan şehrine en az 18 adet uzun menzilli roket ateşledi. Bunlar modüler, 122 mm.lik ve 20 km menzile sahip olan silahlardı. Modüler roketlerle Hamas’ın önceden kullandığı Grad roketleri arasındaki fark, dört tane 50 cm.lik parçadan oluşan motora sahip olmalarıydı. Ortadoğu’da bu tür roketleri üreten ülkeler -İran ve Suriye gibi- bulunmaktadır. Tahminimize göre İran, roketlerin Gazze’ye sokulmasının ve bunların Hamas’a ve diğer Filistinli örgütlerin eline ulaşmasının sağlanabilmesi için, bu silahların parçalara ayrılabilmesini sağlayacak teknolojik adaptasyon sürecini başlatmış durumda.


- Dökme Kurşun Operasyonu sırasında Hamas ve diğer Filistinli örgütler İsrail’in saldırısına beklenmedik bir yoğunluktaki uzun menzilli roket ateşi ile yanıt verdiler. Operasyon sırasında isabet edilen yerler daha önce roket menzili içersinde olduğu bildirilen yerlerin de ötesine uzanmıştı, bu şehirler arasında Beerşeba, Aşdod, Gedera, Yaneh, Kiryat Gat, Kiryat Malachi ve Netivot da bulunuyor ve böylelikle yaklaşık olarak bir milyon kişi risk altına giriyordu. Bu tip uzun menzilli roketler Hamas’a Gazze Şeridi’nin daha derininden ve daha kalabalık bölgelerden saldırı düzenleme imkanı sağlıyordu.


- 28 Aralık 2008 tarihinde, Dökme Kurşun Operasyonu sırasında ilk kez, Gan Yavneh ve Bnei Darom kasabaları topçu ateşine maruz kaldı. Roketler Gazze’nin kuzeyinden fırlatılmış ve 33-34 km mesafe kat etmişlerdi. Roket parçalarının incelenmesinden çıkan sonuç bunların Çin’de üretilmiş ve Hamas’a İran tarafından gönderilmiş 122 mm.lik standart roketler olduğuydu. 40 km menzile sahip bu roketler bir süre sonra Beerşeba ile Asdod’a da düştüler.


- Dökme Kurşun Operasyonu esnasında, 14 Ocak tarihinde Çin malı olan 94 adet 40 km menzilli Grad roketi ateşlendi. Bunlara ek olarak 20 km menzile sahip 71 adet 122 mm.lık modüler (parçalanabilir, ayarlanabilir) roket de fırlatıldı aynı gün, yani yaklaşık olarak 165 standart model roket İsrail’e isabet etti (Bunlar Hamas’a İran tarafından gönderiliyor ve Gazze’ye kaçak olarak sokuluyordu). Bunlara ilaveten, İran’ın teknolojik yardımına dayanarak Gazze’de üretilen 4 tane 175 mm.lik, 48 adet de 90 ve 115 mm.lik el yapımı roket ateşlendi. Bu yüzden Dökme Kurşun Operasyonu sırasındaki Hamas’ın savunma kapasitesinde, İran’ın doğrudan gönderdiği veya kendi teknolojisi ile üretilen roketlerin hem nicelik hem de nitelik olarak çok önemli rolü olduğu sonucunu çıkarabiliriz.
Beylerbeyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-04-2010, 12:08   #4
Kullanıcı Adı
isimsiz
Standart
Hamasa selam direnişe devam
isimsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi