AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Gençliğin Ödev Arşivi AK gençliğin ödev paylaşımları ve ödevler hakkındaki değerlendirmeleri/yorumları.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-20-2007, 19:27   #1
Kullanıcı Adı
eses
Standart HAVUZ KİMYASALLARI

HAVUZ KİMYASALLARI


Havuz Bakımı
Havuzlar bir çok sebep ile kirlenmeye müsait ortamlardır.Havadan gelen,insan vasıtası ile taşınan mikroplar, bakteriler havuzların su yapılarını fiziksel ve kimyasal olarak değişimine sebep olurlar. Ayrıca hava yoluyla taşınan tozlar, yaprak ve benzeri çöpler birer kirlenme nedenidir. Havuz suyunun sağlıklı bir şekilde kullanılması, temiz ve berrak kalması dezenfeksiyon ve filtrasyon ile sağlanır.

Fiziksel Etki
Havuz suyunun ideal bir sirkülasyon sistemi ile dolaşımının sağlanması, uygun filtre sisteminin olması havuz suyunun temiz ve berraklığı için temel şarttır.Filtreleme ile suda asılı duran,suyun homojen görünmemesine neden olan partiküller tutulma suretiyle ayrıştırılır.İyi bir filtreleme havuz suyunda kimyasal madde kullanımını azaltıp temizliğin daha kısa sürede pratik olarak yapılabilmesini sağlar.Filtrelemede yakalanamayan ve suyun bulanıklığına sebep olan zararlı materyalleri kimyasal olarak çöktürülerek havuz suyundan uzaklaştırılır.

Mikrobik Etki
Duş almadan havuz suyuna giren bir kişi 22m3 suyun değişimine neden olur.Doğal şartlarla gelen ve insan vasıtasıyla taşınan organik maddeler ve mikroorganizmalar havuz sularında çoğalma imkanı bulurlar.Yosunda mikroskobik bir canlıdır.Bunlar insan sağlığına etkiederler.Bu sebeple suların dezenfekte edilmesi ve yosun önleyiciler kullanılması gerekir.

Havuz Suyu Değerleri
a)Sertlik: Suyun sertlik değeri sudaki toplam kalsiyum ve mağnezyum tuzları konsantrasyonu ile belirlenir.
* 0o den 4o F’e : Çok yumuşak
* 4o den 8 o F’e : Yumuşak
* 8 o den 18 o F’e : Orta sertlik
* 18 o den 30 o F’e : Sertlik

F:Fransız sertlik birimi
Havuz suyunda ideal sertlik değeri 20o F olmalıdır.

b)pH:pH değeri suyun alkali veya asit derecesini gösterir.
pH 0-7 = Asit
pH 7 = Nötr
pH 7-14 = Alkali
Havuz suyunda ideal pH değeri 7,2’dir.

c)Alkalinite:Havuz suyundaki karbonat ve bikarbonatların değerini verir.Tampon kimyasal özellik gösteren bu materyallerin suyun pH değerine etkileri vardır
Havuz suyunda ideal alkalinite değeri 100-200 ppm’dir



Havuz suyunun pH ve sertlik düzenlemesi kullanıcının güvenliği ve sağlığı için önem taşır.Çökeltme ve dezenfeksiyon maddelerinin verimini arttırır.Havuz ekipmanlarını sertlik veren materyallerin zararından korur.İdeal ve sağlıklı bir havuz için gerekli sertlik ve pH değerlerinin korunması ve dış etkenlerden havuzu korumak amacıyla kimyasal maddelerle dezenfeksiyon ve stebilizasyonun yanı sıra da sertliğin ayarlanması gerekmektedir.
Staj süresinin yaklaşık 10 günlük kadar olan bölümde imalat ve paketleme işlemlerini yaptığım havuz kimyasallarının hemen hemen hepsi bu işlemler için kullanılmaktadır.
Şimdi bu kimyasalların adlarını nasıl yapıldıkları ve özelliklerini inceleyelim;

-ÖLÇÜM SETLERİ-

pH-Klor Test Kiti; Bu kitlerle havuz suyundan aldığımız belli miktardaki numunelere tabletler atılır. Kutu şeklindedir. Atılan bu indikatörler(genelde fenol ftalein)de suyumuz belirli renkler verir. Bu renklere karşılık gelen pH ve klor değerlerini ölçen küçük kutu şeklinde hazırlanmıştır.
.
Photoanalyser; Halka açık havuzlar için Cl DPD 1,2,3 -pH-KH-GH Mikro-prosesör ile (Cip’s) kumandalı analiz cihazıdır. Otel ve halka açık havuzlarda Fotometrik olarak, kloru, pH değerini, Asit kapasitesini (Karbonat sertliği) ve genel toplam sertliği en iyi şekilde ölçen, referans küveti ile her fonksiyonu test yapılan bir kontrol takımıdır.
.
Brom Test Kiti; Brom ile dezenfeksiyon yapılırken havuzdan alınan numunelerin indikatör yardımıyla ölçülmesini sağlayan küçük kutu şeklinde hazırlanmıştır.

Oksijen Test Kiti;Oksijen ile dezenfeksiyonlarda havuzdaki oksijen yüzdesini öğrenmek amacıyla aynı şekilde yapılan ölçümler için hazırlanmış küçük kutu şeklindedir.

-pH Düzenleyiciler-

pH Düşürücü Toz:
pH ayarının havuz suyu hazırlanmasında çok büyük önemi vardır. pH değeri su kalitesi, dezenfeksiyon etkinliği, cilt ve göz sağlığını doğrudan etkiler. Havuz suyunda müsaade edilen sınır değerler Tatlı su için 6.5 - 7.6, deniz suyunda 6.5 - 7.8 arasındadır. Bizce en iyisi 7.2 - 7.6 arasıdır. Ayrıca havuzda Topaklama (Flokulasyon) yapıyorsanız pH 7.4 ü aşmamalıdır. İnsan cildi için en uygun pH değeri 5.5 dir. Oysa bu değer fazla asidiktir. Gözler ve cihazlar üzerinde olumsuz etkisi hemen fark edilir. Göz yaşı ise 7.0 - 7.5 arasındadır. Tüm olasılıklar içinde en optimum olanıdır.
pH Düşürücü Toz Hazırlanışı:
pH düşürücü; havuz suyunun pH ve alkalitesini düşüren, granül yapıda kullanımı kolay bir malzemedir.Bu malzeme de genelde Sodyum Bisülfat (NaHSO4 ) bileşiğidir. İnorganik asit olan bu bileşik dış etkenlerden kaynaklanan havuzdaki pH artışını normal değerlere indirir. Toz halindeki bu bileşik çeşitli boyutlarda kovalara aktarıldı..
Kullanımı: Her gün düzenli olarak suyun ph değeri ölçülmelidir. Bu değerlere göre de pH azaltılmalı veya arttırılmalıdır.10 tonluk havuzun pH’sını 0,1 değer kadar düşürmek için 100 gr bu tozdan ilave edilmelidir.




pH Düşürücü Sıvı:
pH ayarının havuz suyu hazırlanmasında çok büyük önemi vardır. pH değeri su kalitesi, dezenfeksiyon etkinliği, cilt ve göz sağlığını doğrudan etkiler. Havuz suyunda müsaade edilen sınır değerler Tatlı su için 6.5 - 7.6, deniz suyunda 6.5 - 7.8 arasındadır. Bizce en iyisi 7.2 - 7.6 arasıdır. Ayrıca havuzda Topaklama (Flokulasyon) yapıyorsanız pH 7.4 ü aşmamalıdır. İnsan cildi için en uygun pH değeri 5.5 dir. Oysa bu değer fazla asidiktir. Gözler ve cihazlar üzerinde olumsuz etkisi hemen fark edilir. Göz yaşı ise 7.0 - 7.5 arasındadır. Bizim önerimiz tüm olasılıklar içinde en optimum olanıdır
pH Düşürücü sıvı hazırlanışı:
pH düşürücü sıvı havuz suyunun. pH ve alkalitesini düşüren, sıvı yapıda uygulaması özellikle dozaj tesisleri için kolay bir malzemedir Bu sıvı maddenin Bütün filtre sistemleri ve havuzlar için uygundur. Her gün düzenli olarak suyun ph değeri ölçülmelidir Ticari olarak satılan %35-37’lik HCI çözeltisi ve %98’lik H2SO4 çözeltilerinden 100’er litre alınarak 1 tonluk kazanlara ilave edildi.Daha sonra 1 tona kadar seyreltildi.Kazan 1 saat kadar karıştırılmaya bırakıldı. Karışım bekletilerek iyice homojen olması sağlandı. Çeşitli ebatlarda bidonlara aktarıldı.
Kullanımı:Sıvı kullanımı da toz kullanımındaki gibi pH’ı 0,1 değer kadar düşürmek için 100 ml sıvıdan ilave edilmelidir.

pH Yükseltici Toz:
pH ayarının havuz suyu hazırlanmasında çok büyük önemi vardır. pH değeri su kalitesi, dezenfeksiyon etkinliği, cilt ve göz sağlığını doğrudan etkiler. Havuz suyunda müsaade edilen sınır değerler Tatlı su için 6.5 - 7.6, deniz suyunda 6.5 - 7.8 arasındadır. Bizce en iyisi 7.2 - 7.6 arasıdır. Ayrıca havuzda Topaklama (Flokulasyon) yapıyorsanız pH 7.4 ü aşmamalıdır. İnsan cildi için en uygun pH değeri 5.5 dir. Oysa bu değer fazla asidiktir. Gözler ve cihazlar üzerinde olumsuz etkisi hemen fark edilir. Göz yaşı ise 7.0 - 7.5 arasındadır.
pH Yükseltici Toz Hazırlanışı:
pH yükseltici toz, granül yapılı bir maddedir.Bu bileşik havuz suyundaki pH ve alkaliniteyi yükselten,çabuk çözünen özelliklere sahip bazik maddelerden olmalıdır.Tabi bunun yanında filtrelere uygunluk özelliği de bulunmalıdır. Bütün bu özellikler göz önünde bulundurularak Sodyum Bikarbonat(NaHCO3) yapısı bu özelliklere sahiptir.Bu bileşik tüketicilere sunulmak amacıyla çeşitli boyutlarda paketlendi.
Kullanımı;pH’ı 0,1 derece yükseltmek için 10 tona 100gr ilave edilmelidir.

pH Yükseltici Sıvı:
Havuz suyunun pH ve alkalinitesini yükseltmek amacıyla bazik maddeler kullanılır. İster toz yapıda ister sıvı halde olsun kullanılan pH yükseltici maddeler aynı işlevi görür. Ancak sıvı maddeler toz halinde bulunan maddelere göre havuz suyuna karışması daha kolay olur. Bu nedenle de daha çok tercih edilir. İmalatına gelince bazik özellikli sıvı ve filtrelere uygun şekilde olan maddemiz belli oranda seyreltildi.Daha sonrada kazanlarda karıştırılarak hazırlandı.
Kullanımı: pH'ı 0,1 derece yükseltmek için 10 tonluk havuza 100 ml ilave edilmelidir.




-Sertlik Düzenleyiciler-


Sertliği;Su içinde çözünmüş haldeki toprak alkali ve magnezyum tuzları ile serbest haldeki karbondioksitin suya kazandırdığı bir özellik şeklinde tanımlayabiliriz.
Toplam sertlik = Geçici (Karbonat sertliği: Hidrokarbonatlar ve serbest karbondioksit’ ce oluşturulur) + Kalıcı sertlik ( Sülfat sertliği: Toprak alkali ve Mg sülfatlarına ilaveten klorürlerden ileri gelen sertlik).:

Sertlik Düşürücü:
Havuz suyundaki sertlik değerinin düşmesini sağlayan özellikteki maddelerdir. Bilindiği gibi sertlik değeri sudaki alkali,kalsiyum ve mağnezyum tuzları konsantrasyonuyla ilgilidir. Bu değerin artması durumunda havuz suyunun rengi değişir. Buna bağlı olarak bu madde kullanılır.
sert su genellikle kireçtaşının yoğun olduğu su yataklarından çıkar. Kireçtaşı kalsiyum karbonat içerir, bu da suyun hem GH (kalsiyumdan dolayı), hem de KH (karbonattan dolayı) değerlerini artırır. KH da sudaki asidi yutan bir sünger gibi davranarak pH değerini yükseltir. Bu değeri düşürmek amacıyla kullanılır.

Sertlik Yükseltici Toz:
Havuz suyunun başlangıçtaki karbonat sertliği değeri aşırı yumuşaksa yani belirtilen değerlerin altında ise karbonat miktarını arttırmak amacıyla toz,granül yapıdaki kalsiyum karbonat (CaCO3) kullanılır. Yine aynı şekilde toz halindeki kalsiyum karbonat çeşitli boyutlarda paketlenerek tüketiciye sunumu yapıldı.
Kullanımı: Havuz suyunun kalsiyum oranı 100 ppm’in altına düşünce kullanılır.Sertliği 0,1 derece arttırmak amacıyla 10 tonluk havuza 100 gr ilave edilmelidir.

Sertlik Stabilizatörü:
Suyun sertliğini stabilize ederek; sudaki sertliğe bağlı çökelmeyi durdurur, bulanıklığı, havuz kenar ve duvarlarındaki kalker oluşumunu, filtrelerdeki çökelekleşmeyi önler.Ayrı bir tanım yapacak olursak Ca,Mg,Fe elementlerinin çökmesini engeller. Havuzun renklenmesi durumunda kullanılır.Ağır metal iyonlarını tutar.Bu özellikteki maddelerde
Kullanımı: 10 tonluk havuz için 200 ml kullanılmalıdır.

Alkalinize Yükseltici Toz:
Havuz suyunun alkalinite değeri yani havuzdaki karbonat ve bikarbonat değerinin normal değeri olan 100 ppm’in altın düşmesi durumunda kullanılmak üzere hazırladığımız
maddelerdir.Bu maddeler alkali yani bazik toz haldeki maddelerdir.Bunlarda sodyum bikarbonatlardır.Ekstra bir madde kullanılmamaktadır.Bu maddede çeşitli boyutlarda paketlendi.
Kullanımı:Alkaliniteyi 0,1 derece arttırmak amacıyla 10 tonluk havuza 100 gr ilave edilmelidir.




-Dezenfektan Maddeler-

Klorlar:
Di Klor 60 Toz:
Yüzme havuzları ve içme suyu için uygundur. Hızlı çözünür ve stabilizatör ihtiva etmez. %60 oranında aktif klor içeren organik, granül yapıda bir malzemedir. Kullanılabilir malzemeler yalnızca organik klor ve bileşikleridir.Bu bileşiklerde Sodyum Di Kloro İzo Siyanürat Di Hidrat olarak bilinen ve içerisinde %60 oranında serbest yani aktif klor ihtiva eden granül yapılı bileşiklerdir. Havuza bu madde ilave edildiğinde parçalanarak serbest klor ortaya çıkar. Klor havuz içindeki bakteri, yosun, virüs ve sporları öldürmekle kalmaz ayrıca oksidasyon (Islak yanma) yoluyla ile yok eder. Serbest klor bileşik oluşturmamış aktif durumdaki klordur. Bağlı klor ise ortaya çıkan sorunları izah eder. Her iki değer mutlaka ayrı ayrı tahlil edilmelidir. Bağlı klorun fazlalığı sudaki kirliliğin işaretidir. Havuzda aktif klor miktarı 1-3 ppm olmalıdır. Havuz suyundaki bağlı klor miktarı ise 2ppm i aşmamalıdır. Ayrıca klorun aktif olduğu pH aralığı nötr veya hafif bazik ortamdır.Hazırlanan bu bileşik 5,10,20 kg'lık kovalara aktarıldı.
Kullanımı: Başlangıç için 10 tona 600 gr ilave edilmelidir.Günde 10 tona 600 gr ilave edilir.

Tri Klor 90 Tablet Ve Toz:
Özel yüzme havuzları ve ayak yıkama havuzlarında kullanılır. Sudaki bakteri, virüs, organik kirliliğe ve mantarlara karşı uzun süre etkilidir. Kalker oluşturmadığından, filtrelerde tıkanmalara sebep olmaz. Suyun pH değerini etkilemez. Yavaş çözünen (Triklor izosiyanürat) stabilizatörlü tabletler %90 klor içerir.Aynı şekilde toz halinde de bulunmaktadır.Toz ve tablet arasında bileşikleri aynıdır fakat çözünmeleri süreleri arasında farklar bulunur. Kömür içeren çok katlı filtre tesislerinde, aktif kömürlü filtrelerde ve klor ölçümü yapan su kontrol üniteleri olan havuzlarda kullanılmaz. Etkili bir kullanım için beraberinde yosun öldürücü kimyasal kullanılmalıdır. Bileşiğin parçalanmasıyla siyanür ortaya çıktığı için düzenli olarak siyanür ölçümü yapılmalıdır. Hazırlanan bu bileşik 5,10,20 kg'lık kovalara aktarıldı.
Kullanımı: Başlangıçta 10 tona 500 gr. Günde 10 tona 10-15 gr eklenir. Tablet ise 10 tona 1 tablet kullanılır.

Di Klor 55 Toz:
Özel yüzme havuzları hızlı çözünen granül yapıda, stabilizatörlü %55 aktif maddeli (Sodyum Diklorizosiyanürat) organik bir klor bileşiğidir. Havuz suyundaki bakteri, virüs ve mantarlara karşı hızlı bir şekilde etki ederek, organik kirlilikleri parçalar. pH nötr olup kalsiyum ihtiva etmez, çökelti oluşturmaz. Filtreleri tıkamaz. Havuz suyunun pH sı 7.2 - 7.6
olmalıdır. Kömür içeren çok katlı filtre tesislerinde, Aktif kömürlü filtrelerde ve klor ölçümü yapan su kontrol üniteleri olan havuzlarda kullanılmaz. Etkili bir kullanım için beraberinde yosun öldürücü kimyasal kullanılmalıdır. Her gün düzenli olarak sudaki siyanür miktarı ölçülmelidir
.


Sıvı Klor:
Havuz ve içme suyu için uygundur. Sıvı haldedir. >%12 <%15 - oranında aktif klor içeren inorganik yapıda havuz suyu dezenfeksiyonu için çok uygun sıvı dezenfektandır. Kullanılabilir malzemeler yalnızca inorganik klor ve klor bileşikleridir. Bu bileşikte sodyumhipoklorit’tir.


(Sıvı Klor) NaClO + H2O  (Aktif Klor) HOCl + (Kostik)NaOH

Sıvı klor hidrolize uğradığında yukardaki reaksiyonda olduğu gibi aktif klor ve bir miktarda kostik NaOH meydana gelir. Bu da pH’ın artmasına neden olur. Bu da gözardı edilmemelidir. Sıvı klor imalatında sodyumhipoklorit çözeltisi belli miktarda seyreltildi.ve 6,20 ve 30 kg'lık bidonlara aktarıldı.
Bütün bu klorlu bileşikler farklı oranlarda aktif klor içerirler. Çözünme süreleri de farklıdır. Su içine koyulan ve aktif klor’a dönüşen klor suda bulunan bazı maddeler ile reaksiyona geçer. Aktif kloru tüketen maddeler mikroorganizmalar, organikler, suda çözünmüş halde bulunan demir ve mangan gibi okside olabilen metallerdir. Suyun ne kadar klor tüketeceği teorik hesaptan ziyade deneyler ile belli olur. Klorun yaptığı dezenfeksiyonun ölçülmesi için önemli olan sayısal bilgi, su içine konan klor miktarı değil, tüketilen aktif klordan sonra geriye kalmış olan aktif klorun miktarıdır.

Klor Stabilizatörü:
Bu maddelerin özelliği stabile olmayan klorun gün ışığında ve ısıda uçuculuğunu yavaşlatmaktır.
İmalatı: Stabilizatör olarak granül yapıdaki İzo siyanürik asit bileşiği kullanılır.Bu toz halindeki bileşik çeşitli boyutlarda kovalara aktarıldı.
Kullanımı:10 tonluk havuza 250 gr ilave edilmelidir.

Yosun Önleyici:
Yosun Önleyici havuz suyundaki yosun oluşumunu önlemekle birlikte, sudaki bulanıklıkların giderilmesine, berraklaşmasına ve dezenfeksiyona yardımcı olur. Ayrıca temizlikte kullanılır. Özel yüzme havuzlarda organik klor bileşikleri ile birlikte kullanılması gereklidir. Sıvı halde Amonyum polimer halindeki maddelerdir.
İmalatı:50 kg flok maddesi ve 50 kg benzil di metil amonyum bileşiği kazanda 500 kg'a seyreltildi.
Kullanımı: İlk dolumda 10 tona 200 ml ,10 tona 7 günde 80 ml ilave edilmelidir.

Sıvı Topaklayıcı:
Havuzda filtre edilebilir nitelikteki tüm malzemeler filtrelerce tutularak sistemden uzaklaştırılır. Filtre edilemeyen koloidal haldeki kirlilikler havuzda klor ile reaksiyona girerek sağlık açısından zararlı klorominleri oluştururlar. Görüleceği gibi problem her çeşit organik kirlilikler (Mikroplar, vücut ve deri parçaları, kozmetikler vs.) koloidal parçacıklardır. Bunun için havuzlarda filtre tesisinden önce flok malzemesi sirkülasyon hattına dozlanarak, bu malzemelerin stabiliteleri bozulur ve birleşerek büyük topaklar oluşturmaları sağlanır.





Bu genel kullanımlı havuzlarda zorunluluktur. ve sabit bir dozaj tesisi gerektirir.Özel havuzlarda filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda, yosun oluşumunda ve düşük redox durumunda başvurulur.
İmalatı:30 kg toz haldeki flok (topaklama özelliği olan madde) malzemesi kazana aktarıldı.Üzerine 300 kg olana kadar su ilave edildi.Kazan 1 saat kadar karıştırıldı.Daha sonra 1 gün bekletilerek maddemizin homojen olması sağlandı.
Kullanımı: 10 tonluk havuza 150 ml ilave edilmelidir.

Toz Topaklayıcı:
Havuzda filtre edilebilir nitelikteki tüm malzemeler filtrelerce tutularak sistemden uzaklaştırılır. Filtre edilemeyen koloidal haldeki kirlilikler havuzda salınımda kalırlar ve özellikle su altı spotları yandığında net olarak dikkati çekerler. Bunlar her çeşit organik kirlilikler (Mikroplar, vücut ve deri parçaları, kozmetikler vs.) koloidal parçacıklardır. Havuzlarda filtre tesisinden önce flok malzemesi sirkülasyon hattına dozlanarak, bu malzemelerin stabiliteleri bozulur ve birleşerek büyük topaklar oluşturmaları sağlanır. Bu genel kullanımlı havuzlarda Flokulasyon (Topaklama) zorunluluktur ve sabit bir dozaj tesisi gerektirir. Özel havuzlarda filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda başvurulur.
İmalatı: Flok maddesi seyreltilme işlemi yapılmadan paketlendi.
Kullanımı: 10 tonluk havuza 15 gr ilave edilmelidir.

Yaza Hazırlık:
Açık yüzme havuzlarının kış aylarında kullanılması mümkün olmadığından, havuzu kullanım dışı bırakmak için bazı hazırlıklar yapılmalıdır. Bu hazırlıklar tümü ile kış sonunda havuz teknik teçhizatının ve çanağın kısa zamanda kullanıma hazır duruma getirilebilmesi ve zarar görmemesi içindir. Teknik tesisat ile ilgili bakım ve hazırlık bilgileri talimatlarda vardır. Havuz çanağı için ise biz tümü ile boru ve tesisatın boşaltılması ve gerekli güvenliğin sağlanması koşulu ile su dolu bırakılmasını öneriyoruz. Tabi ki yüzeyde donmaya karşı önlemler alınması gereklidir. Dolu bırakılan havuzlarda ilkbahar temizliğini kolaylaştırıcı önlemlerin alınması, yani yosun oluşumu, kireç çökmelerinin önlenmesi gerekir.: Havuz suyunu kış boyunca koruyan, ilkbahar temizliğine kolaylık sağlayan, yosun oluşumunu, kir ve kireç çökmelerini önleyen bir malzemedir.Bu malzemede farklı boyutlarda bidonlara aktarıldı
Kullanımı:10 tonluk havuza 600 ml malzeme ilave edilmelidir.

Filtre temizleyici:
Filtre quarz materyallerinin periyodik bakımı için kullanılır. Filtre materyallerindeki kir ve kireç birikimini önler. Likit yapıdadır.


 

eses isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-21-2010, 10:03   #2
Kullanıcı Adı
keselioglu
Standart
bilgiler için teşekkürler çok faydalı. bizim de küçük bir havuzumuz var. Bakımıyla ben ilgileniyorum bazen misafirlerin küçük çocukları ve bebekleri havuza giriyo bunun için ölçümlere dikkat etmeye çalışıyorum. Havuz kimyasalları internetten sağlık bakanlığı onaylı olanlardan satın alıyorum. Ama elimdeki tabletli ölçüm cihazları sadece serbest klor ve pH ölçüyo. Bağlı klor ve alkaliniteyi ölçmek için illa laboratuvar tipi büyük deney setleri mi almak gerekiyo?
keselioglu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-21-2010, 12:35   #3
Kullanıcı Adı
Ruh-i zar
Standart
Konya'da olsaydınız bana verirdiniz numuneleri ben okulda ölçerdim=p
Alkaliteyi ölçmek için kullanılan ekipmanlar çok önemli değil aslında,
Ama çeşitli malzemelere ihtiyacınız olur onları labaratuar ortamı olmadan kullanmaktehlikeli..

--
Bağlı klor ölçüm cihazları, alkaliteyi ölçen cihazlarda var aslında bildiğim kadarıyla.
Ama fiyatları biraz astronomik 5 bin tl civarlarında..
Ruh-i zar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım