![]() |
#1 |
![]() İlköğretimler SBS için artık son hafta!
İlköğretim 6.,7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin katılacağı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için geri sayım başladı. İlk kez uygulanacak sistemle ilgili soruların yanıtları: ![]() SİBEL KAHRAMAN'ın haberi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 8. sınıflar için 6 Haziran’da, 7. sınıflar için 7 Haziran’da, 6. sınıflar için ise 13 Haziran’da yapılacak. Sınavlar için son haftaya girilse de SBS ve Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) hâlâ tam olarak anlaşılmış değil. OGES, uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle de bugün tartışılan bir sistem durumuna geldi. Uğur Dersaneleri ÖSS Koordinatörü Turgay Polat, sistemi tüm ayrıntılarıyla anlattı: OGES nedir? OGES, 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve performans ölçümüyle alacakları puanlara göre ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmelerini esas alan,; Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP) olmak üzere iki ana unsura dayanan bir sistem. OGES’le fen liseleri, özel fen liseleri, fen ve teknoloji lisesi, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu meslek liseleri ve diğer bakanlıklara bağlı meslek liselerine öğrenci seçiliyor. SBS zorunlu mu? Sınava girmek zorunlu değil, ancak saydığımız okullara yerleştirmede kullanılacak puana etkisi bakımından girilmesi tavsiye edilir. 2009-SBS’ye 6. sınıfta 1 milyon 37 bin, 7.sınıfta 1 milyon 53 bin, 8. sınıfta 1 milyon 28 bin öğrenci başvurdu. Yılsonu Başarı Puanı nedir? Öğrencilerin eğitim gördükleri her yılın sonunda hesaplanacak. Haftalık ders saatleri ile yılsonu ders notunun çarpılmasıyla elde edilen puanlar toplanıp haftalık ders saat sayısına bölünür. Bu puan 100 tam puan üzerinden yapılır. Yerleştirme işlemi nasıl yapılıyor? Yerleştirme işlemi sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra elektronik ortamda 20 tercih yapılması yoluyla gerçekleştirilecek. SBS’de bu yıl ilk kez tercih yapılacak. Bu yıl 8. sınıfta olan öğrencilere 7. sınıf puanının yüzde 40’ı ve bu yıl elde edecekleri puanın yüzde 60’ı kullanılarak “genel yerleştirme puanı” oluşturulacak ve başarı sıraları verilecek. Öğrenciler bu verilere göre tercih yapacak. Tercihlere dikkat! - SBS, Ortaöğretim Kurumları Sınavı’ndan (OKS) farklı bir sınav. Dolayısıyla OKS’de oluşan taban puanlar asla SBS için veri oluşturmaz. - Fen liseleri geçen yıl OKS-MF ile öğrenci aldı. Oysa 2009-SBS’de MF puanı olmayacak. Yerleştirmeler tek puan türü ile yapılacak. Bu puan Türkçe matematik ağırlıklıdır. - Öğrenciler tercihlerinde aynı liste üzerinden 20 tercih yapacak. Eğer yerleştirilmezlerse aynı listeyi değiştirmeden ek yerleştirmeye katılacaklar. Milliyet
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |