AK Gençliğin Buluşma Noktası
T.C. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 11.Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül hakkında haberler, resimler, bilgiler ve diğer paylaşımlarımız bu bölümde.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-16-2012, 08:56   #1
Kullanıcı Adı
Necip Fazıl
Standart İşte Gül'ün referandum kararı


Cumhurbaşkanı Gül'ün referandum aralığı olan 360 oyla kabul edilen yerel seçim kanununu bugün Meclis'e iade etmesi bekleniyor. Gül'ün 'Suriye sorunu ve kış şartlarında referandum sandığının ortaya konması vicdana sığmaz' yorumu yaptığı öğrenildi. AK Parti'nin ise Anayasa değişikliğini yeniden Meclis'e getireceği belirtiliyor.

Yerel seçimlerin öne çekilmesiyle ilgili Anayasa değişikliği, 360 oy alınca referandum yolu gözükmüştü.
Ya referanduma gidilecek ya da Cumhurbaşkanı Gül veto ederek, değişikliği tekrar Meclise
gönderecekti.
Cumhurbaşkanı Gül'ün veto düşüncesinde olduğunu Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'nın yazısından öğrendik.
Dün itibariyle referandum ve yerel seçimlerin öne alınması konusunda iki açıdan durum tespiti yapmak gerekiyordu.
1- Cumhurbaşkanı hangi gerekçelerle veto edecek?
2- Cumhurbaşkanı Meclis'e geri gönderirse, teklif sahibi olan AK Parti ve ona destek veren MHP'nin izleyeceği yol ne olacak?
ÇARPIK BİR DURUM
Her iki konuda edindiğim izlenimleri paylaşmadan önce Cumhurbaşkanı Gül'ün, değişikliği bugün Meclise iade edeceğini bildirmek istiyorum. Cumhurbaşkanı'nın yaklaşımını öğrenebilmek için Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Sever'le konuştum. 'İnceleme sürüyor' dedi. Ancak bazı bilgileri de paylaştı. Çünkü ilk andan itibaren Cumhurbaşkanı Gül de bir tereddüt oluşmaması için bunların kamuoyu ile paylaşılmasını istemiş. Açık toplum bu işte. Anayasa değişikliğinin 367'nin altında kalması ve referandumun zorunlu hale gelmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, hiçbir tereddüde mahal vermeyecek şekilde şu değerlendirmeyi yapmış:
'Anayasa değişikliği karda kışta seçimlere gidilmemesi amacıyla yapıldı. Değişikliği referanduma götürdüğümüz takdirde, kışın ortasında seçim sandığı koymak durumunda kalacağız.
Bir seçim yapılmaması için 2 seçim yapacağız.
Kışın seçim yapılmaması için kışın referanduma gidilecek, sonra da referandumda çıkacak sonuca göre erken ya da zamanında seçim sandığına gidilecek' Çarpık bir durum.
Veto gerekçesinin bir boyutunu Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yaklaşımı oluşturuyor. Ama tam olarak veto gerekçesi bu değil.

BU ORTAMDA VİCDANA SIĞMAZ

Peki ne? Cumhurbaşkanlığı katından yapılan değerlendirme şu:
'Suriye sorunu, terörle mücadele, Kürt sorununda çözüm arayışları ve ekonomideki durum ortadayken, böylesine kırılgan bir ortamda ve tam kışın ortasında seçimleri öne alalım mı almayalım mı diye referandum sandığını ortaya koymak vicdana sığmaz. Bu durum kamu vicdanında karşılık bulmaz.'Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa değişikliğini iade ettiği andan itibaren, yeni bir durum ortaya çıkacak.
AK Parti ve MHP kararlarının arkasında durup, bir tarih değişikliği yaparak yeniden Anayasa değişikliğini mi zorlayacaklar, yoksa seçimler belirlendiği tarihte mi yapılacak?
Yol haritası çok önemli.
Şike yasası veto edildiğinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç dahi bunun bir daha getirilemeyeceği görüşündelerdi.
Ama Başbakan Erdoğan'ın iradesi farklı yönde oldu.
AK Parti MYK'sında dün bu konu enine boyuna görüşüldü.
Aldığım sinyaller, tarih değiştirilmek suretiyle Anayasa değişikliğinin yeniden getirileceği yönünde oldu.
27 Ekim yerine yeni tarih 17 Kasım olur.
Yeniden muhalefete gidilecek, bu kez CHP'nin de desteği aranacak. Eğer uzlaşma sağlanırsa öne alınacak yoksa seçimler zamanında yapılacak. Ama AK Parti'nin gönlünde yatan MHP sözünün arkasında durduğuna göre seçimleri öne almak.
Burada Başbakan Erdoğan'ın çıkan sonucu nasıl değerlendirdiği önem arz ediyor.
1- Yerel seçimlerin öne alınması kararının görünen yüzünde, kışın karda, kışta, fırtınada seçimlere gidilmemesi vardı. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopteri yerel seçim kampanyası sırasında düşmüştü.
Görünmeyen gerekçe ise, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde partilerin kendilerini tartma düşünceleriydi. 1 yıl önce alınan sonucu telafi etme imkanı vardı ancak yerel seçimlerde alınacak olumsuz bir sonuç, Cumhurbaşkanlığı seçimini etkileyebilirdi.
2- Başbakan Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli bu sonuçları liderliklerinin test edilmesi olarak görebilirler. O yönde izlenimler edindiğimi de paylaşmak isterim.

SEÇİM ÖNE ALINACAK

AK Parti bu sonucun, organizasyondan kaynaklanan eksiklerden mi yoksa, başka niyetler sonucunda mı olduğunu mercek altına almış durumda. Başbakan Erdoğan, şike yasasında olduğu gibi bunun liderliğine yönelik bir hareket olduğu kanaatine varırsa, Anayasa değişikliğinin yeniden gelmesini hiçbir güç engelleyemez.
Aynı şekilde MHP'de firelerin kurultay hesaplarına dönük olduğuna dair değerlendirmeler yapılıyor. Eğer birkaç milletvekili kurultay öncesinde Bahçeli'nin liderliğini test etmeyi planlamışsa, Devlet beyin buna göre bir duruş sergileyeceği düşünülüyor. Tüm bunlardan sonra edindiğim izlenimi paylaşayım. Yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, tarih değişikliği yapılarak yeniden getiriliyor. Ekim'de değil, 3, 10 ve 17 Kasım tarihleri üzerinde duruluyor. AK Parti'de eğilim 17 Kasım yönünde...

Anayasa değişikliği Çankaya'da

Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını içeren anayasa değişikliği kanunu, TBMM'deki yazım işleminin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, düzenlemeyi 15 gün inceleme yetkisi bulunuyor. Gül, bu süre zarfında düzenlemeyi ya Meclis'e iade edecek, ya da onaylayarak halkoyuna götürülmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlık'a gönderecek.

Yeni Şafak

 

Necip Fazıl isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog Pendik Oto Ekspertiz çarşamba pasta