![]() |
#1 |
![]() **Değirmen Daşı Dönmüyo(Malatya Yerel)
Televizyon çıhalı, çoluk çocuk gudurdu Mızgı’nın gençlerini, sanki mehrican vurdu Polat’ın gızları hep, şeherde yuva gurdu Çağam hele köy nasıl? diyereh sor bu sene Baharınan narpızlar, çayırda sulanıydı Baban köyün en ilhin, göbelek bulanıydı Ihtıyarladı artıh, esgiden dolanıydı Yağmurlar yağmaz oldu, tarlalar bor bu sene Bibiyin oğlu günüz, zıypmış ganguluguçtan Emmin bir adah kesmiş, bıldırki cılız goçtan Ben de kömbe bişirip, sıvıştım dolambaçtan Yahalandım babana, sıfatım mor bu sene Kile bastım asbabı, yuyom yuyom bitmiyo Galabalıh küfletih, bişir daşır yetmiyo Naçarlıh sardı bizi, sırtımızdan getmiyo Guzum, herkes beçara, ocahlar kor bu sene Sarı gız sığırlıhta, belek dana guzladı Eben gışlığımıza, pendir basıp duzladı Yorgun düşüp yatağa, hastalıhtan sızladı Heç dadı yok garibin, halımız zor bu sene Mahlenin göbeginde, mıhdar bi tükan açtı Seçim ayağına da, ne çoh laf saydı saçtı Perişanlıh sarınca, çulu bırahdı gaçtı Köye bi gıran girdi, obamız çor bu sene Gara gız mektubumu, hem yazdı hem ogudu Epeyi yazacaydıh, gızın vahtı yoğudu Sıra sıra ağnatıp, diyeceğim çoğudu Kağıdıma gan ahdı, galemim hor bu sene 20.04.2006 Yerel kelimelerin açıklanması: Çağa: Çocuk Gıran: Dert, bela Küflet: Aile Ganguluguç: Tahterevalli Zıypmak: Kayıp düşmek Göbelek: Baharda ağaç kovuklarında üreyen yabani mantar Narpız: Naneye benzeyen kokulu ve ıtırlı salatası yapılan yeşillik Mehrican: Ayaz, soguk vurgunu Sıfat: Yüz sima Sığırlıh: Ahır,hayvan barınağı Ebe: Büyükanne Kömbe: Açılan hamur arasına etli harç yerleştirerek tepsiye konulup, sekil verilerek kesilip, fırında kızartılan bir çeşit börek.(Dövülerek hazırlanmış et tercih edilir)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() gulsen buda sana
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Malatyada çok kaldım severim. Hekimhan'ı iyi bilirim. Sevgiler tüm Malatyalılar'a
|
|
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|