![]() |
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Yıl: 1965 "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle ’akşam-ı şerifleriniz hayrolsun’ dedim." Yıl: 1975 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ‘hayırlı akşamlar’ dedim." Yıl: 1985 "Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ’iyi akşamlar’ dedim." Yıl: 1995 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım. Fenâ hâlde kal geldi yâni. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim. Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle ’selâm’ dedim." Yıl: 2006 "Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin. ’Hav ar yu yavrum?’" Yıl: 2026 "Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden. Off, ay dont nov âbi yaa. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita. ’Heeey beybi.’" . . . Alıntı |
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
dillerin yozlaşması hikayesi dünyada bir çok ülkede bir çok dil için söyleniyor.
Türkçemiz için ta 12. yüzyıldan beri dilimiz yozlaşıyor tartışmaları yaşanıyor. çok abartıldığını düşünüyorum. |
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
malesef yozlaşıyor Türkçe ve her geçen gün Türkçe'nin dışına taşan gitgide saçmalaşan bir dili konuşuyoruz
|
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
dillerinin yozlaştığını söyleyen bir tek Türkler değil her yerde bu böyle. günümüzde kullandığımız Türkçe'yle 50 yıl önce konuştuğumuz Türkçe arasında farkların olması çok doğal. her dilde bu böyledir. mesela ziyadesiyle, fazlasıyla, fevkalade sözcükleri aynı anlamdalar. birini bir diğerinin yerine kullanmak veya eskiden birini şimdi diğerini kullanmak dilimize zarar vermez.
|
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Farklılıklar olması tabii doğal ama şimdi ''sanal alemde böyle konuşuyoruz'' bahanesi ya da dizilerin etkisi altında oluşturulan saçma sapan bir dil çıktı ortaya...
|
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Alıntı:
bu ne ya saçma sapan ve çok kaba ve evet bu kelimelerle Türkçe yozlaşıyor |
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Dil kültür üzerindeki en büyük etmendir. Bir milleti içten fethetmek kültürü üzerinde oynamaktan geçer. dildeki değişkenlik, kültüre yansıdığında milletin değerlerini de kaybetmesine yol açabilir. Bu yozlaşmayı en iyi Oktay Sinanoğlu dile getirdi. Kitabı da "Bye Bye Türkçe" idi. Burada dilin üzerinde oynanan oyunların parabolik tablosunu da göz önüne serdi. Dildeki yozlaşma derken özünü kaybetmesinden bahsedilmektedir.
|
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
çok dogru dilimiz kotu bir yozla$manin içinde keza bu tum dillerde oyle lakin tum dillerde bilhassa ingilizce kelime kullanimi edasiyla yozlasiyor ve bir ara duymustum TBMM de bir komisyonda BULENT ERSOY'un bir konusma yapacagini ve bu konu hakkinda bir gorus verecekti akibeti ne oldu bilmiyorum ve bilirsiniz Bulent hanim'in turkçesi fevkaladenin fevkinde
|
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Bunun en büyük suçlusu TDKnın iyi çalışan bir kurum olmamasıyla kendisidir.Mecliste kurulu olan Türkçe komisyonu o suça ortaktır.Tabi biz vatandaşta suçluyuz.Dilimizin en çok benim kullanmasığım msn konuşma programında yozlaştığını düşünüyorum.Bir de sokak ağızıyla konuşma özentisi...
Dilde Türkçülükte Ziya Gökalp'İn düşüncelerine çok değer veren birisiyim.Bu konuda da her arkadaşa önereceğim tek yer Dil Derneğidir.Ben Türkçe için en iyi çalışan kurum olarak orayı görüyorum. Saygıdan evvel Sevgilerimle |
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞIYOR
Türkce kelime hazinemiz ne durumda,bir günde toplam kac farklı kelime kullanıyoruz :-\ Ne yazık ki bunda eğitiminde, ingilizceninde etkisi var ,toplumda unutmaya kelimeleri kısaltarak konusmaya açık hale gelmiş...Yani toplum için dil iletişimde en basit araç olarak görülüyor korkarım kültürün bozulmasının da dilin üstündeki etkisi :(
|
All times are GMT +3. The time now is 20:27. |