Ak Parti - Chp kolisyonu bu ülkede artık şu ötekileştirme hipotezi ve birbirine taban tabana zıt kutupların son bulması için hayırlıdır. Mhp ile koalisyon yürütemezsin, Bahçeli çok dik kafalı bir adam, sorunlu bir adam ve yaklaşımları 6 milyon oy almış HDP'yi hiçe sayıyor. Bu kafayla bu ülkeyi bölersin. 6 milyon oyun sadece 1.5-2 milyonu İstanbul, İzmir Ankara'dan, Mersin Adana gibi büyük illeri de katarsak, aslında GüneyDoğudan aldıkları oy değil barajı geçirten. Mhp'nin bu bakış açısı TEMELLİ bir çözüme ulaşmayı engeller. Sadece süreç uzar da uzar.
Chp bu yüzden daha manıtklı en azından Çözüm sürecine demokratikleşmeye karşı değiller. Sorun CHP'nin tek yapılı değil çok yapılı olması ancak zaten için Kemal Kılıçdaroğlu 132 kişiyi değil 100 kişiyi bile tam olarak kontrol etse yeter. 258+132 ise = 390 Bu da Referandum bile olmadan Anayasa Değişikliği demektir.
Bu ülkede bir Anayasa yapılacaksa bunun içinde zaten toplumun aslında en çekirdek ve en belirgin tabanları olan partiler arasında yapılması daha makuldur. Örneğin Ak Parti - Hdp ile bir Anayasa yapamaz, eğri oturup doğru konuşmakta fayda var. Mhp ile de bir Anayasa yapamazsın bu da Kürtler açısından yok sayılan bir Anayasa ve 80 den beri yaşadıklarının tekrar devlet tarafından yok sayılması demektir, kabul edilir gibi değil.
CHP ile koalisyon, Ak Parti ve Chp tabanları arasındaki şu nefret ve kindarlık uçurumunu belki kaldırır. Aynı ülkede yaşıyoruz aynı ülkenin vatandaşıyız ama iki tarafta birbirini vatan haini ilan ediyor. Avrupa'da taban tabana zıt çok daha radikal partiler var onlar arasında bile ortak değerlerde uyuşma olabiliyor.
Burda bütün mesele Cumhurbaşkanın'da bitiyor. Chp'nin koalisyon yapmam gibi bir tavrı yok bana kalırsa. Sayın Erdoğan nasıl bir Türkiye istiyor ona karar vermeli. Ben erken seçimle tablonun değişeceği kanaatinde değilim. 1-2 puanlık oynamalar hariç genel tablo değişmez. Belki hiç değişmez. İnsanlar inat ve çok keskin pozisyonlarda şuan siyasi olarak. Kararsız söylenildiği kadar çok değil.
Ak Parti'nin oyu olağanüstü hal olmadıkça 40'ın altına düşmez. Ama şu bir gerçek ki üstüne de olağan dışı birşeyler olmadıkça zor çıkar artık.
Chp Genelde 25 Yerelde 27 alır fix
Mhp 14-17 gezer durur
Hdp'de artık 10'un alrına inmez bir daha kolay kolay, 13 belki alamaz ama 11-12 lerde.
Ak Parti sallantıdan her parti'den 1'er puan alsa (CHP hariç) 42-43 olur. ANDY-AR Başkanı Faruk Acar da 42.6 olabilir bu sallantıdan 1 puan gelebilir demiş (2.5 puan hata payı içinde) 276 yine riskli 268-271 gibi bir rakam olur max 13 vekil artar hesaplanması yapılıyor. Bu da çözüm olmayacak. %44.5 gibi bir oy olmadan 276'nin garantisi yok gibi gözüküyor. Buda %4 gibi bir oy ihtiyacı 2 milyon oy demek.
Kısa sürede bu değişim zor. En azından koalisyonu deneyen taraf olmak ve Toplumda bozucu değil yapıcı bir profil oluşturmakta fayda var.
Dediğim gibi Karar Erdoğan'ın. Nasıl bir ülke istiyor?
Küçük olsun benim olsun mu? Büyük olsun güçlü olsun mu ?
|