Kaynak odatv.com
ŞAFAK TÜRKÜSÜ'NÜN ÖYKÜSÜ
Nevzat Çelik 1980 de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin birinci sınıfında öğrenci iken tutuklandı.Dev-Sol davasında idam istemiyle yargılandı. Metriste ve Bayrampaşa Cezaevinde tutuklu kaldı Nevzat Çelik'in ilk şiirini*burada yazdı şiirler 1982 de yayınlandı Şafak Türküsü’ Başarı Ödülü kazandı.1987 de Müebbet Türküsü’ adlı şiir kitabıyla serbest bırakıldı.Şair Nevzat Çelik; Şafak Türküsü şiirini cezaevi yıllarını anlattı.
tek tip elbise direnişinin başladığı cezaevidir.bayrampaşa tek tip elbiseler giydirdiler, saçımızı sakalımız işkenceyle kestiler. küçücük pencereler tel örgüler demir örgüler vardı. girer girmez, çıkarttık tek tip elbiseleri Tel örgüleri parçaladık çünkü, içeriye hava girmiyordu.
iki buçuk yıl hücre tipi cezaevinde,havalandırmaya çıkamadan yaşadık Şafak Türküsü, 83’te Metris’te yazıldı, yazılma sürecinde Bayrampaşa Cezaevi’ne nakledildik.kalem ve kağıttan başka hiçbir şeyimiz yoktu. Pijama terlik yaşadık açlık grevine başlamıştık. 30 günlük açlık grevine girmiştik
Ben ve yüzlerce kişi idamla yargılanıyordu. 3 kişilik bir hücrede iki kişi idamla yargılanabiliyordu. herkes için ortak ve sıradan bir duyguydu
idamlar gerçekleştiriliyordu. Tanıdığımız insanları astılar Ve sen dört duvarın içerisindesin, başka bir hayattasın ben de bir şairdim. Şafak Türküsü bir başkaldırıdır asla yılmayan, pes etmeyen gelecek güzel günleri isteyen güzel gündüzünde sömürülmeyen,aç yatılmayan bir dünya ve özgürlüğü isteyen insanların ortak dramıdır
itiraz eder. Yıkılmamasını söyler annesine. inanmışlara, halka gelecek güzel günlerin inancını direnci temsil eder.
|