Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-20-2017, 08:20   #56
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak murat bardakçı habertürk
Suriye'yi kaybedişimizin öyküsü ve Kemal Paşa

Saray, Nablus bozgunundan bir hafta önce, Kemal paşayı "Fahrî Yaver-i Hazret-i Padişâhî",*yani*"padişahın fahrî yaveri"*ilân etmişti... Paşa von Sanders'in yerine Yıldırım Kumandanlığı'na getirilmişti M. Kemal,*Halep'in İngilizlere geçmesinden üç hafta önce, İstanbul'a telgraf göndermiş, Nablus'ta bozgununun sebeplerini yazmış telgrafı*barıştan başka bir çare kalmamıştır"*sözleri ile bitirmişti.

Sultan Vahideddin'in ailesince muhafaza edilen evrakı aynen yayınlıyorum.*"...Eylül on dokuzda düşman Yedinci Ordu'ya taarruz etti durdurdum Sekizinci Ordu Cevad Paşa-dağıldı
Yedinci Ordu'nun sağ cenahı ve geri çekilme yolu düşman tarafından tutuldu. Sağımızdaki Dördüncü Ordu Cemal Paşa- hissizlik gösterdi yardım etmedi düşmanla muharebe ederek, Şam'a kadar gittim.
Cemal Paşa düşmanın kuvveti karşısında kendi ordusu ve benim ordumu terkederek tek başına Riyak'a geldi. Riyak'ta ki kuvvetlerimi tahrik ederek kuzeye hareketlendirdi orduyu Halepte toplamakla meşgulüm.Düşmanın üstünlüğü karşısında geri çekilmemiz lazımdı Enver Paşa gibi bir ahmak harekât müdürü olmasa idi ilk top sadâsında ordusunu bırakıp kaçan ve şaşkın tavuk gibi iltica eden kumandan Cevad Paşa askeriyeyi takdir edemeyen Dördüncü Ordu Kumandanı Cemal Paşa ve hiçbir tesir ve nüfuzu kalmayan bir grup karargâh olmasa idi...savaşırdım sulhten ve barıştan başka yapılacak kalmamıştır.7 Ekim 1918, Halep.Mustafa Kemal"

Kemal Paşa'nın Suriye cephesindeki silâh arkadaşlarından General*Ali Fuat Erden,*nablus bozgunundan Enver Paşayı*sorumlu tutacaktır
"...Yedinci Ordu Kumandanı Kemal Paşa, Halep'te demişti ki: Harp iyi idare edilmiyor. Enver, başkumandanlık yapamıyor. Bu felâkettir Enver'in çekilmesi lâzım. yerine ben gelmeliyim'.
şaştım kaldım. Enver Paşa'ya böyle bir şey söylenebilir miydi? Bu, ihtilâl olurdu. arzettim 'Zât-ı devletiniz söyleyebilirsiniz. Fakat Enver Paşa şehadet parmağıyla zile basar. başyaveri gelir. Paşa hazretlerini yanımda misafir ediniz. Kimse ile görüşmeyeceklerdir' diyecektir Kemal Paşa sustu. Hiçbirşey söylemedi,
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla