Kaynak sorularlaislamiyet.com
Ebû Süfyan Peygamberimiz (s.a.v.)'in Huzurunda
*Mekkeyi fethetmeyi gelen müslümanları karşılarında gören müşrikler son derece korktu telaşa kapıldı Süfyan İslâm karargâhında
Hz. Abbas, Süfyan'ı alıp Efendimizin yanına getirdi. Hz ömer şu teklifi yaptı Yâ Resûlallah Müsaade buyur süfyanın boynunu vurayım.Ey Ömer! Süfyan, Ka'boğullarından olsaydı böyle söylemezdin."* deyince, *Hz. Ömer bütün celâletiyle Ey Abbas! Vallahi, babam Müslüman olsaydı, ona, senin Müslüman oluşuna sevindiğim kadar sevinmezdim. biliyorum ki, Resûlullah da babam Hattab Müslüman olsaydı, senin Müslüman oluşuna sevindiği kadar sevinmezdi."diye cevap verdi.*Efendimiz,*"Ey Abbas! Süfyan'ı Sabahleyin yanıma getir."*dedi Resûl Ey Süfyan Lâ ilâhe İllallah'*deme vakiti gelmedi mi?"*diye sordu.Süfyan zavallıca bir cevap verdi İyi ama putları ne yapayım? Lât ve Uzza'dan nasıl vazgeçeyim Hz. Ömer, hiddetle,
Duâ et ki, çadırdasın. Dışında asla bunu söyleyemezdin."*diye konuştu.Süfyan,*"Yâ Ömer! Yazıklar olsun baban gibi sertsin. ey Hattab'ın oğlu, ben sana gelmedim Amcamın oğluna geldim Bırak da konuşalım."*dedi.
*Süfyan Efendimize hitaben şöyle dedi Babam, anam sana fedâ olsun! Usluluk ve yumuşaklıkta, şeref ve akrabayı gözetmede senden üstünü yoktur. Ya resulullah*Süfyan bir nebze olsun mekkenin fethinde hakka yakınlaştı. Şu itirafı yaptı Vallahi, sanırım ki, Allah'tan başka ilâh olmasa gerek. Çünkü, Allah'la birlikte başka ilâh olsaydı, beni zararlardan korur, iyilikden faydalandırırdı.Efendimiz, Ey Süfyan* Muhammedün Resûlullah'*deme zamanın gelmedi mi?"*diye sordu.Süfyan Yâ Muhammed," müddet tanı. zihnimde şüphe var."Hz. Abbas söze karıştı Ey Süfyan yazıklar olsun Aklını topla yaptığının farkında mısın? Boynun vurulmadan Müslüman ol! Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resûlü olduğuna şehâdet getir Bunun üzerine Süfyan şehâdet getirip Müslüman oldu.
|