Kaynak ehlisünnetbüyükleri.com
Eshâb-ı Kirâm**EBÛ EYYÛB-İ ENSÂRÎ mihmandar
*efendimiz, Eshâb-ı kiramı âhiret kardeşliği yaptırdı, Zeyd ile Mus’ab hazretlerini arasında âhiret kardeşliği akdi yaptırdı. Zeyd hazretleri Cemel ve*Sıffînde Hazreti Ali’nin yanında Kumandanlık yaptı ve Hazreti Ali şehîd oluncaya kadar hep yanındaydı. Suriye, Filistin muharebelerinde Mısır ve Kıbrıs’ın fethinde bulundu. şecaatli ve pek kahraman idi.
*Hz zeyd Hurmalarını çalanı yakalayınca çaldıklarını sana helâl ederim. Ancak şartım var. zararından kurtulmalısın zarardan kurtulmanın çaresi Haşr sûresini okumaktır buyurmuştur zeyd Çok cömert di Evi açıkdı. Elindekini Allah yolunda verirdi. Köleleri ve câriyeleri âzâd eder, ihsânda bulunurdu. Sünnet-i seniyyeye bağlı idi. Dünyayı sevmez ve hoşlanmazdı. *Hz zeyd Resûlullah’ın vefâtıyla Ravza-i mutahhara’da ağlardı.imâm olup, yanındakilere namaz kıldırırdı arkadaşlarına: “Şeytân kalbime vesvese etti bana, insanların arasında imamlığa müstehak senden başkası yoktur. Sen insanlardan efdalsin, dedi ve bundan sonra mecbûr olmadıkça imamlık yapmayacağıma kalbimi riyadan koruyacağıma söz verdim” buyurdu.
*Hz Eyyûb-i Ensârî aynı zamanda ilim ve takvâda sahibiydi Vahiy kâtipiydi Sahâbîler kendisinden ilim ve hikmet dersleri almış, Kur’ân-ı kerîmin ve hadîs-i şerîflerde kendisine müracaat etmiştir Kurra-i Kirâm’dan yani, Kur’ân-ı ezbere bilenlerdendir kırâat âlimidir. her gittiği yerde Mihmandâr-ı Nebevî” olarak hürmet görmüştür.*Hz ensari Hz Ali’nin, hilâfetinde iken Basra vâlisi Abdullah ın yanına gitmiş. İbn-i Abbas ona hürmet etmiş ve konağını tahsis etmiştir. Basra’dan ayrılırken konağın kıymetli eşyaları hediyye edilmiş. kırk bin dirhem gümüş kırk köle ihsân edilmiş köleler âzâd edilerek paraları geri dağıtılmıştır *Muâviye zamanında Mısır’ı ziyâret eden hz Eyyûb-i Ensârî hürmet ve alâka ile karşılanmıştır. Mısır Vâlisi Ukbe akşam namazında imamlığa gecikti. Namazı geç kıldırdı. Cemâatteki Ensârî Vâliye “Ey Ukbe, Resûl-i Ekrem’in şu sözünü duymadınmı Ümmetim, akşam namazını yıldızların gökyüzünü kaplamasına kadar tehir etmedikçe hayır üzeredir, yahut fıtrat üzeredir.”*Hazreti Ukbe, akşam namazını niçin geciktirdiniz?” diye sordu
*Ukbe ( radıyallahü anh ) meşgûliyeti sebebiyle gecikmenin vâki olduğunu ifade etti, hz Ensârî Yemîn ederim ki, senin bu yaptığını görerek halkın da böyle yapardı. Zehabına düşmesinden endişe ederim” vâliyi ikaz etti.*Hz ensarinin Mısır seyahatinin sebebi hadîs-i şerîfi, tahkîk etmekti.aleyhisselâm ın hadîsini Peygamberden duyan Hz Ukbe’den başkası kalmamıştı. Ensârî, Ukbe’yi dinlemek istediğini söyledi. Ukbe hadîs-i şerîfi anlattı: Resûl-i Ekrem buyurdu ki:*“Her kim bir mü’minin kusurunu örterse, Cenâb-ı Hak da kıyâmetde onun kusurunu örter.”*Hazreti Ebû Eyyûb için, Allah yolunda cihâd için cepheye gitmek ne ise, bir hadîs için uzun yollar katetmekde mukaddes bir vazîfeydi.
|