Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-17-2018, 08:47   #6
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Standart
Kaynak ehlisünnetbüyükleri.com
ŞEYH ŞAMİL KAFKAS KARTALI

*ŞEYH ŞAMİL Meşhûr Kafkas kahramanıdır âlim ve velîdir Rusların, Kafkasya’dan kaldırmak istediği İslâmiyeti, korumak ve yaymak için uğraşmıştır Kafkas-Rus mücâdelesinin en unutulmaz simasıdır Rus ordularını dize getiren büyük mücâhiddir 1797 de Dağıstan Gimride doğdu. Babası Muhammed, ona Ali ismini verdi. hastalığa yakalanınca Ali’ye, âdetlere uyularak, Şâmil ismini verdiler ve o isimle çağırdılar.*Şâmil, otuz yaşına kadar; tefsîr, hadîs, fıkıh gibi ilimleri, edebiyat, târih ve fen bilgilerini öğrendi büyük bir âlim, ve velî oldu. Rusların, Kafkas müslüman ve Türklerini esârete almak, îmânı sökmek ve İslâmı yok etmek için uğraşıyordu şamil îmân ve cihâd aşkıyla ortaya atıldı. Kafkas Türkleri, onu İmâm ve rehber seçti İmâm Şâmil, kabileleri saflarına katarak, küçük bir ordu kurdu. yirmibeş sene, İslâmiyeti yok etmek, isteyen Ruslara kan kusturdu. Nice generali harpte öldürüp, nicelerini küçük düşürdü, onları âciz bıraktı. Eşsiz bir mücâdele ile hayâtından sonra Şeyh Şâmil, 1876 Medîne-i münevverede vefât etti.

*Şeyh Şâmil, arkadaşları ile Bağdatta Mevlânâ Hâlid hazretlerinden ders aldı. tefsîr, hadîs, fıkıh, edebiyat, târih, ilimleri öğrendi hocasının eşsiz teveccühleri ile büyük bir velî oldu. Mevlânâ Hâlid-i hazretleri, kıymetli talebesine halifelik vererek, Allahü teâlâya kavuşmak arzusuyla yanan âşıkların kalblerine bir kıvılcım sunması için memleketi Kafkasya’ya gönderdi. Şamil zâhirî ilimleri Sa’îd Herekânî’den, kalb ilimlerini Cemâleddîn Kumûkî hazretlerinden öğrendi.*Şeyh Şâmil, otuz yaşlarında geldiği iki metreyi aşkın boyu, geniş omuzu, levent endamı, ilmî kudreti, sarsılmaz îmânı ve keskin bakışları ile muhteşem bir şahsiyet idi. Şeyh Mansûr ile başlatılan hürriyet ve cihat mücâdelesinde yerini aldı. Mansûr’dan sonra, Gazi Muhammed, Kafkaslıların başına geçerek İmâm oldu. gönül sahibi bir velî idi. Şeyh Şâmil’in çocukluk arkadaşıydı *Gazi Muhammed, Ruslarla yaptığı Gimri muharebesinde şehid oldu ölmeden “Kardeşim Şâmil! savaşta şehîd olmak isterim Benden sonra Hamzat İmâm olacak. Ondan sonra sen başa geçecek, Kafkasya’ya hükmedeceksin. Nâmın cihanı tutacak. Çarı perişan edeceksin. mezarımı düşman çizmeleri altında bırakma inşâallah” demişti.Şeyh Şâmil elindeki kılıcı ile Kılıç tutan eli makina gibi işliyor, her vuruşta bir kâfiri saf dışı ediyordu.

*Ruslar dehşet içinde gerilerken, imam şamil “Allah Allah” nidalarıyla hücum ediyordu. süngü, Şâmil’in mübârek göğsüne saplandı, Şâmil süngüyü eliyle düşmanlarını öldüre öldüre karanlığa karıştı. Şeyh Şâmil’in yarasını gören Gimri müezzini onu Şâmil yaralanmış, kaburga kemikleri ve köprücük kemiği kırılmıştı.göğsünde ve sırtı yaralıydı kan her tarafını kıpkırmızı etmişti.*tedâvi edilen Şeyh Şâmil, yirmibeş gün baygın hâlde yattı. annesini baş ucunda görünce, güçlükle; “Anacığım! Namazımın vakti geçti mi?” diye sordu. Namazlarını kılarak, aylarca yatakta yatan Şâmil’in yaraları kapandı, kırılan kemikleri kaynadı, sıhhate kavuştu.
*1832 de şehîd düşen Gazi Muhammed’in yerine, Hamzat Bey imamlığa seçildi. Hamzat 1835 de Hunzah Câmii’nde bir Cum’a günü şehîd edildi. Onun şehâdetiyle imamlık, ve liderlik vazîfesi Şeyh Şâmil’e teklif edildi. İri yapılı, sonsuz cesâreti ile bilgisi, ve silâh mahâretiyle şöhreti vatan sınırlarını aştı Şâmil , tevâzu ile imamlığa ehliyetli birinin seçilmesini istedi. âlimler ve milletin ileri gelen temsilcileri, her türlü yetkiyle Şâmili imâmlığa kabul ettirdiler.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla