|
Kaynak islam ansiklopedisi android programı
HAZRET-İ* MUHAMMED (S.A.S) Hicret
İslam davası tüm insanlığı içine alacak...*
*Müşrikler, İslâm nurunun, Medine'yi sarmaya başladığını görüyorlar. Ancak, işin büyüklüğünü anlamış değiller... İçlerinde bir korku var... Korkuyu anlamıyorlar. Anladıkları sadece müthiş bir hareketin başlamakta olduğu...*Akabe biatıyla Medine; Müslümanlara, huzur bulacakları ve sığınacakları bir yer oldu. İkinci Akabe biatıyla Mekkeli müşrikler çok şiddetlendiler tehlikeli bir hal aldılar Müslümanlar Mekkeye tahammül edemiyerek efendimizden, hicret için müsaade istediler.**Peygamberimiz, sevinçle Eshab-ı kiramın yanına gelip; hicret edeceğiniz Yesrib dir. Oraya hicret ediniz" ve Müslüman kardeşlerinizle birleşin. Allahü teâlâ onları size kardeş yaptı. Yesrib'i size emniyetli ve huzurlu bir yurt kıldı" buyurdu.**efendimizin izni ve tavsiyesiyle Müslümanlar, hicret etmeye başladılar. efendimiz, hicret edenlere ihtiyatlı ve tedbirli davranmalarını söyledi Müslümanlar, müşriklerin dikkatini çekmemek için küçük kafilelerle yola çıkıp gizli hareket ediyorlardı. Medine'ye ilk hicret eden*Ebu Seleme, müşriklerden çok eziyet görmüştü.
*müşrikler hicret için yola çıkan Müslümanları, yoldan çevirmeye, kadınları kocalarından ayırmaya, ve hapse atmaya başladılar ve cefalara tabi tuttular.*dinlerinden döndürmek eziyet ettiler harbten korktukları için öldüremediler.*
Müslümanlar tüm eziyetlere rağmen Medinede hicret yollarına düştüler.*Hazret-i Ömer kılıcını kuşandı. ok ve mızrağıyla Kabe'yi tavaf etti. müşriklere, şunları söyledi dinimi korumak için Allahü teâlânın yolunda hicret ediyorum. Karısın dul, çocuklarını yetim bırakmak, anasını ağlatmak isteyen varsa önüme çıksın!.."*hazret-i Ömer ile yirmi Müslüman, Medine'ye yola çıktıklar. O'nun korkusundan kafileye kimse dokunamadı. göçlerin arkası kesilmiyor, Eshab-ı kiram bölük bölük Medine'ye ulaşıyordu
.*hazret-i Ebu Bekir hicret için izin istedi. efendimiz, "Sabr eyle. Ümidim odur ki; Allahü teâlâ bana da izin verir. Beraber hicret ederiz" buyurdu.*Hazret-i Ebu Bekir; "Anam-babam sana feda olsun! Diyerek iki deve satın aldı ve beklemeye başladı.**Hicret sırasında Mekke'de; Peygamberimiz ile hazret-i Ebu Bekir, hazret-i Ali, fakirler, hastalar, ihtiyarlar ve müşriklerin hapse attığı mü'minler kalmıştı.*Mekke'den hicret eden muhacirleri, Medineliler çok iyi karşılayıp, misafir ettiler. hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar. Kan kardeşliğinden öte bir kardeşlik meydana geldi.
*Resulullah'ın hicreti müşrikleri telaşlandırdı
Dar-ün-Nedve'de toplandılar, Şeytan, Şeyh-i Necdi kılığında söze karıştı Düşündükleriniz çare olamaz.O'ndaki güler yüz ve tatlı dil her tedbiri bozar. diyerek fikrini söyledi.**Kureyş reisi Cehil; "Her kabileden kuvvetli kimse seçelim. kılıçları ile Muhammed'in üzerine saldırsınlar. Kılıç vurup kan döksünler.*Kimin öldürdüğü belli olmasın. diyetini verir, sıkıntıdan kurtuluruz" dedi. Şeytan bu fikri beğendi hararetle teşvik ve tavsiye etti.
*Müşrikler hazırlanırken Allahü teâlâ, Resulüne hicret emri verdi. Cebrail aleyhisselam müşriklerin kararını ve yatağında yatmamasını bildirdi.*
Peygamberimiz hz Ali'ye yatağında yatmasını, emanetleri sahiplerine vermesini söyleyerek, yatağımda yat hırkamı üzerine ört! Korkma, sana zarar gelmez" buyurdu.*
*Hazret-i Ali, Peygamber efendimizin emr ettiği şekilde yattı. Habibullah'ın yerine hiç korkmadan kendini feda etmeye hazırdı.*Hicret gecesinde müşrikler, efendimizin saadethanelerinin etrafını sarmışlardı. efendimiz mübarek evlerinden çıktı Yasin-i şerif suresini okudular bir avuç toprak alıp kafirlere saçtı ve uzaklaştı müşrikler Yemin ederim ki, Muhammed aramızdan geçip gitti, başımıza toprak saçtı" dediler*Müşrikler, efendimizin kapısına hücum edip içeri girdiler. Hz Ali'yi,leyhisselamın yatağındaydı müşrikler hz Aliyi tartakladılar. Kabe'nin yanında bir müddet hapsettiler ve Müşrikler, Resulullahı aradılar Hz Ebu Bekir'in kızı Esma'yı dövdüler efendimizi bulamayan müşrikler çılgına döndüler.*azılı müşrik Cehil, Mekkede efendimizi ve hz Ebu Bekir'i bulana 100 deve vaad etti. mala tamah edenler silahlanıp, atlarıyla efendimizi aradılar
efendimiz, hazret-i sıddıka "Hicrete izin verildi" buyurunca, Sıddik Mübarek ayağınızın tozuna yüzümü süreyim ya Resulallah!..dedi
*Hazret-i Sıddik, hicrete sevincinden ağladı. Gözyaşlarıyla; "Anam-babam, canım sana feda ya Resulallah! Develer hazır. kabul buyurunuz" dedi. Alemlerin sultanı; "Benim olmayan deveye binmem. parası ile satın alırım" buyurdular.
*Hz Ebu Bekir, Üreykıta develeri üç gün sonra Sevr mağarasına getirmesini emretti.*Safer ayının 27'sinde efendimiz ve hz Sıddik yola çıktılar. İzleri belli olmasın diye parmaklarına basıyorlardı. Hz. Ebu Bekir, sola, sağa, gidiyordu.*Peygamberimiz, sorunca, "Etraftan gelecek tehlike bana gelsin. Canım yüksek zatınıza feda olsun ya Resulallah!" dedi.*Server-i alem efendimiz buyurdular ki: "Ya Eba Bekir! Başıma bir musibetin, benim yerime, senin başına gelmiş olmasını ister misin?" Hazret-i Sıddik;*"Evet ya Resulallah! Seni hak dinle, hak peygamber gönderen Allaha yemin ederim ki, bir musibetin, senin yerine, benim başıma gelmesini isterim" dedi.
|