Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-13-2018, 07:06   #114
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak habertürk.com murat bardakçı *
Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Hanım Geçinemiyorum’ deyip CHP’den yardım istemiş ama parti talebini reddetmişti

Atatürk’ün gündemde* olmayan* isminden az bahsedilen kızkardeşi Makbule Atadan... 1956’da vefat etti Makbule Hanım, 1947’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne ağabeyinin vasiyeti gereği geçinemediğini* maaşının arttırılmasını istemiş ama Parti reddetmiştir* Atatürk’ün kızkardeşinin sıkıntısını Meclis 1958’de vatanî hizmet aylığı bağlayarak çözmeye çalışmıştı.*ATATÜRK’ün ailesi hakkında okullarda öğretilen babasının gümrük muhafaza memuru*Ali Rıza*annesinin*Zübeyde Hanım*ile sınırlıdır, nadir de olsa*“Makbule”*adında kızkardeşinden bahsedilir* ölen diğer kardeşlerinin isimleri* geçmez.Makbule*Hanım, ağabeyinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından annesi*Zübeyde Hanım*Ankara’da yaşadı. Milletvekili ve işadamı*Mecdi*Boysan ile evlendi, sonra ayrıldı,

1930’da ağabeyinin talimatı ile Serbest Cumhuriyet Fırkası’na girdi ve uzun seneler Ankara’da, Çankaya Köşkü’nün yakınında Camlı Köşk’te yaşadı* 1956’da vefat etti.Atatürk,*5 Eylül 1938’deki vasiyetnamesinde*Makbule*Hanım’ın yaşadığı evi ölümüne kadar kullanmasını istemiş ve İş Bankası’ndaki* gelirinden de her ay bin lira aylık bağlamıştı.bazı belgeler,*Makbule Hanım’ın son senelerinde maddî sıkıntıya düştüğünü, aylığının arttırılması için Chp ye müracaat ettiğini, Parti’nin Atatürk’ün vasiyetinin dışına çıkamayız”*Aylığını arttıramayız”*cevabını verdi ve Makbule Hanım Bana ağabeyimin hizmetlerine dayanarak vatanî hizmetden maaş bağlayın”*diye ısrar etti
Meclis 1948’de aldığı bir kararla bin liralık yeni bir aylık bağlandı...

Atatürk’ün kızkardeşinin Cumhuriyet Halk Partisi’ne 7 Eylül 1947 de yazıdıği mektupta şöyle deniyordu:
Cumhuriyet Halk Partisine Ağabeyim merhum Atatürk’ün vasiyetnamesi gereğince Parti’den* ödenen 840 lira ile geçinmekte müşkilât çekiyorum. paranın tahsis edildiği zamanla bugünün parası arasında en ez beş misli fark bulunmaktadır.Atatürk’ün vârisiyim. Ağabeyimin vasiyeti müreffeh bir hayat sürebilmemdi tahsis olunan para bugün masraflarımı karşılamamaktadır.alâka gösterecek kimsem yoktur. boşanmış olduğumdan, tesellimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne sığınmakla buluyorum.
sayılı* ömrümü rahatça geçirebilmek için ödeneğimin artırılmasını dilemekteyim.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla