Kaynak sabah.com.tr Berat Kandili'nin önemi
*Berat Gecesi, dualar okunur, ibadetler yapılır tüm İslam Alemi, mübarek Berat Kandili'nin çoşku ile yaşar Bu gece her insanın bir sene boyunca yaşayacakları Allah katında yazılır Allahu Teala, Dünya'ya tecelli eder. bu mübarek fırsat gecesini en iyi şekilde değirlendirmeliyiz Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesidir. Yüce Allah bu gecede Benü Kelb Kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları cehennemden kurtarır. şirk koşanların Müslümanlara kin ve düşmanlık besleyenlerin
Akrabaları ile ilişkiyi kesenlerin Gururlu ve kibirlilerin, ana ve babasına asi olanların Ve içki içenlerin yüzüne bakmaz. EFENDİMİZ'İN BERAT GECESİ şöyle dua ederdi Ya Rabbi! Azabından affına ve rızana Senden yine sana sığınırım.
Senin zatın yücedir.Sana hamd etmekten acizim.
Sen, kendini övdüğün gibi yücesin."*Yüce Allah beraat gecesinde şöyle buyurur içerisinde:Yok mudur bağışlanmak dileyen, bağışlayayım Yok mudur rızık isteyen, rızıklandırayım Yok mudur dert ve musibete yakalanan, şifa vereyim?istesinler vereyim Rabbimiz'in müjdesine kulak vererek bizlere tanınan fırsatlardan yararlanmalıyız.
BERAT GECESİN de gelecek seneye kadar meydana gelecek olaylar meleklerce deftere yazılır. Rızıklar, eceller, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu gece kaydedilir. Rızık defteri, Mikail(A.S) verilir. Hz. Aişe annemiz, o gece Efendimiz Secdede o kadar uzun durdu ki, Allah, secdede iken Hz Muhammed'in (S.A.V) canını aldı sandım diyor."
*Şaban ayının 15. gecesi mübarek “Berat” gecesidir. Berat; borçtan, suçtan ve cezadan kurtulmaktır İnsanlığa hidayet ve hakikat kaynağı olan Kur’ân-ı Kerîm’in, Levh-i Mahfuz’dan dünya semasına topluca bu gecede inmiştir dünyaya imtihan için gelen insanların manevî kazançları bu gece tespit edilir. Allah kullarının mukadderatını tespit eder. “Bütün hikmetli işler bu gecede tefrik edilir.”Hikmetli işler seneden seneye ayrı ayrı meleklerce defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, kaydedilir. hacıların sayısı takdir olunur. mukadderat kaydedilir. Rızık defteri Mikâil’e, savaş defteri Cebrail’e, ölüm ve musibet defteri Azrail’e teslim edilir. defterlerin tanzimi Berat Gecesinde başlar ve Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter, sahibine teslim edilir.”*Resulullah (asm) Efendimiz, “Allah Azze ve Celle, hükümlerini Şaban’ın yarısı gecesinde verir; Kadir Gecesinde de onları meleklere teslim eder” buyurmuştur.“Şaban’ın on üçüncü gecesinde ümmetim için Allah Taalâya müracaatta bulundum, ümmetimin üçte biri bağışlandı. On dördüncü gecesinde tekrar niyazda bulundum, ümmetimin üçte biri bağışlandı. On beşinci gecesinde niyazlarımı tekrarladım. Ümmetimin tamamı mağfiret olundu” buyurmuştur.Resulullah Şaban’ın on beşinci gecesini namazla geçirin, gündüz oruç tutun. Allahu Taalâ o gecenin batmasıyla tecelli edip, ‘mağfiret isteyene af rızık isteyene rızık musibete uğrayana sıhhat ve afiyet verecektir allahu teala berat gecesi isteyene istediğini vereyim’ buyurmuştur.”
*Berat Gecesi*af ve mağfiret gecesidir hidayet ve rahmet gecesidir, duaların kabulu ile dopdolu bir mübarek gecedir.Resulullah (asm) “Yâ Âişe! Bu gece ne gecesidir?” diye sordu. Hz aişe Allah ve Resulu daha iyi bilir” dedi. Resulullah (asm), “Bu gece, Şaban’ın on beşinci gecesidir ameller Allah Taalâya arz olunur. Allah Taalânın Cehennemden azat ettiği kimselerin sayısı Benî Kelb koyunlarının kılları sayısıncadır. Yâ Âişe! Bu gece ibadet etmeme müsaade eder misin?” buyurdu.
Anam babam sana feda olsun, evet yâ Resulallah” dedim. Resulullah (asm) namaza kalktı. Gece yarısına kadar secdede kaldı. ruhunun kabz edildiğini zannederek, korktum. Mübarek ayakları hareket etti. secdede Allah’a niyazda bulundu
|