Kaynak onedio
Osman Gazinin Orhan Gazi'ye vasiyeti :
*Ey oğul! din işlerine dikkat*et. farzlar din ve devleti güçlendirir. Dini itikadı bozuk ve doğrudan ayrılan günahdan kaçmayan, helala-harama dikkat etmeyen sefihlere ve tecrübesizlere bırakma, devlet idaresinde iş verme!.. yaratandan korkmayan, yaratılandan korkmaz. Büyük günah işleyende sadakat olmaz. sadakati olsa Peygamber-i Zişan'ın tebligatı üzere hareket ederdi Zulümden, sakın. Zulme teşvik edenleri devletinden uzaklaştır. Çünkü seni zevale uğratır
cihad ile devletini genişlet sefer olunmazsa askere; kumandana ağırlık gelir. sefer işlerini bilenler ölür yerine tecrübesizler ve hatalar gelir devlet zararlar görür. Beytü'l-mali koru! Devletin servetini çoğalt. kanaat et telef etme, israftan kaçın. Askerinle, malınla gururlanma.
*Allah yolunda cihad et milletin işlerini gör cihanda adalet ve fazileti yay Sadakatle Allah rızası için çalış devlet erkanını koru!.. yetim çocuğa bak, kimsenin malına*tecavüz*etme!.. Hak edenlere yardım elini uzat, Askeri koru!.. Alimler, sanatkarlar, devletin gücüdür. Bunlara ikramda bulun. kemal sahibine yakınlık kur, dirlik ver ve ihsan eyle!.. ulema, ve fazıl kimseleri çoğalt ki siyaset ve din nizam bulsun!..Benden ibret al ki, bu diyarlara zayıf bir bey olarak gelip haketmediğim bunca celile-i Rabbaniye'ye mazhar oldum. yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabını, koru. hakkı ve hukuku gözet!.. senden sonrakilere nasihat et zulmü kaldır Allah'ın yardımına güven. Halkını düşman istilasından koru Haksız yere hiç bir ferde layık olmayan muamelede bulunma!.. Halkı kazan
Bir yeri elde tutmak, fethetmekten daha zordur.
Orhan Gazi Oğlu Murat Gazi'ye vasiyeti
Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da, geciken adalet zulümdür.
Oğul! Cennet mekan babam*Osman Gazi*Han bir avuç toprağı beylik yaptı. Biz Allah'ın izniyle beyliği sultanlığa çevirdik. Sen daha büyüğünü yapacaksın! Osmanlı'ya iki kıta üzerine hükmetmek yetmez. Zira İ'la-yı kelimetullah Allahü tealanın ismi şerifini yüceltmek, ve İslamiyet'i yaymak azmi iki kıtaya sığmayacak yüce bir azimdir.
Sultan IV. Murad
Yardım almaya alışan, emir almayada alışır!
II. Mahmud
Kılıç kınından çıkmadıkça it sürüsü dağılmaz.
Yıldırım I. Bayezit
Gidin, daha çok müttefik ve daha büyük ordularla karşıma çıkın ki, kazanacağım şan ve zafer de daha büyük olsun!
V. Mehmet Reşat
Ben Osmanlı Padişahı, İslâm Halifesi, fakat her şeyden evvel Türk Hakanıyım.
Vahidettin
Facialara kalkan olamadım siper ve paratoner vazifesi gördüm... musibetleri üzerime çektim. Kendimi feda ederek vatanı kurtarmaya çalıştım. Dine devlete, vatana ve millete hıyanet edenlerin aziz Allah'ın kahreden kudretli gücüne hedef olması için yakarıyorum..Her tarafı istilâ eden inkılâb ve ihtirasa karşı koyma imkânını bulamadım. Kamuoyuna sükûn belirinceye kadar*İstanbul'dan geçici ayrılmaya karar verdim..Vekili olduğum yüce peygamberin yaptığını yaptım, hicret ettim..Elbet birgün hak üstün gelecek ve necîb milletimiz hakikatleri öğrenecektir..Biz her şey olabiliriz. Cahil, tecrübesiz, hatalı bir siyasetçi olabilir ve zarar verebiliriz ama Osmanoğlu olarak nasıl vatan haini olabiliriz?
|