Kaynak islamveihsan
EFENDİMİZ’İN ANNESİ İÇİN YAPTIĞI DUA
*Efendimiz’in, “annemden sonra annem” iltifatına mazhar olmuş hanım sahâbî… Peygamberimizin amcası *Ebû Tâlib’in zevcesi, Hz. Ali’nin (r.a.) annesi Fatıma Validemiz onu kendi çocuklarından ayırt etmemiş, her şeyiyle ilgilenmiştir Fâtıma Hâtun, son derece fazîletli ve iyi kalpli bir hanımdı. Fahr-i Kâinât Efendimiz, İslâm ile şereflenip Medîne’ye hicret eden bu mübârek hâtunu ziyâret eder, onun evinde kuşluk uykusu uyurdu.
Fâtıma Hâtun vefât ettiğinde, Allâh’ın Resûlü, inci tâneleri gibi gözyaşları dökmüş;* annem vefât etti!”*buyurup gömleğini ona kefen yapmış, cenâze namazını kıldırıp, kabri içinde uzanmıştır. soranlara ise şöyle buyurmuştur: Ebû Tâlib’den sonra, bu kadıncağız kadar bana iyilik eden yoktur! Âhiret’te Cennet elbiselerini giymesi için ona gömleğimi kefen yaptım. Kabre ısınması için de oraya uzandım*Resûlullâh, hz alinin annesinin ölümüne çok üzüldü O benim annemden sonra annemdi. Kendi çocukları aç dururken, benim karnımı doyurur, saçımı tarar ve gül yağı sürerdi. O benim annemdi!buyurmuştur. şöyle duâ etmiştir:
Allâh seni bağışlasın ve hayırla mükâfatlandırsın! Allâh sana rahmet etsin anneciğim! Sen, benim annemden sonra annem oldun Kendin aç durur, beni doyururdun Kendin giymez, bana giydirirdin En lezzetli nîmetleri bana tattırır, nefsini mahrûm ederdin! Bunu ancak Allâh’ın rızâsını ve âhiret yurdunu umarak yapardın Allah ki, dirilten ve öldürendir. O hiç ölmeyendir. Devamlı diridir
Ey Allahım Annem Fâtıma binti Esed’i affet. Kabrini genişlet. Resûlünün ve peygamberlerinin hakkı için duâmı kabul buyur, ey merhametlilerin en merhametlisi olan yüce Rabbim
Kaynak nazar duası.gen.tr****
Anne Baba Duası
Anne baba duası,*anne ve babaya hürmet, iyilik, saygı ve sevgi, oruç, nafile namaz, cihat ve hac ibadetinden üstündür. Anne baba hakkının için hadis-i şerif de buyruldu ki Ana babasına hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur. Onlara karşı gelenin, asi olanın ömrü bereketsiz ve kısa olur.
Ana-babası, yanında ihtiyarladığı halde onların rızasını alamayıp cenneti kazanamayanın burnu sürtülsün. Ana- babasına iyilik edene müjdeler olsun! Allah onun ömrünü uzatır.
Anne ve baba hakkı için okunacak dualar:
''Rabbenagfir liy ve li valideye ve lil mü’miniyne yevme yek’ümül hisap.”Anlamı:“Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana- babamı ve müminleri bağışla.”
Vahfid lehüma cenahaz zülli miner rahmeti ve kul rabbir hamhüma kema rabbeyaniy sagıyra.”
Anlamı:İkisine de tevazu kanatlarını indir. Ve şöyle de: “Ey Rabbim! Onların beni küçükten terbiye edip yetiştirdikleri gibi, sen de kendilerine merhamet et.”
Rabbi evzi’ Ani en eşküra ni’Ametekelleti en’Amte Aleyye ve Ala velideyye ve en a’ Amele salihan tardatü ve edhılniy bi rahmetike fiy ıbadikes salihıyn.
|