Kaynak sahihhadisler.com anne baba ayetleri
Rasulullah buyurdu: "Kıyamet günü arasında hüküm verilinceye kadar her kez, sadakasının gölgesinde olacaktır
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:
وَاعْبُدُوا اللهَ وَلاَ تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللهَ لاَ يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا
Allah’a*kulluk edin*ve O’na ortak koşmayın! Anneye, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, komşuya, arkadaşa, yolcuya ve ellerinizin altındaki köle ve cariyeye iyi davranın! Allah kendini beğenen ve böbürlenen kimseyi sevmez”Nisa 36
وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُوا إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا*وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, annen ve*babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlar yaşlanırsa, öf! bile deme azarlama güzel söz söyle Onları esirge kanat ger ve: Rabbim! Küçüklüğümde onlar beni nasıl yetiştirmişlerse Sen de onlara öyle rahmet et diyerek dua et İsra 23, 24
وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا
Biz insana, anne babasına en güzel bir biçimde davranmasını emrettik...Ankebut 8
وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ
Biz insana, anne babasına güzel davranmasını emrettik. annesi onu nice sıkıntılarla taşımıştır. Sütten kesilmesi iki yıl içindedir Bana ve annene babana şükret! Dönüş Banadır.”Lokman
Rasulullah*buyurdu Hiçbir çocuk baba hakkını ödeyemez Ancak köle olarak hürriyetine kavuşturursa babalık hakkını ödemiş olur.”
Nebi buyurdu Allah’a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikram etsin akraba ziyareti yapsın ya hayır konuşsun veya sussun!”
فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِنْ تَوَلَّيْتُمْ أَنْ تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللهُ فَأَصَمَّهُمْ وَأَعْمَى أَبْصَارَهُمْ
sizler iş başına gelecek olursanız, fesat çıkaracak ve akrabalığı keseceksiniz İşte bunlar, Allah’ın kendilerini lânetlediği, sağır yaptığı ve gözlerini kör ettiği kimselerdir!”*Muhammed 22, 23
Rasulullah*a Allah şöyle buyurdu Ey akrabalık bağı!Kim sana bağlı kalırsa, Ben de ona bağlı kalırım. Kim seninle ilgiyi keserse, Ben de onunla ilgiyi keserim!”
“Bir adam,*Rasulullah*a İnsanlar arasında kendisine en iyi davranmam gereken kimdir? diye sordu.
Rasulullah* buyurdu:−“Annen’dir.”−“Annen’dir.”
−“Annen’dir.”
Bir adam−Ya Rasulallah!*Kendisine güzel sohbet etmeme en hakkı olan kimdir? dedi.Rasulullah* buyurdu Annen baban ve akrabalarındır
Nebi*buyurdu:Burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün Ana babasına, ihtiyarlık zamanlarına yetişip de cennete giremeyen kimsenin.”
Rasulullah* buyurdu Kim rızkının çoğalmasını ve ömrünün uzamasını isterse akraba ziyareti yapsın!”
Ebu Talha*Ra Medine’de Ensarın hurma bahçesi yönünden en varlıklısı idi. en sevdiği malı da mescidin karşısındaki Beyruha adlı hurma bahçesiydi.*Rasulullah* Sellem bu bahçeden tatlı su içerdi.Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiliğe erişemezsiniz Ayeti inince ebu talha inince*Rasulullah*ın yanına gelerek Ya Rasulallah Allah sana Her ne infak ederseniz şüphesiz ki Allah bilir.”*Ayetini gönderdi. en sevdiğim malım Beyruha bahçesidir. O, Allaha sadakadır. Allah’tan onun sevabını ve ahiret azığım olmasını isterim. Burayı Allah’ın gösterdiği şekilde kullan, dedi. Rasulullah* buyurdu Ne hoş, bu büyük bir şeydir İşte bu kazançlı bir maldır. Kuşkusuz seni işittim. Ben bahçeyi akrabalarına vermeni uygun görüyorum.”
Ebu Talha öyle yapayım Ya Rasulallah! dedi ve hurma bahçesini akrabalarına arasında taksim etti.
Bir adam*Nebi*(sav)’e gelerek Ben Allah’tan ecir isteyerek hicret ve cihad üzere sana biat ediyorum, dedi. Nebi* buyurdu Annen ve baban sağken Allah’tan ecir istiyorsan?”Annenin ve babanın yanına dön ve onlara güzel sohbet et!”
Nebi*buyurdu Akrabalık bağını gözeten, iyiliğe karşılık verip mükâfatlandıran değildir akrabalık bağı kopartıldığı halde onu gözeten kimsedir.”
Rasulullah* buyurdu Akrabalık bağı arşa tutunarak şöyle demiştir; Beni gözeteni Allah gözetsin. Benimle ilgisini keseni, Allah da onunla ilgisini kessin!”
Hz Ebu Bekir*in kızı Esma*ra ya Rasulullah* zamanında annem müşrik olarak yanıma geldi. kendisine iyi davranmamı umuyor. Anneme iyilik edebilir miyim? diyince Rasulullah*şöyle buyurdu:
Evet, annene iyilik et.”
Herakl, Ebu Süfyan’a “Nebi*sizlere ne emrediyor? diye sormuş.Ebu Süfyan O bize namaz kılmayı, sadaka vermeyi, iffetli olmayı ve akrabaya iyilik etmeyi emrediyor.”
Rasulullah* buyurdu:siz yakında Mısır’ı fethedeceksiniz. halkına iyi davranmanızı tavsiye ediyorum! Çünkü onlarla aramızda akrabalık ve hısımlık bağı vardır.”
“Sen yakın akrabalarını uyar!”*Şuara Suresi 214. ayeti indiği zaman, Rasulullah* Kureyş’i çağırdı. Ey Kureyş oğulları! Nefislerinizi ateşten kurtarınız!”
Ey Fatıma! Kendini ateşten kurtar sizi Allah’ın azabından kurtarmaya gücüm yetmez Ama akrabalık bağını kesmeyecek ve akrabalık haklarını yerine getireceğim.”
Nebi* buyurdu benim dostlarım Allah ve salih mü’minlerdir. Fakat akrabalık bağını kesmeyip akrabalık haklarını yerine getireceğim.”
Eyyub el-Ensari*ra*şöyle dedi Nebi’e bir adam geldi ve:Beni cennete yaklaştıracak ve cehennemden uzaklaştıracak bir işe kılavuzluk yap dedi.
Nebi buyurdu Allah’a ibadet edip O’na hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar, zekâtı verir ve akrabalarına iyilik edersin.”
Abdullah ibni Ömer*Ra şöyle dedi nikâhım altında bir kadın vardı onu seviyordum. Babam istemedi boşamamı emretti.durumu Rasulullah*a zikrettim.
Ey Abdullah bin Ömer! Karını boşa buyurdu
Ve karımı boşadım.”
Adamın biri gelerek karımı Annem boşamamı emrediyor ne yapmalıyım? diye sordu.Ebu Derda*ra şöyle dedi:Rasulullah*tan işittim şöyle buyuruyordu:“Baba cennetin orta kapısıdır. Artık sen istersen o kapıyı bırak istersen muhafaza et.”
Nebi*buyurdu:Teyze, anne menzilesindedir.”
Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor fesat çıkarıp akrabalık bağlarını kesenler Allah’ın lânetlediği, sağır yaptığı ve gözlerini kör ettiği kimselerdir!”
Muhammed 22, 23
Allah-u Teâlâ buyuruyor Rabbin, annen ve*babaya iyiliği emretti. Onlara öf bile deme azarlama güzel söz söyle Rabbim onlar beni nasıl yetiştirmişlerse, Sen onlara öyle rahmet et de ve dua et!
Nebi* buyurdu Büyük günahları size haber vereyim mi?”Allah’a şirk koşmak, ana babaya asi olmak yalan yere şahitlik yapmaktır!”
Rasulullah buyurdu Bir kimsenin kendi annesine ve babasına sövmesi büyük günahdır insanın anne ve babasına sövmesi şöyledir o kimse başkasının babasına söver, o da onun babasına söver! O kişi başka birinin annesine söver, o da onun annesine söver!”
Rasulullah*şöyle buyurdu Akrabayla ilgisini kesen cennete giremez!”
Nebi* buyurdu: Kuşkusuz ki, Allah annelere asi olmayı, borcun verilmemesini, verilmeyen şeyin alınmasını kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeyi haram kıldı Allah size dedikoduyu, çok soru sormayı malı zayi etmeyi kerih gördü!”
|