Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-24-2018, 06:36   #17
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Standart
Kaynak Yeni Şafak.com
Dünyanın en ilginç camileri

Ramazan'ın gelmesiyle dolup taşan camiler, ilginç tasarımları ile şaşırtıyor. Birlik olmanın en güzel yolu oralarda. Müslümanlar, günde beş vakit bir arada birbirlerinin dertlerinden, sevinçlerinden haberdar oluyor. dayanışma, kardeşliğin pekiştiği camilerde Müslümanlar, tek bir yöne dönüyor ve secdeye varıyor. Pakistan'dan Fas'a İspanya'dan Türkiye'ye ümmet coğrafyasını bir araya getiren camiler

Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

Brunei Sultanlığı'nın başkenti Begawan'da inşa edilip 1958 de tamamlandı. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırıldı cami, Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri ve Asya Pasifik bölgesindeki modern İslam mimarisine örnek Sultanlığın turist çeken yapısı Brunei nehri üzerinde oluşturulmuş yapay lagüne inşa edildi İtalyan mimari özelliklerini taşımaktadır.

Şah Faysal Camii

Pakistan`ın başkenti olan İslamabad`ın kuzeyinde yer alıyor. Pakistan`ın ulusal camisinin ismi Suudi Kralı Faysal Bin Abdülaziz`den geliyor. Camide kubbe ya da kemer yoktur. Büyük bir Arap çadırını andıran Cami'nin üst kısmı Margalla tepelerinin görünümüne benziyor. Kalem şeklindeki minareleri ise Türkiye cami minareleri ile benzerlik taşımakta.
Caminin yapım hikayesi 1966 da Suudi Kralı Faysal bin Abdülaziz, Pakistan'a hediye yaptırmaya karar verip 1969 da dünya genelinde yarışma düzenledi. 43 ülkenin katıldığı yarışmada birinci, Türkiye'den Kocatepe Camii mimarlarından Vedat Dalokay`ın projesi oldu. 1976 da Pakistan Hükümeti Arabistan Devleti`nden alınan 130 milyon Suudi Riyali ile inşaya başladı ve 1986 da tamamlandı.

Binanın girişindeki havuz haricinde, harimin ortasında da bir havuz bulunuyor. Caminin üçgen şeklindeki harimine revaklı avludan giriliyor. caminin piramidini meydana getiren plaklar sayesinde yapıya ışık giriyor ve havalandırması sağlanıyor. Cami, teknolojik değil, yerel yapım teknikleri ile inşa edilmiş. Rekorlar kitabına girmiş dünyanın en büyük camisi; ana harimi 10 bin, revaklı kısmı 24 bin, avlusu 40 bin kişilik kapasiteyle 74 bin kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlıyor.

II. Hasan Camii

Fas'ın Kazablanka şehrindedir. Fransız mimar Pinseau tarafından tasarlanan ve Bouygues tarafından inşa edilen cami, Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alanda inşa edilmiştir. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde 80.000 kişinin avluda namaz kılmasına olanak verecek derecede geniş olan caminin minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir.

Ulu Camii (Çivisiz Camii)

Anadolu'da ahşap direkli camilerin en eskisi Afyonkarahisar'daki Ulu Cami, turistlerin en çok ilgi gösterdiği mekanlar arasında Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından, ahşap ustası Neccar Hacı Bey'e 1272 de yaptırılan Ulu Cami, Selçuklu ahşap ve taş işçiliğini yansıtan en önemli örnek Ağaç kurtlarının yemediği abanoz ağacından yapılan 9 asırlık kapı hiçbir korucuyu madde olmadan günümüze kadar*gelmiştir. Mihrabındaki kenar hatlar mermer üzerine oymadır. Besmele ve Ayetel Kürsi bulunan mihrabın son kısmında mihrab ustalarının isimleri yer almaktadır. Mihrabın üst kısmında İhlas Suresi bulunmaktadır surenin ilk iki ayetinin düz, son iki ayetinin ise ters asimetrik yazılmıştır. Camide zamanın müftülerinden Çil Hafiz Ali Rıza Efendi'nin mezarı bulunuyor. Öğrencileri tarafından buraya defnedildiği biliniyor.

Zahir Camii

Modern ve klasik mimari eserlerin ve birbirinden güzel camilerin yer aldığı Malezya'da ki ünlü camilerden biri de, Zahir Camii'dir. olağanüstü mimari eser Zahir Camii'nin yapımına 1912 de başlanmış 1915 de Malezyalıların hizmetine sunulmuştur. Malezya'nın önemli yerleşim yerlerinden Kedah'ın merkezinde yer almaktadır. Zahir Camii, Malezya'nın en büyük ve en eski camisidir. ana renk beyazdır. Kubbeler, minareler avlu beyaz renktedir Malezya'nın en güzel camilerindendir mimari son Sultan Zeynel Abidin'in özel tasarımlarından esinlenilmiştir. her yıl Kur'an'ı Kerim'i yarışması yapılır dünya üzerindeki en güzel 10 camiden biri seçilmiştir. 5 adet büyük kubbesi ve küçük kubbeleri ve heybetli görünüşüyle masallardaki sarayları andırmaktadır.

dış cephesinin güzelliğinin yanı sıra, asıl göz alıcı kısmı iç kısmıdır caminin ihtişamlı avizeleri ve duvar aydınlatmalarıyla iç görünümü muhteşemdir. en güzel özelliklerinden biri de Zahir Camii'nin avlusuna döşenen mermerler üzerindeki çiçek ve yapraklardan oluşan süslemelerdir büyük ve gösterişli bir kapısı vardır. Malezya Kedah şehrine giderseniz, şehrin kalbi olan Zahir Camii'ni mutlaka ziyaret edip unutamayacağınız izlenimler edinin

Şeyh Zayed Camii

Şeyh Zayed Camii, Abu Dabi'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu, 2004'te hayatını kaybeden Devlet Başkanı Şeyh Zayed in anısına, 2007 de ibadete açıldı Dünyanın sayılı camilerindendir 2.412 metrekareye sahip olup 40 bin kişi aynı anda ibadet edebilir Cami, 1988 de uluslararası bir tasarım yarışmasında Suriyeli mimar Yousef Abdelky tasarladı 1996 da başlatılan proje 2004 te Şeyh Zayed'in ölümüyle onun adını aldı. Şeyhin naaşı camideki anıt mezara defnedildi 2007 de tamamlanıp halka açıldı Türk ve Arap camii mimarisi olmak üzere, Kuzey Afrika, İran, Hindistan gibi İslam mimarisi uygulandı 82 kubbe ile örtülü mekan, 1048 kolon tarafından taşınan caminin dört köşesinde birer minare bulunur.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla