Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-24-2018, 06:37   #20
Kullanıcı Adı
murataltug1985
Kaynak haberler.com

Sivas'ın Ulucami Minaresi Hareket Ediyor

Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresinde kış ve yaz aylarındaki eğim farkı sırrını koruyor.eğik minare kış aylarında 119 cm yaz aylarında 117 cm eğim farkı tespit edildi. 100 yıl öncede eğim vardı ve gizem çözülemedi.İtalya'nın eğik Pisa kulesine Türkiye'de rakip gösterildi Sivas'taki Ulucami'nin eğik minaresi 825 yıllık esrarı koruyor. 1196 ile 1197 yıllarında Anadolu*Selçuklu Devleti yöneticisi Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldı Anadolu'daki en eski camilerden eğik minaresi ile dikkat çekiyor. Yüzde 7 oranında eğim tespit edildi eğim kış aylarında 119 santim, yaz aylarında 117 santim MİNARE İLERİ VE GERİ HAREKET EDİYOR
Minarenin eğik olarak mı inşa edildiği, sonradan mı eğildiği veya eğimin devam edip etmediği konularına netlik kazandırılamıyor.

Minarenin 825 yıllık sırrının anlaşılabilmesi için*Cumhuriyet Üniversitesi çalışmalar sürdürüyor. minarenin zemininde sondaj çalışması gerçekleştirilecek.Sivas Vakıflar Müdürü*Cemal Karaca, "İki yıldır minareyi inceliyoruz. kış aylarında 119, yaz aylarında ise 117 santim eğim var Minare git gel yapıyor. Hareketliliğin tespiti için minarenin zemininde sondaja hazırlanıyoruz. minare 100 yıl önce eğikti "Uzmanlar Horasan minarelerinde eğim olduğunu söylüyor. Ancak minare diğerlerinden daha eğik. tedbir almaya çalışıyoruz.

Kaynak vikipedi Sivas Ulu Camii

Sivas Ulu Cami,*Anadolu Selçuklu Devleti sultanı*II. Kılıç Arslan'ın ülkeyi 11 oğlu arasında paylaştırmasıyla Sivas-Aksaray bölgesine hükümdar olan*Kutbeddin Melikşah*saltanatında Kızılarslan bin İbrahim* tarafından* 1196-1197*de Kul Ahi'ye yaptırılmıştır Sivas* Merkezde yer alır
İzzeddin Keykavus*tarafından*1212 de onarıldı 1213'de de minaresi yapıldı.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla