Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-25-2019, 21:15   #153
Kullanıcı Adı
murataltug1985
80 Mehmet Akif Ersoy Sözleri

Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

Cehennem de olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz, bu yol ki hak yoludur dönmek bilmez yürürüz.

Eski dünya, yenidünya, bütün akvam-ı beşer kaynıyor kum gibi, tufan gibi, mahşer mahşer yedi iklimi cihanın duruyor karşısında,

bakıyorsun Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk; sade bir hadise var ortada: vahşetler denk.

Medeniyet dediğin açmaksa bedeninin her yerini… Desene hayvanlar senden daha medeni.

Konuşmak bir mana ise susmak bin bir mana. Herkes konuşmasına konuşur lakin sükut yürekli olana.

Ağlarım, ağlatamam, hissederim, söyleyemem. Dili yok kalbimin ondan ne kadar bizarım.

Sarka bakmaz, garbi bilmez, edepten yok payesi bir kızarmaz yüz, bir yaşarmaz göz bütün sermayesi.

Ya rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı? Mahşerde mi biçarelerin, yoksa felahi?

Artık ikiyüzlüleri sevmeye başladım çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanlar görmeye başladım

İz bırakanlarla senin aranda basit bir fark var sadece: Onlar ömür boyu gayret ediyorlar; sen ömür boyu hayret ediyorsun.

Ne ibrettir kızarmak bilmeyen çehren, bırak kardeşim tahsili; git önce edep, hayâ öğren.

Aslını gizleyemez insan, giydiği kaftanlarla. Bilmez ama kendini kandırır, söylediği yalanlarla

Adamın biri Akif’e yaklaşarak sorar: affedersiniz.sizin için baytar diyorlar. Akif hiç istifini bozmadan cevap verir: evet,yoksa bir yeriniz mi ağrıyordu?

Aldanma insanların samimiyetine, menfaatleri gelir her şeyden önce. Vaat etmeseydi* Allah cenneti, o’na bile etmezlerdi secde.

Zannetme ki ecdadın asırlarca uyudu, nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu!

Biri ecdadıma saldırdı mı hatta boğarım, boğamazsam hiç olmazsa kovarım.

Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırtmasın.

Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam; hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.

Yumuşak huylu isem kim demiş uysal koyunum; kesilir belki ama çekmeye gelmez boynum.

Tek hakikat var, bellediğim dünyadan, elli, altmış sene gezdimse de, şaşkın şaşkın: hepimiz bağrı yanık, aşıkıyız; bu aşkın!

Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır. Fazilet hissi insanlarda allah korkusundandır.

Bize çağ dışı diyorlar doğrudur; çağlar açtık, çağlar kapattık. Çağlar bizden geri.

24 saatten birini hakka vermeyene insan denilir mi?

İki üç balta ayırmaz bizi mazimizden. Ağacın kökü mademki derindir

dalı kopmuş, ne olur gövdesi gitmiş, ne zarar o, yine yükselir, fışkırıp, afak-ı perişanımıza; yine bir vaha serer kavrulan imanımıza.

Girmeden tefrika bir millete düşman giremez. topIu vurdukça yürekIer onu top sindiremez.

İslam’ı öyle yaşa ki akıllar dursun. Sen ona buna değil Allah’a kulsun.

Mehmet akif’e sormuşlar. Bu ülke ne zaman gelişir? Diye” o’da cevap vermiş; “cuma namazına gelen cemaat, sabah namazına da geldiği zaman.

Şarka bakmaz, garbi bilmez, edepten yok payesi bir kızarmaz yüz, bir yaşarmaz göz bütün sermayesi.

Budur cihanda en beğendiğim meslek; sözün ödün olsun hakikat olsun tek.

Bacımın örtüsü batmakta rezilin gözüne acırım tükürüğe billahi tükürsem yüzüne.

Bekayı hak tanıyan, sa’yi bir vazife bilir, çalış, çalış ki beka sa’y olursa hak edilir.

Hatırlar mısın? Doğduğun zaman, sen ağlardın gülerdi alem. Öyle bir yaşam sür ki, mevtin sana hande olsun. Halka matem.

Zannetme ki ecdadın asırlarca uyudu, nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu!.

Tarih’i ‘tekerrür’ diye tarif ediyorlar; hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi.

Edepsizliğin başladığı yerde edebiyat biter.

Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz. Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz.

Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.

Vurulmuş tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, bir hilâl uğruna yâ rab, ne güneşler batıyor.

Ya rab, bu uğursuz gecenin yok mu sabahı, mahşerde mi biçarelerin, yoksa felahı.

Şehamet dini, gayret dini, ancak Müslümanlıktır. Hakiki Müslümanlık en büyük kahramanlıktır.

İnmemiştir Kur’an, bunu hakkıyla bilin, ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için.

Ey âdemoğlu bu devran’da içinizde hakkı ve hukuku bilen çoktur. Yaptığınız işte hile çok İslamiyet’i sorup da arayan ve yaşayan yoktur.

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

O benim milletimin yıldızıdır parlayacak O benimdir, o benim milletimindir ancak

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar.Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.

Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar Medeniyet! ' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın

Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın, Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı.Verme, dünyâları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!

Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

Rûhumun senden İlahî, şudur ancak emeli Değmesin ma' bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!

Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.

Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!

Ye's öyle bir bataktır ki,
Düşersen boğulursun
Azmine sarıl sımsıkı
Bak ne olursun

Ey sürüden arkaya kalmış yiğit
Arkadaşın gitti haydi sen de git
Bak ne diyor ceddi şehidin işit
Haydi git evladım uğurlar ola

Haydi git evladım açıktır yolun
Zalimlere karşı bükülmez kolun
Bayrağı çek ön safa geçmiş bulun
Uğurun açık olsun uğurlar ola.

Ot değil onlar dedenin saçları
Dinle şehit sesleridir rüzgarı
Haydi git evladım uğurlar ola

Haydi levent asker uğurlar ola
Yerleri yırtan sel olup taşmalı
Dağ demeyip taş demeyip aşmalı
Sende ki coşkunluğa er şaşmalı

Kahraman askerim uğurlar ola

Bayrağı çek ön safa geçmiş bulun
Haydi levent asker uğurlar ola
Haydi git evladım uğurlar ola.

Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi En kesif orduların yükleniyor dördü beşi gösterdiği vahşetle 'bu: bir Avrupalı'

Eski Dünyâ, yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer, Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer. Yedi iklimi cihânın duruyor karşında,

Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...

tâuna da züldür bu rezil Ah o yirminci asır yok mu, o mahlûk Ne kadar hakkıyle, sefil,

Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına; Döktü karnındakini hayâsızcasına. Maske yırtılmasa bize âfetti o yüz...

Medeniyyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz Öyle müdhiş ki: Eder her mülkü harâb.

sâikalar parçalıyor âfâkı zelzeleler kaldırıyor a'mâkı Bomba şimşekleri inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin

Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam her lağamın yaktığı: Yüzlerce adam Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...

Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak Boşanır sırtlara vâdilere, sağnak sağnak zırha bürünmüş de o nâmerd eller

Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller.
Sürü halinde gezerken sayısız teyyâre.
Top tüfek gülle yağan mermiler...
Kahraman ordu bu tehdide güler!

Ne çelik tabya ister ne siner hasmından
göğsündeki kat kat iman?
Hangi kuvvet onu, edecek kahrına râm?
Bu göğüslerse Hudâ'nın ebedi serhaddi;

Sarılır, indirilir mevki-i müstahkemler,
Beşerin azmini tevkif edemez beşer;
Bu göğüsler Hudâ'nın ebedi serhaddi;
'onu çiğnetme' dedi. Asım'ın nesli

Asım'ın nesli nesilmiş gerçek:
İçiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.
Şühedâ gövdesi,dağlar, taşlar...
Rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,

Vurulup tertemiz alnından,
uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab,
ne güneşler batıyor!

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi

80 Arif Nihat Asya Sözleri

Bir kuşa yeten yuva iki kuşa da yeter.

Bütün dualarımızda uzun yaşamak isteği var.*Eni olmazsa bir ömrün, boyu olmuş ne çıkar.

Sen hem yaşamak, hem de yaşatmak gücüsün.

Nerde o yiğitler ki, gür sesleri ülkeyi bürür, yürü dese, dağlar yürür, dur dese kalpler dururdu.

Vazoya saksının farkını sen söyleme, çiçeklerden sor!

Biz, kısık sesleriz. Minareleri ezansız, gökyüzümüzü bayraksız bırakma Allah’ım!

Tekerleri dört köşe bir arabaya bindirdiler bizi, bir gidiştir gidiyoruz.

Dostlar, “ne kadar uykucu şeymiş!” demeyin. Rüyası için bekliyorum uykuyu ben!

Bu kitabın kaç dakikada okunduğunu bırak, kaç senede yazıldığını düşün!

İçimizden biri köprü olmaya razı olmazsa, kıyamete kadar bu suyun kıyılarını bekleriz.

Şehit olmayı göze almayan gazi olamaz.

Sen benden uzaklaşınca kalsam da yarım. Yaklaşma ki sensiz de bu dünyada varım!

Onlar senin esrarına “rüya” derler. Rüyanı hakikatlere kurban etme!

Kulun olarak doğmasaydım, kendiliğimden gelir fahri kulun olurdum Allah’ım!

Billur en güzel kahkahasını kırılırken attı.

Şayet geceler gebeyse gerçekten ey. Sonsuz gece, bari sen de rüyanı doğur!

Gözler kalbin aynasıdır. Ama sen yine de gözüne kalbini sorma.

Kalemini bir silah gibi değil, bir kaşık gibi tut yoksa aç kalırsın.

Sanatkâr halıda gülü dikensiz yapmış ayakların incinmesin diye.

Bir saçı okşamaz, bir alnı serinletmez, bir yelkeni şişirmez, bir eteği havalandırmazsın. Neyleyim rüzgarı.

Yaşamaktan mı yorgunum bilmem. Seni günlerce beklemekten mi?

En büyük acı, acıtmaz olmuş zincirlerin acısıdır; köleliği kabul etmenin, başkaldırmaktan vazgeçmenin acısıdır.

Kimdik o zaman, şimdi kimin kullarıyız! Bir mutluluğun garip yoksullarıyız!

Düşünüyorum, o halde varım.” demiş Descartes ama Arif Nihat Asya ise “Hayır, yanlış. Düşünülüyorum, o halde varım.” demiştir

İnanmak; basamakların çıkamadığı yere kanatlarınla tırmanmaktır.

Bozkurt’a benzeyenler ve bir günde dev gibi orduları yenenler, destanlarda kalan Bozkurt’un nesi olurlar diye sorana, tarih diyecek: Yavruları!

Işığı önüne al, yürü! Gölgen arkadan ister gelsin, ister gelmesin!

Ben bir garibim, anlatacak kıssam yok; Tattan, kokudan ve renkten hissem yok! Kaldım yarı çıplak, yarı aç, yollarda: Dünyada gel!” diyecek kimsem yok

Duvarda bir gedik açmaya bir taşın eskimesi yeter.

Annem, bana kumsalda masal söylerken. Bir tatlı hafiflikle açıldım kıyıdan enginlere. Gövdem gemi, ruhum yelken.

Artık ne sefer var, ne zafer talibiyim. Mademki şu hür ülkelerin sahibiyim. Lâkin bana söyleyin çocuklar: kendi yurdumda neden böyle misafir gibiyim?

Bu ülkedeki kavga Türk ile Kürt’ün kavgası değil, hilal ile haçın kavgasıdır.

Hilalin altında bir olun çok kalabalık olacağız, göreceksiniz.

81 Kore atasözleri

Bıçak kendi sapını kesmez.

Küçük biber acı olur.

Yemek Gimkang Dağı'ndan bile önceliklidir.

Bugünün işini yarına kaydırma.

Maymunlar bile ağaçtan düşer.

Bir yengeçle bile aynı tarafta olabilirsin.

Bir kediye balık emanet edilmez.

Giysilerin de kanatları vardır.

Lambanın hemen altında ama hala karanlık.

Boş bir sepet yüksek sesle sallandı.

Yolu biliyorsan bile bir daha sor.

82 Kızılderili atasözleri

Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

Ağlamaktan*korkma! Zihindeki ıstırap veren düşünceler*gözyaşı*ile temizlenir.

Arkamda yürüme öncün olmayabilirim. Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim Yanımda yürü ki seni görebileyim, böylece ikimiz eşit oluruz.

Aşkı*tanıdığında, Yaratıcı'yı da tanırsın.

Avlayacaksan en zayıf geyiği avla, çünkü sağlam olanlar yeni neslin devamını sağlayacaktır.

Barış*ve*mutluluk*her anda mevcuttur. Barış ve mutluluk her adımdadır.

Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce daima kendi çarığının içine bak.

Bir düşman çok, yüz dost azdır.

Bir kere "Al şunu" demek, iki kere "Ben vereceğim" demekten iyidir.

Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız.

Bütün*Kızılderililer*her yerde durmadan dans etmelidir. Önümüzdeki ilkyaz

Yüce Ruh. Bütün*av*hayvanlarını geri getirecek. Avdan geçilmeyecek bu topraklarda. Bütün ölü Kızılderililer geri gelecek ve yeniden yaşayacaklar.

Cevap vermemek aslında bir cevaptır.

Doğum yapan her şey dişidir.

Kadınların*bildiği kainatı erkekler de anlamaya başladıkları zaman, dünya iyi bir dünya olmak üzere degişmeye başlamış olacaktır.

Dur, dinle. Hep konuşursan hiçbir şey duyamazsın.

Dünyadaki her şeyin sebebi vardır. Her*bitki*bir hastalığı tedavi etmek için büyür. Ve her*insan*bir görevle yaratılmıştır.

Düşmanımı*cesur ve kuvvetli yap! Eğer onu yenersem utanç duymayayım.

Eğer bir ülkede gölgelerin boyu insanların boyunu geçmişse o ülkede güneş batıyor demektir.

Eğer herkes bir başkası için bir şey yaparsa dünyada ihtiyaç içinde kimse kalmaz.

Sadece bir kişiye yardım et! Şimdiki usul bu değil ama inanıyorum, insanlar bu yolu öğrenecekler.

Sessizlik*nedir?' Cevap veririz: O Büyük Ruh' un sesidir.

sorsanız: 'Sessizliğin meyveleri nelerdir?' Cevap veririz: Kendi kendini kontrol, gerçek cesaret demek olan metanet, sabır, vakar ve saygı.'

Fakir*olmak, şerefsiz olmaktan daha küçük bir meseledir.

Gözlerde yaş yoksa, ruh*gökkuşağına sahip olamaz.

Gözün ile değil, yüreğin ile hüküm ver.

İnsan*iki ruhludur. İçinde iyi ve kötü köpek kavga eder. Hangisini daha çok beslersen o kazanır.

Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil. Halbuki bilgi mazidir, hikmet ise istikbal.

Hayvanlar*olmadan insanlar nedir ki? bütün hayvanlar kaybolup giderse insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir.

Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir.

Her şey aynı nefesten alır: Hayvanlar, insanlar, ağaçlar... Hayvanlar olmazsa insanlar ne yapar?

Tüm hayvanlar gitse insanların ruhu büyük bir yalnızlığa boğulur; insanlar yalnızlıktan ölür.

Her şey halkadır. Her birimiz kendi hareketlerimizden sorumluyuz. Hepsi döner dolaşır, bize geri gelir.

Herbirimizin farklı bir rüya gördüğünü hatırlatmakta fayda var.

İhanet*arkadaşlık zincirini karartır, fakat*vefa*onu her zamankinden parlak yapar.

İlkbaharda*usul usul yürü;*toprak*ana hamiledir...

İnsan*iki ruhludur. İçinde bir iyi köpek bir de kötü köpek kavga eder. Hangisini daha çok beslersen o kazanır.

İnsan*tabiattan*uzaklaştıkça kalbi katılaşır.

İnsanın gözleri öyle kelimelerle konuşur ki dil onları telaffuz edemez.

Kartalı vuran kendi tüyünden yapılmış oktur.

Kaybetmeyi ahlaksız bir teklife tercih et. İlkinin acısı bir an, diğerinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer.

Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü!

Nimet de külfet de 'Büyük Ruh' un elindedir. Bazen onun külfeti bizi nimetinden daha fazla akıllandırır.

Ölüler güç ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaşayanlara ilave eder.

ayakkabıları ile bir mil yürümediğiniz sürece bir kişiyi asla eleştirmeyin.

Senin vicdanın senden başkasını temsil edemez.

Sevgi ile, sadece onunla başkaları için*fedakarlık*yapabiliriz.

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam*paranın*yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.

Su*gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.

Şeytan hakkında konuşmayın. Gençlerin kalbinde merak uyandırır.

Unutmayın*çocuklarınız*sizin değildir. Onu Yaratıcı'dan ödünç aldınız.

Ulu Ruh'un kelimeleri meşe yaprağı gibi sararıp düşmez: çam yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır.

Yağmur*iyilerin üzerine de yağar, kötülerin de..

Yanlışı gören ve önlemek için eli uzatmayan yanlışı yapan kadar suçludur.

Yapmamız gereken: her şeyi eski sadeliğine döndürmektir, böylece bozulan düzenimiz yeniden kurulacaktır.

Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

Bir*insanı*küçümsemek*akılsızlık, çok büyük görmek de korkaklıktır.

83 Hint atasözleri

Başkasından üstün olmamız önemli değildir. Asıl önemli olan şey, dünkü halimizden üstün olmamızdır.

Akıllı adam, akılsız adamın son yaptığını ilk önce yapar.

Beyaz olan her şey süt değildir.

Bilgeyi övsen de bir yersen de, fırtına kayaları sarsar mı?

Bir maymun zencefilin tadını ne bilir?

Demircinin bir vuruşu, kuyumcunun yüz vuruşuna denktir.

Dostunuzu sık sık ziyaret ediniz, çünkü üzerinde yürünmeyen yollar diken ve çalılarla kaplıdır.

Kuşlar tarlayı yedikten sonra ağlamanın ne faydası var?

Kuvvetine güvenerek zayıfları hor görenin kuvveti başına bela olur.

Öfkenin gözü yoktur.

84 Endonezya atasözleri

Acısız kazanç olmaz.

Annenin sevgisi sonsuzdur.

Annesini gerçekten seven kişi en değerli şeyi yapıyordur.

Aşkın nişanlısının adı boşanmadır.

Birine karşı güveninizi kaybettiğinizde artık onu kazanmak çok zordur.

Bir kötü davranış diğer güzel davranışları unutturur.

Bir liderin ölümü dahi olsa her değişiklik yeni değişiklikleri doğurur.

Bir mesele ancak serin kanlı ve açık şekilde konuşularak çözülür.

Botun ayırdığı deniz yosunları nasıl tekrar birleşirse,ailelerde geçen her problemden sonra tekrar kaynaşır.

Bütün kötü şeyler sanki aynı anda olur.

Çalışkanlık parlaklığın başlangıcıdır.

Çok konuşan aslında fazla dolu olamayan kişidir.

Çok pratik yaparsak çok iyi iş hallederiz.

Daha büyüğüne sahip olmayı fazla umarsak,elimizdekinden de oluruz.

Dalgalanan su derin olmadığını gösterir.

Dikkatli ol,düşman battaniyenin altında yatar.

Dil bir milletin ruhudur.

Egoist kendi hatalarını asla görmez,hep başkalarının hatalarına dikkat eder.

Eğer alışkınsan,sana hiçbirşey zor gelmez.

Eğer kavga yapacaksan,kesinlikle kaskını çıkarmayacaksın.

Eğer yeterince çalışırsak herşeyi becerebiliriz.

85 Çerkes atasözleri

Aklı olmayan fakirdir.

Aslı olan güzellik içindeki iyiliktir.

Asıl iyilik kötülük yapmamaktır.

Akıllı kişiyi sırtında taşısan dahi yük gelmez.

Akıl malın en kıymetlisidir.

Ağızdan çıkan söz namludan çıkan kurşun gibidir.

Atın başı geçtikten sonra kuyruğundan yakalamaya kalkma.

Atı kaybolanın kulağından at sesi gitmez.

Açlık korkağı da yiğit yapar.

Aslanı*terbiye*ederler, kaplanı uslandırırlar.

Arkanda duran değil, arkasında durduğun sana yiğitlik öğretir.

Biçmesini bilmeyenin orağı kördür.

Başlanmış işi olmayanın bitmiş işi olmaz.

Bilmediğini söyleme, söylediğini inkar etme.

Bir kere tökezleyen şaşı, iki kere tökezleyen kördür.

Belayı arayıp takılma, sana takılmışsa korkma.

Beşiği yapılıp mezarı kazılmayan yoktur.

Bir kıvılcım bütün köyü yakar.

Birlik olan sürü için kurt korkulacak şey değildir.

Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur.

Başlanmamış işin başında yılan yatar.

Candan önce onur gelir.

Çoban kötü olursa koyunları kuzgun dahi götürür.

Çığı bir küçük serçe harekete geçirir.

Çağırana, seni öldürecek ise de git.

Çerkeslerin en fakiri dahi konuk sahibi.

Çocuğu işe koşarsan sonra da işe sen koşarsın.

Dil safradan acı, baldan tatlı, kılıçtan da keskindir.

Delinin beyi olmaktansa akıllının kölesi olmak daha iyidir.

Deli bile konuşuncaya kadar akıllı zannedilir.

Deriyi yüzsen de gönüldekini alamazsın.

Düşünüp konuş, bakınıp otur.

Düşman size değil kendine düşmandır.

Damlaya damlaya göl olur.

Ecel insanın koynunda yatar.

Ecel ne acele eder, ne de gecikir.

Eceli arama. O seni bulur.

Eski dostunla yaptığın gizli işi yeni dostuna güvenip söyleme.

Eski yolu ve eski dostu terk etme.

Evinde kendini eğit, topluma öyle gir.

Evinin avlu kapısına kadar seni geçirmeyenin evine gitme.

Evsahibi*misafirin*hizmetkarıdır.

Eşek köpeğe ot vermiş, köpek eşeğe et. İkisi de aç kalmış.

Eceli gelen köpek cami duvarına işer

Fakirin lambası Ay'dır.

Fakirin ipini zengin eskitir.

Gönül yaşlanmaz.

Geçmişi olmayanın geleceği de yoktur.

Genç geleceği ümit ederek yaşlanır, yaşlı geçmişi hayal ederek ölür.

Gözün beğendiğini kalp de beğenir.

Günde bir kere babasının huyu oğlunda görülür.

Güzel söylersen güzel cevap alırsın.

Güzel; iyi olandır.

Güzeli güzelleştiren huyudur.

Hediye değil,*sevgi*değerlidir.

Her şey çağına göre güzeldir.

Hiç kimse dünyadan usanarak ölmez.

İp uzunsa, söz kısaysa makbuldür.

İlim ile sanatın fazlası olmaz.

İhtiyar kimse çocuk gibidir.

İyi at iyi arkadaş gibidir.

İyi gördüğünü söyler, kötü verdiğini.

İyi komşu kardeş sayılır.

İyi komşu uzaktaki akrabadan öncedir.

İyi yaşlı olmayan yerde iyi genç olmaz.

İyilik kötülüğü öldürür.

İyiyi bilmiyorsan değerli olanı seç.

İçeceğin suda köpek öldürme.

Kuşu yükselten kanat, insanı yükselten akıldır.

Kitap ilmin anahtarıdır.

Kibirlenmek deli işidir.

Kadından utanmayanda yüz yoktur.

Kadının el mahareti aklını gösterir.

Kadının olduğu yerde kılıç çekilmez.

Kafa bomboşsa ayağa yazık olur.

Kalbinde iyilik olmayana iyilik gelmez.

Kıskanç insan gizli düşmandır.

Kısmet gelecek olursa yün iplik getirir, gidecek olursa demir zincir dahi tutamaz.

Kıtlık akrabayı unutturur.

Komşuya değer vermeyen kendini değersiz kılar.

Kötü yoldaş kötü silah gibidir.

Kötülük yapıp iyilik bekleme.

Maharetle bilgi kardeştirler.

Mezar taşı kaybolur, şarkı kaybolmaz.

Öküz tahta çıksa padişah olmaz saray ahır olur.

Sudaki söğüt, bedendeki kalp çürümez.

Saadet misafir yolcudur. Gelir, gider.

Sevgi ateş değildir. Yandığında söndüremezsin.

Sevgi kuvvetle alınamaz.

Söylenmeyen şey duyulmaz.

Su akacağı yolu kendi bulur, sen gideceğin...

Sevdiğinle değil seni sevenle evlen.

Sana taşla vurana sen ekmekle vur.

Ümit atadan kalma mirastır.

Ümit uzun ömürlüdür.

Vakit altından daha değerlidir.

Verene ver, vurana sen de vur.

Ver malını elllere vur dibini yerlere.

Veremediğin mal senin değildir.

Yanında iyilik bulunmazsa kuru güzellik bir şey ifade etmez.

Yaşlının sözü, gencin aklını yener.

Yaşlısı olmayanın genci de yoktur.

Yaşlısına saygısı olmayanın kendisine de saygısı yoktur.

Yaşlıya iltifat et gence güvence ver.

Yaz fukaranın cennetidir.

Yiyeceğini kötüleyen kişinin sofrasında yemek yeme.

Yoldaşın korkaksa ayı ile boğuşma.

Yüze karşı övgü arkadan yapılan yergi gibidir.

Yırtıcı kuşun ömrü az olur.

Zora düşen düşmanın da olsa yardım et.

85 Zazaca atasözleri

Akıl para ile satın alınmaz.

Sora sora Kars'a gidilir.

Ateş iyi de külü olmasa.

Hafif akıl ağır yüktür.

Delinin değirmeni kendi kendine çalışır.

Elekle su toplanmaz.

Başı aşan su; ha bir karış olmuş, ha dört parmak.

Akıl, altın taça benzer, herkesin başında olmaz.

Bahtı tahta değişmem.

Donsuz dolaş fakat boynunu zalimlerin önünde eğme

Keşke ile eller saç örgüsü demetine yetişmez.

Adam gibi çalış, aslan gibi ye.

Gelin atın üzeride gelir. Ancak kime kısmet olacağını kimse bilmez.

Dıșarıdan yardım umanın vay haline.

Çıranın köre, davulun sağıra yararı yoktur.

Arkadaşına kazdığın kuyu bir gün kendın duşersın.

Kapısı kapalı olanın gözü kapısı açık olandadır.

Yaralı yarasını bilir.

Arkadaşın yarası, kaya yarası gibidir.

Mangaya ma bi gay a, bela nîya geda ya.'

Bir günün boğası olayım, yüz günün ineği olmayayım.

Gönlüm hoş olsun da varsın giysim kıldan olsun.

İyi at olsun da varsın nalı olmasın.

Muradımız olsun da, ister taştan olsun.

Yüz acısın, karın ağrımasın.

Bir günlük aslan ol, bir yıllık tilki olma.

Utanma olmasaydı şeytanlık kanatlanırdı.

Arkadaşınla ye, gez ama onunla ortaklık yapma.

Kadın isterse; erkeğini vezir yapar, istemese rezil eder.

Kurt, sisli günü kollar.

Çocuklar ağlayarak büyür.

Gül için dört dikeni göğsüne atmaya katlanır.

Beceriksiz kadın çıkrık, beceriksiz rençber ise orak değiştirir.

Evlilik dar ayakabı gibidir.

At adımına göre değil süvarîsine göre koşar.

Bülbülü altın kafese koymuşlar. Demiş: “Ah vatan, ah vatan!”

Doğru duvar yıkılmaz.

Sırt, yiğit olana verilir.

Ev alma komşu al

Durgun su kokar.

Köpek ölürse kurta bayram olur.

Nevret ve sevgi dilden cıkınca vücut bulur.

Elin çocukları büyür akıl alır, bizimkiler ise büyür deli ve yaramaz olur.

Bahçene komşun ağacını ekerse komşunun çocukları bahçeni sahiplenir.

Baca tüten evde huzur vardır.

İyi komşu akşam yemeğini bir tabak fazla yapar.

Yük eşeğin yanına gitmez, eşek yükün yanına gider.

Su bulanmadan durulmaz.

Büyüklerimiz her zaman güzel konuşur.

Yüklü eşek yedi kez sudan geçer yüksüz bir kere dahi girmez.

Gözyaşlarından akıl al.

İyi bir kadın, kızını seversen yetişir.

Günü gelmeden tavuk yumurtasını kırmaz.

Büyüklerimiz bir şey diyorsa bir şey biliyorda diyordur.

Çokça gözyaşı soruna yol açar.

Kimseye iyi deme. Kötü çıkar, mahcup olursun.

Akıl para ile satın alınmaz.

Akıl ebe perura neroşûno.

Araba devrilince yol gösterici çoğalır.

87 DÜNYADA TÜRKLER İÇİN SÖYLENEN SÖZLER

Mustafa Kemal Atatürk**

Türk milletinin karakteri yüksektir.
Türk milleti çalışkandır Türk milleti zekidir.

Türk milleti milli birlik ve beraberlik içerisinde güçlükleri yenmesini bilmiştir.

Türk milletinin tarihi bir niteliği de güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.

Türk milletinin büyük millet olduğunu bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha tanıyacaktır.*

Napoléon Bonaparte

İnsanları yücelten iki büyük meziyet vardır: Erkeğin cesur kadının namuslu olması.

hem erkeği, hem kadını şereflendiren bir meziyet vardır tereddütsüz canını feda edebilecek kadar vatanına bağlı olmak.

Türkler bu meziyet ve fazilete sahip kahramanlardır.

Türkler öldürülebilir, lakin mağlup edilemezler

Mete HAN, Hun Hükümdarı

Nerede bir Türk varsa, orayı kalbinden seveceksin.

İskoç Şair Lord Byron

Kılıcı insafsız bir beceriyle kullanan Türk'ün eli, yendiği insanların yarasını sarmakta da ustadır.

Çek Bilim Adamı Jan Amos Comenius

Türkler kahramandırlar, dostlarına zarar vermezler.

Yüce Türk milleti tuttuğu eli bırakmaz, sözünden dönmez, iyi ve kötü günlerde dostundan ayrılmaz.

Türk ulusuyla el ele vermek yeryüzünde her zorluğu yenmek için sonsuz bir güç ve yetenek kazanmak demektir.

Fransız Bilgin Gelland

Türkçeyi öğrenmek benim için büyük mutluluk oldu

Türk'ü anlamak için kendisiyle mutlaka tercümansız konuşmalıdır. Tercüman, ışığı örten zevksiz bir perde oluyor.

Pierre Loti

Türk'ü anlamamak için tarihe göz yummak gerekir. Bu soylu davranış o adi iftiralara ne açık bir cevap oluyor.

Haksız saldırılar ve adi iftiralar önünde Türk'ün vakur kalışı, kuşkusuz körlerin gerçeği, eşyayı anlamadıklarını düşündüklerinden ve körlere acıdıklarındandır.

Alman General Helmuth Moltke

Silahlı milletin en canlı örneği Türklerdir.

Türk köylüsünün orak, katibinin kalem ve kadınlarının etek tutuşunda silaha sarılmış bir pençe kıvraklığı vardır.

Türk ata biner gibi oturur, keşfe yollanan asker gibi uyanık yürür.

General HAMİLTON (Çanakkale'ye taarruz eden müttefik komutanı)

Çok cesur savaşan ve iyi sevk ve idare edilen Türk Ordusu karşısında bulunuyoruz.

Dünyada, Türklerden başka hiçbir ordu bu kadar süre ayakta duramaz.

Türklerden başka dini ve vatanı uğruna canını vermeye hazır asker yoktur

Montecucco

Türkler ölmeyi iyi biliyorlar. Ben de ölmeyi bilen milletin yenilmeyeceğini bilecek kadar tecrübeliyim.

hiç yoktan ordular kurmak ve orduları ölüme sürüklemek mümkün meydana getirdiğim orduları sendeleten bir engel var: Türklerin yaşayan hatıraları

dört yüzyıl önce her kudreti ve milleti yenen Türkler, şimdi de silinmez hatıralarıyla her teşebbüsü sendeletiyor

yalnız Türkleri değil, onların tarihini de yenmek lazım. ben, Türklerin düzinelerle milleti idare etmelerindeki sırrı anlıyorum.

Türkler milletleri bir kere yeniyor fakat kazandıkları zaferleri ruhlara ve nesillere nakşedebiliyorlar.

Fransız Tarihçi Albert Sorel
Dünyada iki bilinmeyen vardır; biri Kutuplar, diğeri Türkler...

Torquato Tasso

Türklerden bahsediyorum. Düşmanına saldırırken amansız bir kasırgaya, korkunç bir denize ve insafsız bir yıldırıma benzeyen Türk

Türkler dost yanında ve silahsız düşman karşısında bir seher yelidir, berrak bir göldür.

Türkler Gönül açan bir yeldir yıldırma, göz kamaştıran bu gölü coşkun denize çevirmek tabiatı inciten bir gaflet olur.

Mark Sykes
Eğer kendilerini tanımış olsaydınız, Türklere hayran olurdunuz.

Alman İktisatçı Fritz Neumark
Türkler farkında değil ama Avrupalılar şu gerçeğin farkındadır. Tarihten Türkler çıkarılırsa tarih kalmaz.

General TAVSHEND (1. Dünya Savaşı Irak Cephesi komutanı)

"Avrupa'da hiçbir asker yoktur ki, Türklerle kıyaslanabilsin

Çanakkalede gemi ateşlerimize uğramış olan kıtalar Türk olmasalardı yerlerinde kalamazlardı. Oysa
Türkler savaş boyunca siperlerinden ayrılmadılar.

Fransız Şair Alphonse de Lamartine

Irk ve millet olarak Türkler, bence geniş imparatorluklar içinde yaşayan kavimlerin en asili ve başta gelendir.

Türkler Dini, sosyal ve örfi faziletleri ile tarafsız kimseler için takdir ve hayranlık kaynağıdır

İsveç Kralı Demirbaş Karl

Türklerin esiriyim. Demirin, ateşin yapamadığını yaptılar beni, esir ettiler. ayağımda zincir yok, zindanda değilim; istediğimi yapıyorum. şefkatin, asaletin, nezaketin esiriyim.

Türkler beni elmas bağa sardılar. Bu alicenap, asil, ve nazik milletin arasında hür bir esir olarak yaşamak, bilsen ne tatlı.

Arap Tarihçi İbn-i Hassul

Seceat ve cesaret bakımından Türklerden üstün; hiçbir kavim yoktur.

büyük hedeflere ulaşmak bakımından
Türklerden dirayetli hiçbir kavim yoktur.

Cenab-ı Hak Türkleri aslan sıfatında yaratmıştır

İngiliz Komutan Townshend
Savaşın zevkini almak isteyen herkes Türklerle savaşmalıdır.

Lady Mary Wortley Montagu
Türk kadınlarının en büyük süsü Türk oluşlarıdır.

Türkler süslenmek için elmas veya zümrüt takınmıyorlar üzerlerinde taşıdıkları o taşları süslemiş ve kıymetlendirmiş oluyorlar.

her Türk kadını canlı bir inci ve paha biçilmez bir pırlantadır.

Ressam Alexandre-Gabriel Decamps

Türk'ün güzel yüzünü, kuvvetli endamını pırıltılı kostümünü, zarif tavırlarını, kibar gülüşünü, aslanca kükreyişini fırçayla göstermek mümkündür. Fakat güçtür

Güc olan, Türk'ün özünü göstermektir. Bu öz, ayışığı gibi görülür fakat gösterilemez.

Genç William Pitt****

Türklerin biricik sevdikleri şey hak ve hakikattir.

Türkler hiçbir haksızlık yapmadıkları halde haksızlığa uğramışlardır.

Kayzerling
Türkler muhakkak ki Avrupa tarihinin ve yakın Asya tarihinin bildiği en halis efendi millettir.*

Baron Büsbek
Türk toplumunda kişisel nitelik ve değer dışında hiçbir şeye önem verilmez.

İskoç Şair Lord Byron
Kılıcı insafsız bir beceriyle kullanan Türk'ün eli, yendiği insanların yarasını sarmakta da ustadır.

Çek Bilim Adamı Jan Amos Comenius

Türkler kahramandırlar, dostlarına zarar vermezler.

Yüce Türk milleti tuttuğu eli bırakmaz, sözünden dönmez, iyi ve kötü günlerde dostundan ayrılmaz.

Türk ulusuyla el ele vermek yeryüzünde her zorluğu yenmek için sonsuz bir güç ve yetenek kazanmak demektir.

Semamae İbni Eşref
Türk korkmaz korkutur. Bir şey isterse onu yapmadıkça vazgeçmez

Kumandanları Hitler'e sorar Türklere neden saldırmıyoruz" Hitler :
Türkler öyle bir millettirki, eğer saldırırsak tamamını yok etmemiz gerekir... 1 tane bile bırakırsak, yeni bir devlet kurar ve intikamını alır demiştir.

Charles Mcfarlane
On ulusun on yiğit adamın gücü tek bir kimsede toplansa yine bir Türk'e bedel olamaz

Donaldson
Türk milleti ikibin yıldır profesyonel askerdir. Türklerin mesleği askerliktir

Hamilton
Dünyada Türklerden başka hiçbir ordu bu kadar süre ayakta duramaz

Gianni de Michelis
Türklerle dost ol ama düşman olma

Abraham Lincoln
Türkler az söylerler çok iş yaparlar

Enes Bin Malik
Türkler tarihte eşi benzeri görülmemiş bir millettir.

Napolyon
Bana Türklerden kurulu bir ordu verin dünyayı rehin alayım

Hz. Muhammed
Türkler size dokunmadıkça siz de onlara sakın dokunmayın, Türkler Dünya'ya iki kere hükmedecektir.

88 KUR’AN HAKKINDA BATILI AYDINLARIN BAZI SÖZLERİ

Prof. Ennest Renan Bu kitap dini bir inkılap kadar edebi bir inkılaba da işarettir’.*

Rene Basset:’Kur’an ebedi güzelliğin ezeli ve ebedi güzelliğin ezeli vs ebedi timsalidir.

Meleklerde,insanlarda o mukaddes kitabın her hangi bir ayeti ayarında tek bir cümle bile yazmaktan acizdirler.’*

Gustose Le Ban Kur’an ,insanlara zorla kabul ettirilmekten tamamen uzaktır. Ancak inanç ve kanaatle yeryüzüne yayılmıştır.

Prof. Cement Huart ’Bütün Kur’an’da konuşan yalnız Allah’tır. Peygamber ise yalnız vahyin tebliğine vasıta olmuştur.
*
Prof.İ. Goldziher Kur’an ismiyle bilinen ve Allah tarafından vahyedilmiş olan bu kitap aynı zamanda bütün cihan edebiyatının bir abidesidir.’*

Prof. Nathan Södenblom: ‘Kur’an muayyen zamanlarda Hz-Muhammed (a.s.m) tebliğ edilmiş Allah kelamıdır.’*

Jhon Davenport:’Bu Kur’an iledir ki Hazreti Muhammed (a.s.m) Resullüğünü doğrulamış O’na bir nazire getirmekten aciz bırakmıştır.’*

Bertram Thomas:’Kur’an edebi üslübu da insanı vecde getiren bir güzelliktir

Prof. Reğis Blachere:’Arapça bilinmeyen avrupalı bir dinleyici bile bazı sureler okunurken heyecana gelmektedir. Dinleyicileri manevi bir tesir altında bırakır.

Emile Dermenghem: Kur’an Hazreti Muhammedin (a.s.m) en büyük mucizedir.’Kur’an mucizedir ve eşsizdir

Arthur Pellegnin:’Kur-an’ın mukaddes metni,hiç şüphesiz ki bütün fikir hareketlerinin ilham kaynağıdır.

Prof.Armand Abed:’ En basit kinayelerine varıncaya kadar,bütün üslübu ilahi olduğu için insan bu kitaba hayran olur.’*

Will Durant:’Kur’an saf ve sade ruhlara dünyada mevcut imanların en safını ,en açığını ;dini merasimi en sade alanını ve bilhassa putperestlik ve papazlıkla alakası olmayan şeklini getirmiştir.’*

Prof. Edouard Mantet:’Bu din kitabının güzelliği göklere çıkarılacak derecededir.’*

Prof. Jacgues C. Rister Onun insanlara tesir kudretiyle manevi yüceliği,Hazret’i Muhammed’i (a.s.m) Allah’ın nuru ile azametine (büyüklüğüne) uymuş göstermektedir. Bunu hiç kimse inkar edemez.’*

Prof. Guadefroy-Domomlaynes:’O eşsizAllah kelamının heyecan verici bir tarzda yükselmesi, ondaki kuvvet ise kudretin dinleyeni sarması yegane mucicezesi demektir.

Resülullah’ın peygamberliğinin doğruluğu da işte bununla sabittir.’*

Raymand Charles Öyle tasvirleri vardır ki,onların ahenkli seslerinden hasıl olan musikinin dokunaklı güzelliği insanların zihinlerini vahyin kabulüne hazır hale getirir.’*

Dominigue Soundel:’Kur’an’ın başlıca özelliği,edebi bakımdan taklidine imkan olmamasıdır,

Jacgues Jamier:’Kur’an üslübune tercüme imkanı yoktur.’*

Baswonth-Simith:’Gerçekliğin hikmetin ve üslüp sadeliğin mucizesi

Prens Bismarc:’Ben kur’an’ı her bakımdan inceledim,her kelimesinde büyük bir hikmet gördüm.’*

Corsel: “Kur’an bütün insanlığın tılsımını çözmekten aciz kaldığı muazzam bir sır olarak yaşamaktadır.”*

Kont H. De Castri: “Kur’an sonsuza dek bir mucizedir. Bu kutsal kitabın ta kendisi kaynağının ilâhi olduğunu ispata kâfidir.”*

Batılı Aydınların Peygamberimiz Hakkındaki Görüşleri

Thomas Carlyle:*İnsanlar her şeyden daha fazla Hz Muhammed’e kulak vermelidir.

Diğer bütün sözler Hz Muhammed
karşısında boş sözlerdir.’

Prof.Dr.H. Mones:*Hz Muhammed in
her sözü bir vecizedir.’

Jane Pelo:*’O’nun davasında heyecanı asildi.’

Aleksi Lovazon:*’O Allah tarafından gönderilmiş bir hak peygamberdir.’

G’la Faytt:*Ey şanlı arap Aşk olsun sana....Adaletin ta kendisini bulmuşsun.’

Raymons Leronge:*’14 asır geçmesine rağmen Hz. Muhammed bu zamanın tek rehberi,tek hidayet resulüdür.’

Sosyolog V.D.Eratsen:*’Ben şahsen Hz. Muhammed’in hayranıyım.’

Prof.Jules Masserman:*’Bütün zamanların en büyük lideri Muhammed idi.’

Prof.Dr. Michael Hart:*Muhammed tarihte dini ve dünyevi açılardan en üstün başarıya ulaşmış tek kişidir.’

Tolstoy:*Muhammed, hürmet ve saygıya fazlasıyla lâyıktır.

Gibson:*Hz. Muhammed’i sevmeyenler onu yeterince tanımayanlardır.

Dostyoyevski:*Büyük İslâm Peygamberi yüce yaratıcının katına çıkıp onunla buluşmuştur.

Ben Mirac’a bütün kalbimle inanıyorum.

B. Smith:*Büyük liderlerin hayat ve karakterleri ile yapılan eleştiriler İslâm Peygamberi için yapılamaz.

Prens Bismark:*Senin asrında yaşayamadığımdan dolayı çok üzgünüm Ey Muhammed

Kur’an Allah’ın kitabıdır. İnsanlık senin gibi bir kabiliyeti bir defa görmüş bir daha göremeyecektir

Ben senin önünde hürmet ve saygı ile eğilirim.

Geothe:*Hiç kimse Muhammed’in kurallarından daha ileri bir adım atamaz.

Biz Avrupa Milletleri medeni imkânlarımıza rağmen Hz. Muhammed’in son basamağına varmış olduğu merdivenin daha ilk basamağındayız.

Şüphe yok ki bu yarışmada kimse onu geçemeyecektir.

Shebol:*Hz. Muhammed insan olması itibari ile bütün insanlık onunla övünür.

Biz Avrupa’lılar 2000 sene sonra onun kıymetine ve hakikatine yetişsek en mesut ve en bahtiyar nesiller oluruz.

Bernard Shaw:*Ben bu hayret uyandırıcı insanın hayatını inceledim.

Benim görüşüme göre onu insanlığın kurtarıcısı olarak tanımamız lâzımdır.

Voltaire:*Türk kardeşime diyeceğim ki; senin dinin bana çok saygı değer bir din görünüyor... senin dinin çok asil.

Lamartine:*İnsan büyüklüğü hangi ölçüyle ölçülürse ölçülsün acaba ondan daha büyük bir insan bulunur mu?

Knematirul:*Herkesin itiraftan çekindiği şeyi ben haykırıyorum. Hz. Muhammed hiç kimse ile kıyaslanamayacak kadar büyük bir insandir.*

G.M.Rodwel şöyle diyor:*“Kur’anı okudukça bizi büyülediğini hayretlere düşürdüğünü nihayet bize üstünlüğünü kabul ettirdiğini ve huzurunda bizi secdeye vardırdığını görürüz.

Kur’anın temas ettiği konular ve gözettiği amaçlar bakımından üslûbu temiz, yüksek ve ürperti vericidir.

Kur’an her çağda izini bırakacak bir eserdir.”

John Davenport şöyle diyor:*Kur’an en yüksek inanç esaslarını, en yüksek ahlakı öğretir.

Kur’an karşılık beklemeyerek iyilik yapmayı emreder.

Kur’an hem dinî hem medenî bir kanundur.

Kur’an Islam terbiyesinin kaynağıdır,hayatın nûrudur.

Kur’an ayetleri kalplerde ve ruhlarda devamlı akisler uyandırmıştır.

Kur’an hayatın bütün safhalarının, fert ve toplumun düzenleyicisidir.”*

Prof. Nöldeke şöyle der:*“ Kur’anın en muhteşem süreleri kıyamet gününün yaklaşması sebebiyle tabiatın titreyeceğini ifade edenlerdir.

ayetler okunurken insan, yeryüzünün darmadağınık olduğunu, dağların atılan pamuk gibi dağıldığını, yıldızların karmakarışık bir halde parçalandığını gözleriyle görüyor gibi olur.”

Goethe Görüyorsunuz ki, kuraan esasları zerre aksamıyor. Biz bütün sistemlerimizde, bundan ileri gidemiyoruz hiçbir insan da bundan ileri gidemez.”

Edmond Burk diyorki:*“ Kur’anı inceledikçe onun mükemmelliğini ve yüceliğini anlarız.

insanı kendine çeken Kur’an hayrete düşürür. İnsanı kendinden geçirir. saygı duymaya zorlar herkesi duygulandırır

H.C.Vels diyorki:*“ Kur’an ilahi emirlere dayanarak müslümanları en sıkı kardeşlik bağlarıyla bağlamıştır.

Öyle bir kardeşlik ki, ırk, renk, dil farlılığına önem vermez. Hristiyanların kardeşlik bağı ile Islamın getirdiği kardeşlik asla kıyas kabul etmez.

Müslümanların medeniyet, matematik, astronomi, mimarideki ettiği zaferleri ancak Kur’anın fazilet ve bilgiye yöneltmesinden ileri gelmektedir.”

George Sale de şöyle der:*Kur’anın dili belâgat harikasıdır.

Dünya bir araya gelse bir ayetine bile bir nazire getiremez. Insan kalemi bundan acizdir.

Kur’an muhteşem bir kutsal kitaptır. Dâimî bir mucizedir.

89 Şehid Hattab'ın Oğluna Yazdığı Mektup

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla

İslam tarihine Allah yolunda verdikleri sözü tutanlar şerefle kayıd edilmiştir. Onlar sözlerinde durarak söyledikleri gibi, savaşın olduğu yere gidenlerdir.

İnan bana para inananları inaçlarından alıkoydu. İnananlar batılaştılar ve maaşlara tapıyorlar. Ancak, Allah'ın verdiği daha hayırlıdır.

insanlar sanki hayvanlaşmışlar kahvaltıya kalkarlar işe giderler eve gider ve yatarlar onların hayatlarında başka bir amaç ve hedef yoktur.

onların amacı zenginleşmek Ancak, problemler bitmez karısıyla çocuklarıyla, ev problemi çözer diğeri başlar hayat sona erer, problem kalır.

İslam ümmetinde her türlü insan mevcuttur: Alim talebe işadamı mühendis hatta hırsız ve haydutta Ancak, Tevhid ehli ve Cihad ehli azdır.

bu gün Cihad zamanıdır. Küfr ümmeti çok dikkatli çalışmaktadır. İslam ümmeti ise keskin bir kılıca muhtaçtır.

İnan ve ölümünü kendin seç şahadetini isteyerek cihat yolunda savaş Ama Allah daha iyi bilir.

Allah'a tevekkül et ve ölümüne dimdik karşı koy hayat о zaman sana gelir. Allah'a olan ümidini yetirme ve ona tüm kalbinle inan.

Biz insanlar Allah'a inanırız ve yine de zafer gelir mi acaba diye şüpheleniriz? İnsanlar her zaman şüpheli davranırlar

Körfez savaşından beri, kafir uçakları tankları çoğu insanların kalplerinde korku bırakmıştır.

Körfez savaşı, Afganistan'da Rusya'ya karşı kazanılan savaşdan sonra Müslümanların kalplerine inen inanç ve cesareti yok etmeye yetti.

Düşman kuvvetleri Allah'a inananlara yenildikten sonra, Orta Doğuya yerleşip Muhammed ümmetini korkutmaya başlamışdır.

Saddam'a ve askerlerine bir şey olmuyordu. Ama Batı vahşileşerek Müslümanları korkutarak sahip olduklarına el koyarak devam ettiler

Batıya karşı koymayı borç bildik. Ve savaş 18 yıldır devam etmektedir.
zaman gelir ölümle karşılaşırsın. O halde Allah'a yönel ve O'nun yolunda cihat et.

Cihad bu dünya'da ve öbür dünyada şereftir. Canım benim! Sen küçüksün. Ama size yol gösterdik önce Allah'a sonra size inanıyoruz. Siz ümmettin umudusunuz.

bu gün gençler televizyonun futbolun ve arabaların kölesi olmuş Boşu boşuna ölmekten kork ve Allah'tan sonunu hayırlı olmasi için dua et.

Allah yolunda cesedi parçalanarak ölmek, mahşer'de seni Peygamber efendimizle (s.a.v.) beraber kılar.

Benim için en büyük hediye, Elhamdulillah, senin bu cihat topraklarında dünyaya gelmendir.

anne tarafın şehit edildi, birileri benimle savaşmaktalar, birileri Ruslara esir düştü Onlar ilk Dağistan'da şeriatı ilan edenlerdendirler. Rus kafirlerini dize getirdik.

Çeçenistan'da annen seni karnında taşıyordu. uçaklar toprağımızı bombalıyor ve yakıyordu. Allah'a şükür et ki sen anne karnındayken cihadın seslerini duymaya başladın.

Canım benim, lüks hayatı düşünme küfür ümmeti sana rahat vermeyecek babanın yolunda şerefli bir yol seç. babanın arkadaşları şehit oldu esir düştü Sen onlar'dan daha iyi değilsin

Hayatında ciddi bir karar al Allah'a inanarak ve zafere inanarak devam et. Boş konuşmalara kulak verme, çok soru da sorma. İlim ara ve onu uygula

Allah'ın kitabını öğren. Küçükken Allah'ın yolunda cihad'a hazırlığını yap.

Oğlum benim! Bilmem, cihadda beraber olur muyuz. Belki sen tek başına olursun, ben ise mezarda.

bu bir komutanın askere tavsiyesidir, benim için bir rahmet ol dua et ve Salih bir evlat ol ölenler ancak salih evladın duasını alırlar. Peygamberimiz de böyle söylemiştir.

Allah'ım koru onu ümmete faydalı ve dini korumaya güç ve cesaret ver ona! senin sonsuz rahmetinden rahmet eyle ona!

Allah'ım düşmanlardan koru onu fakir babasına ve annesine şefaatçi kıl Allah, inanmayanlara karşı sen şerefini ve gücünü yükselt Allahu Ekber baban, Hattab*

89 Hasan El Benna Sözleri

her Müslüman’ın amacını bilmesi yönünü belirlemesi ve amacına ulaşması için ciddiyetle çalışması gereken vakit gelmiştir.

Gaflet, aldatıcı hayaller, dalgın kalpler, körü körüne bağlılık her bağıranın peşinden gitmek önemsenmeyen hasletler, müminlerin yolu değildir.

Biz Kur’an’ı mekanik bir okuyuş ile okuyoruz. Kelimeler peş peşe geliyor. Nağmeler makamı değiştiriyor. Sonra hiçbir şey değişmiyor.

Biz ölümün tehlikelerle dolu bir hayattan ebedi nimet ve saadetlerle dolu gerçek bir hayata geçiş köprüsü olduğunu biliyoruz.

Yarınlar yorgun olanların değil rahatından vazgeçenlerin olacaktır.

Biz vatanımızın hudutlarını inanç ve iman ile çizeriz.

Ahdine, sözüne ve vadine vefa göster. Şart ne olursa olsun bunlara muhalefet etme.

Dinleyicinin işiteceğinden fazla sesini yükseltme. Çünkü bu bencillik ve eziyet vermektedir.

İslam bütün bir insanlık içindir. Bir ırka veya millete ait değildir.

Karşılaştığın kardeşlerinle senden istemese de tanışmaya bak.

Emperyalizmi ruhlarınızdan atın, o sizin topraklarınızdan uzaklaşacaktır.

Fazlaca gülme. Çünkü Allah’a bağlı olan gönül, sakin ve vakarlı olur.

Görevler vakitlerden fazladır. Vakitten yararlanmak için başkasına yardımını esirgeme. Yapacak bir görevin varsa onu en kısa yoldan bitirmeye çalış.

Kişileri çekiştirmek ve tavırları küçümsemekten sakın. Hayırdan başka bir şey konuşma.

Kuran’ı Kerim’i oku, incele veya dinle. Azıcık zamanını bile yararsız işlere ayırma.

Müslümanların uğradıkları en büyük musibet, Ayrılık ve uyuşmazlıktır. Onları zafere götüren temel ilke ise, sevgi ve birliktir.

Şartlar ne olursa olsun ezanı duyduğun anda namaza kalk.

İslam dininin özgürlük, bağımsızlık ve hakimiyetten daha azına razı olmadığını onlara öğretin.

İslam, her türlü zulme karşı bir ihtilaldır.

İslam’da asla ve asla kişilere bağlılık yoktur, ancak ve ancak Allah ve Resul’üne bağlılık vardır.

Dünün hayalleri bugünün gerçekleridir. Bugünün hayalleri ise geleceğin hakikatleridir.

Düzgün Arapça konuşmaya çalış. Çünkü bu Müslüman olmanın belirtisidir. Kur’an en güzel şekilde Arapça ile anlaşılır.

Kalbe, tefekkür ve huşuu içerisinde Kur’an okumaktan daha faydalı bir şey yoktur.

Ümitsizliğe düşmeyin, çünkü ümitsizlik Müslüman ahlakından değildir

Hiç bir konu da aşırı tartışma. Zira gösteriş hiç bir zaman yarar sağlamaz.

İnsanın hedef alması gereken en büyük gayenin ve en büyük kararın Allah’ın rızasını kazanmak olduğuna inanıyorum.

Maskaralık yapma. Çünkü mücahit bir millet, ciddiyetten başka bir şey tanımaz.

İslam’da şahıslara bağlılık yoktur. Şahıslar Allah ve Resulüne bağlılığı derecesinde itibar görür.

Allahın kitabından bir cüzden az olmayan günlük bir virdin olsun. Kuranı bir aydan fazla ve üçgünden az olmayacak bir sürede hatmetmeye çalış.

Kur’an okumayı, onu dinlemeyi va manalarını düşünmeyi güzelce yap

Zillet, yaltaklanma yağcılık derecesine varmadan mutevazi ol. Devamlı mertebenden azını iste ki ona ulaşasın.

sağlık kontrolünden hemen geç. hastalığın varsa ilacını al. Kuvvet ve bedeni korumaya sebeb hususlara önem ver ve sağlık bozan şeylerden kaçın.

Kahve, çay, vb… uyarıcı meşrubatı çok içmekten uzaklaş, zaruret olmadıkça bunları içme. Sigara içmekten kesinlikle sakın.

Her hususta temizliğe önem ver. Evinde, elbiselerinde, vücudunda, iş yerinde… Çünkü bu din, temizlik üzerine kurulmuştur.

Doğru sözlü ol. asla yalan söyleme.

Peygamberimiz der ki Doğruluk iyiliğe götürür. Kişi doğru söylemeye devam eder. Allah katında sıddık olarak yazılıncaya kadar.

Yalan da kötülüğe götürür. Kişi yalan söylemeye devam eder. Allah indinde yalancı olarak yazılıncaya kadar.

Ahdine,sözüne ve vadine vefa göster.Şart ne olursa olsun bunlara muhalefet etme.

Cesaret ve büyük bir dayanma gücüne sahib ol. Cesaretin en faziletli olanı da hakkı haykırmak,

Cesaretin en faziletlisi sır saklamak, hatayı itiraf, insanların hakkını vermekte insaf ve hiddet anında nefsine hakim olmaktır.

Devamlı vakarlı ol ve ciddiyeti tercih et. Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın.

Çok Hayalı ve ince şuurlu ol, iyilik ve kötülüklerden çok etkilen. Birincisine sevin ikincisine üzül.

Adaletli ve bütün durumlarda doğru hükümlü ol. Kızgınlık sana iyilikleri unutturmasın,

Rıza gözünü kötülüklerden kapama. Düşmanlık seni iyilikleri unutmaya sevketmasin

Çok faal ol, umumu hizmetlerde yetişkin ol. Başkalarına bir iş sunabildiğin zaman mutluluk ve sevinç hisset.

Hastalara başvur, muhtaçlara yardım et, zayıfları koru, felaketzedelerin güzel söz de olsa acılarına ortak ol… Devamlı hayır işlere koş…

Kalben merhametli, mert ve musamahakar ol. Affet, yumuşak ve halim ol…

Hem insanlara, hem hayvanlara yumuşak davran, bütün insanlarla muamele ve gidşatın güzel olsun.

İslamın adabını muhafaza et. Küçüklere merhametli büyüklere saygılı ol. Meclislerde başkasına yer ver.bağırıp çağırma. giriş ve ayrılışta izin iste…

Okuma ve yazmanı sağlamlaştır. Küçük de olsa kendine ait bir kütüphanen olsun…

Ne kadar zengin olursan ol, ekonomik bir işle uğraş. Sönük de olsa serbest bir meslek edin. İlmi mevhibelerin ne kadar olursa olsun bir işle uğraş.

Hükümet vazifelerine düşkün olma ve onları rızkın en dar kapısı olarak bil. Ama sana verildiği zaman reddetme.

Davanın vecibeleri ile çatışmadığı müddetçe vazifelerden ayrılma.

Güzellik, sağlamlık, hilesizlik ve söze sadakat hususlarında vazifeni eksiksiz ifa etmeye çok düşkün ol…

Başkalarında olan hakkını iyilikle almaya çalış üzerinde olanı da eksiksiz iade et… Durumun müsait olunca borçlarını kesinlikle erteleme.

Gaye ne olursa olsun kumarın her türlüsünden uzaklaş. Ardında aciz bir kör olsada haram kazançdan sakın…

Bütün muamelelerinde faizden kaçın ve kendini bu mikroptan temizle.

İslamın genel servetine hizmette bulun. Durum ne olursa olsun, bir kuruşunun dahi müslüman olmayanların eline geçmemesine çalış.

Malının ile davaya katıl, üzerine farz olan zekatını yoksullara ver. Gelirin ne kadar az olursa olsun, ondan fakir ve yoksullara bir hak ayır…

Az da olsa malının bir kısmını beklenmedik hadiseler için ayır ve katiyyen lüks eşyaya kapılma.

Hayatın bütün görüntülerinde elinden geldiği kadar İslami örf ve adetleri yaşatmaya, yabancı adetleri yok etmeye çalış.

selamlaşma, dil, tarih, kılık, kıyafet, ev eşyası, üzülme, sevinme… bütün bunlarda sünneti takib et.

Gayri İslami bütün mahkeme ve hükümlerden, İslam’la çatışan klüp, gazete, okul ve kuruluşlardan tamamen ilişkini kes.

Her zaman Allah’ın murakabesinde olduğunu unutma, Ahireti hatırla ve ona hazırlık yap, Allah’ın rızasına ulaştıran suluki merhalelerini azim ve himmetle kat et…

Nafile ibadetlerle ona yaklaş. Geceleyin namaz kılmak, en azından ayda üç gün oruç tutmak, kalbi ve lisani zikri çokça yapmak ve dualarla meşgul ol

Taharetini güzelce yap ve devamlı abdestli bulunmaya çalış.

Namazını güzelce kıl, onu vaktinde eda et ve cemaat üzerinde ısrarla dur.

Ramazan orucunu tut gücün yetiyorsa haccını eda et, yetmiyorsa ona hazırlan…

Devamlı kalbinde cihad etme niyetini ve şehid olma sevgisini taşı, gücün yettiğince bunlara hazırlan.

Durmadan tevbe istiğfar et. Küçük büyük tüm günahlardan sakın. Uykudan evvelki bir müddeti nefsini muhasebeye ayır.

Zamanını değerlendir. Çünkü vakit hayattır. Boşa vakit geçirme. Şüpheli şeylerden kaçın ki harama düşmeyesin…

Nefsinle şiddetli bir şekilde mücadele et ki, onun yularını ele alasın; gözünü haramdan ayır. Duygularına hakim ol..

İç güdülerine karşı mukavemetli ol. Onu daima helale ve güzele yönelt. Onunla haram arasında engel ol…

İçki, sarhoş edici ve gevşeklik verici maddelerden ve bu kabilden olan her şeyden tamamen sakın…

Kötü arkadaşlardan, bozguncu dostlardan ve fısk-u fucur yerlerinden uzaklaş.

Eğlence yerlerine yaklaşmak şöyle dursun, onlara karşı bir savaşa girişmelisin. Bütün konfor ve rehavet görüntülerinden uzaklaş.

Sevgi, takdir, yardım ve kardeşlik haklarını mükemmel bir şekilde yerine getir onları kendine tercih et…

emredildiğin zaman bağlantılı olduğun ve düşüncene yararı olmayan tüm kuruluşlardan ilişkini kes.

Her yerde davanı yaymaya çalış, Önderlik senin her hallerine vakıf olmalıdır. Önderliği direkt etkileyen bir işi danışmadan yapma…

Sürekli ümmetle ruhen ve amelen bağlantılı ol ve kendini daima kışlasında emir bekleyen bir asker gibi kabul et.
murataltug1985 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla