Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-23-2007, 12:38   #8
Kullanıcı Adı
ümitli_bekleyis
Standart 1. Hafta Maçı.. Ehl-i münazara-----CAN YOLDAŞLARI
Merhabalar !!!

Arkadaslar OSS sinav sisteminin kaldirilmamasinin hakliligini anlatmaya devam edelim.

Bundan onceki yazilarimizda da egitim sistemimizin tamamiyle degistirilmesi gerektigini, bunu yapmadan once OSS yi kaldirmanin bir fayda saglamayacagini anlatmaya calistik. Hukumet kanadinin soyledikleri ile yeniden hatirlatma geregi duydum. Arkadaslar biraz daha realist olalim, bize Avrupa dan, Amerika dan ornekler vermeyin. Biz onlarin sahip oldugu sisteme sahip miyiz?

Sistem de tamam diyelim israrla OSS sinav sisteminin psikolojik yanlari savunuluyor. Peki OSS ye girmese de baska sinavlara girseler heyecanlanmayacaklar mi bu 2 milyon ogrenci. Ben okulda uyduruk bir sinava bile girmeden once kivraniyorum sinifta. Hadi o konuya da teziniz OSS buyuk sinav, onemli sinav olsun. Daha once umitli_bekleyis kardesimizin de benim de zikrettigim, Artik Hukumetimiz bu konuda cok faydali duzenlemelere gitmistir. ARTIK 3 SAAT DEGILDIR. !!!

Arkadaslar size okumus oldugum bir calismadan bahsetmek isterim. Secimler oncesi hangi partinin egitim sistemimiz ve OSS konusunda ne vaatler verdigini arastiran bir calisma bu. Sadece partimiz haric, CHP, MHP ve malumunuz Genc parti iktidara geldigi takdirde OSS sinav sistemini kaldirmaktan yana aciklamalar eklemisler secim beyannamelerinde. Partimizin boyle bir avuntudan yana tavir belirtmeden somut adimlar ile bu konuyu halledecegi konusunda ayrintili bilgiyi secim beyannamesinde bulabilirsiniz.

Musaaade ederseniz bir kac alintilar ile bu konuya aciklik getirmek isterim.

ilk olarak CHP den baslayalim. 4 Temmuz 2007 tarihli bir haber:

Seçim beyannamesinde ÖSS'yi kaldırmayı vaat eden CHP, üniversite için yaş sınırlaması getirmeyi hedefliyor. CHP'nin eğitim kurmaylarından Yalova milletvekili Muharrem İnce, "Nüfusu 4,5 milyon olan Yeni Zellanda bile üniversite için 21 yaş sınırlaması koyuyor.Biz neden koymayalım?" diyor.

Bir de partimizin secim beyannamesine bakalim.

"Mesleki eğitimi öne çıkaracak etkin bir rehberlik ve yönlendirme sistemi ile ortaöğretim sonunda yapılan tek sınav yerine okulda öğretilen müfredatın etkinliğini ve başarısını artıracak çoklu sınav uygulamasını başlatacaktır. ÖSS'de ortaöğretimin başarı puanının ağırlığı artırılacak ve ÖSS sınavı elektronik ortamda yılda en az 3 defa yapılacak; meslek liselerine uygulanan katsayı engeli kaldırılacak; dershane sektörü etkin bir şekilde düzenlemeye tabi tutulacak ve altyapısı müsait olanların eğitim kurumu olmaları desteklenecektir."

Benim avuntu dedigime Radikal gazetesi kose yazarlarindan Hasan Celal GUZEL ne diyor birlikte bakalim. 19 Haziran 2007 tarihli yazidan alintidir.

Büyük palavra: ÖSS'yi kaldırmak

…ÖSS'nin iyi işleyen, ideal bir sistem olduğunu söylemek elbette mümkün değildir. ÖSS, uygulanan katsayı, sorulan sorular ve dayandığı temel paradigmalar bakımından tenkit edilebilir. Ancak, bu sistem bir zaruret neticesinde ortaya çıkmıştır. Eğer ortada 5 sandalye var da buna 50 kişi oturmak isterse, oturacak kişileri nasıl seçersiniz?...
…Kısaca, ben seçmenlere, bu büyük palavralara asla inanmamalarını ve oylarını kullanırken palavracılara dikkat etmelerini tavsiye ediyorum…

Daha once de bahsettigimiz cozum onerilerine deginmek istiyorum biraz da. Oncelikle mevcut mufredat degistirilmelidir. Daha yapici, uygulamaya dayali, ogretmen merkezli bir mufredattan cok ogrenci odakli bir mufredat benimsenmelidir. Malumunuz su an Finlandiya dayim, ulkemizde haftanin 5 gunu okula gidiyoruz, sabah 8 aksam 5, memurlardan farkimiz yok. Burada ise 2 gun okula devam zorunlulugu var, geriye kalan 5 gunde ise tamamen ogrencinin calismasi gerken, hazirlamasi gereken konular var.

Dershane sektorunde calisan ogretmenlerimizin Milli Egitim Bakanligi miza katilmasi icin mevcut olan sinav sistemini kaldirmak yeterli degildir. Bunun icin neresinden tutsak elimizde kalan egitim sistemimizin tamami ile degistirilmesi gerekmektedir. Bunu yaparken de yeni universiteler acmak ve ogrencilerin iyi bir orta ogretimden gecmesi, yonlendirilerek onlari elemek, secmek gerekmektedir.

Merkezi sistem ile yapilacak sinavlar ile univesiteye giris saglanabilir. Bunun icin de adil olmak en onemli hassas noktadir.

Bir diger yol ise ogrencinin butun hayati boyunca istatiksel basari olcutu ile degerlendirilmesidir. Boylece dershanecilik de kaybolup gidecektir.

Arkadaslar yilda 800 bin dolaylarinda mezun veren liselerimiz, genc nufusu bu kadar yogun olan, yeteri kadar universitesi olmayan, ortaogretimi, ilkogretiminden kotu, ilkogretimi orta ogretiminden beter bir duzeni olan, kopya cekmenin maharet sayildigi (hic cekemeyen birisi olarak hala kafama vururum) ulkemizde OSS sinav sistemi KAL-DI-RIL-MA-MA-LI-DIR.

Saglicakla kalin.

(Selahattin_ay)
ümitli_bekleyis isimli Üye şimdilik offline konumundadır