DTP'li Tuncel: Türkiye'yi bölelim
Eyalet sistemine bakıldığında, Ülkenin belirli bir merkezden değil, bölümlere ayrılmış bir yönetim sistemi kastedilmektedir. Bu yönetim de etnik halka verilmeyecek, Türkiye’nin doğusundakiler Batıda, batıdakilerde Doğuda yönetim gerçekleştirebileceklerdir. Tehlikeli olabilecek olan yerel etnik yapıya teslim etmek olsa gerek. Bunun Türkiye gerçeğine şu anda ters olduğunu düşünüyorum.
Eyalet sistemi Rahmetli Özal ile gündeme geldi, Evren daha sonra güncelledi ve hakkında da dava açıldı. Demirel de bunu defalarca dillendirdi. Neden peki …? Bakıldığında bir güneydoğu ve Kürt gerçeği var … Bunun tezahürü olan da bir Terör gerçeği … Terörün bitişi üzerinde hayli kafa yoruldu ve denildi ki; Merkeziyetçi yönetim bölgelerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalıyor, bölge halkının sorunlarına çözüm getirilemiyor. Bu da devlet adamlarınca masaya yatırılarak, yerel yönetim sistemi daha kucaklayıcı olabilir. Sorunları çözmede daha etkin ve yetkin olabilir. Güneydoğudaki “dışlanmış” tablonun tezahürü olan PKK’ nın da bitişi adına adım atılmış olacak, yerel halk devleti saygın bulacak ve alternatif aramayacaktır.
Rahmetli Özal bunu sadece kapalı kapılar ardında dillendirebildi. Ama bunun realitesine de mutlak inanıyordu. “Eyalet sistemi”, Turgut Özal’ın zihninde hem Kürt sorununun çözüm çabalarıyla irtibatlıydı hem de “adem-i merkeziyet” ilkesiyle ilgiliydi. Özal, 21. yüzyılın eşiğinde Türkiye’nin “merkeziyetçi devlet zihniyeti” ile “Ankara merkezli” yönetilemeyeceği bir yana, yönetilmemesi gerektiği düşüncesini taşıyordu. “21. yüzyıl, bireyin yüzyılı olacak. Merkeziyetçi devlet eksenli düşünceler ve uygulamalar ıskartaya çıkacak. 21. yüzyıla şimdiden hazırlanmamız lazım...” diyerek de açıkaldı bunu defalarca …
Bu gerçek fizibilite çalışması ehil kişiler tarafından yapılarak, EYALET olarak konuşulabilmelidir. Bence Konuşulmaya değer bir konu …
Federasyon demişsin, aradaki farkı sadece IRAK üzerinde oynanan oyun üzerinde görebilirsen, karşılaştırma imkanı bulabilirsin … ;)
Saygılarımla …
|