Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-23-2008, 01:36   #196
Kullanıcı Adı
dildade
Standart Hazreti İbrahim (a.s)
1. İsmail’in Babasına Olan Teslimiyetinin Sebebi ?
Muhakkak insanlardan bir çoğu harp meydanlarında şehid düşüyor, mal ve evladını Allah yolunda feda ediyorlar. Fakat hiçbir şehadet ve fedekarlık, ibrahim ve ismail’in yaptığına benzemez, benzeyemez...

Oğluna tam bir incelik ve şefkatle: “Ey oğulcuğum! Muhakkak rüyada seni keserken gördüm” diyen merhametli babaya bak. Ve büyük bir sevgi ve itaatle çocuğun itaatine: “Ey babacağım! Emrolunduğunu yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın.”

Oğlunua söyle deseydi: “Allah yolunda cihada git. Umulur ki Cenab-ı Hak senin şehadetinle beni şereflendirir...” Eğer buna benzer bir şey söyleseydi, şüphesiz ki olay daha hafif olurdu. Çünkü Allah düşmanları O’nu öldüreceklerdi. Ama burada bir davetçi mü’min baba, davetçi mü’min bir oğlunu keserek öldürecek ve O da hiçbir günaha bulaşmamış veya kendisine had cezası uygulanmasını gerektirmeyen bir iş yapmış olacak!

Şüphesiz, İsmail as.’ın hayatı tamamen babasının her emrettiği şeye itaat etmek ve tutunmakla geçmiştir. O biliyordu ki, O’na itaat etmek Allah’a itaat etmektir.

Hiçbir zaman unutmayacağız ve nasıl unuturuz ki, İsmail as. Allah’a, sıkı sıkıya bağlı ve O’nun emrine teslim olmuş bir kadının evinde büyümüş ve yetişmiştir. O’nun Allah’ın emirlerine teslimiyeti her türlü özellikten çok daha büyük ve yücedir... [1]

“İkisi de (Allah’ın emrine) teslim oldular. İbrahim O’nu yüz üstü yatırdı.”[2] Teslim oldular: Yani baba ve oğul boyun büküp kabul ettiler. İbrahim as. işin sırrından Rabb’ine sormadı bile.

Uzun süredir beklediği biricik oğlunu nasıl kesebileceğini de sormadı. İbrahim as. saçı başı ağardıktan sonra Allah o çocuğu ihsan etti ve yanında koşup yürüyecek çağa geldi. Gençlik çağına geldikten sonra O’nu kesecek. Babası O’na çalışma ve iş olarak her şeyi yaptırabiliyordu. İsmail de babasına; “Ben, hayatım boyunca sana asi olmadığım halde, niçin, nasıl beni kesersin?” demedi.

“Beni annemin kucağında çocukken susuz ve ekinsiz bir vadiye atman ve bizi yırtıcı hayvanlara yem olarak bir vadiye atman ve bizi yırtıcı hayvanlara yem olarak terketmen sana yetmedi mi? (Şimdi de beni keseceksin)” dahi demedi. Bu gibi şeyleri söylemesi Allah korusun, asla olmadı. Çünkü O mü’mindir ve biliyor ki babası her yaptığı işinde Allah’ın emirlerini yerine getiriyor. Müslümanların en belirgin sıfatlarından biri de Cenab-ı Hakk’ın kaza ve kaderine rızadır...[3]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] M. Surur b. Naif Zeynelabidin, Allah'a Davette Peygamberllerin Metodu I, Guraba Yayınları: s. 323, 324.

[2] Kur’an-ı Kerim: Saffat, 103.

[3] M. Surur b. Naif Zeynelabidin, Allah'a Davette Peygamberllerin Metodu I, Guraba Yayınları: s. 325.
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla