Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-23-2008, 01:48   #215
Kullanıcı Adı
dildade
Standart Hazreti İbrahim (a.s)
1. Kâbe’nin yapımı :
Hz.İbrâhim Yüce Allah’ın dilediği kadar Şam’da kaldıktan sonra Mekke’ye geldi.[1] İsmail as.’ı buldu.[2] O zaman, İsmail 30 yaşında bulunuyordu.[3] İsmail as. Zemzem kuyusunun arkasında oklarını düzeltmekle meşgul idi. İsmail as, babasını görünce, ayağa kalkıp ona doğru vardı. Bir babanın, oğluna, oğlunun da babasına yaptığı gibi, birbirlerine iştiyakla sarıldılar, kucaklaştılar, öpüştüler.[4] İkisi de, sevinçlerinden, öyle ağladılar ki, onların ağıtına, kuşlar bile katıldılar.[5]

Hz.İbrâhim oğlu İsmail’e hitaben: ”Ey İsmail! Allah celle bana kendisi için bir ev (mabed) yapmamı emretti.” Dedi. Hz.İbrâhim oğlu İsmail’e: "Rabbim senin bana yardım etmeni emretti.” Dedi. İsmail “O halde bu emri derhal yerine getiririm.” Karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz.İsmail’e kalkıp işbaşına geçti. İsmail as. taş taşıyor, İbrâhim as. da duvarları, örmeğe devam ediyordu.[6]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Buhari-Sahih c 4, s.115; Ezraki-Ahbaru Mekke c.1, s.59; Beyhaki-Delâilünnübüvve c.1, s.325; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.200.

[2] Ezraki-Ahbaru Mekke c.1 s. 115; Taberi-Tarih c.1, s.133; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: 200.

[3] İbn.sa’d-Tabakat c. 1, s.52; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.200.

[4] Buhari-Sahih c.4, s.116; Ezrahi-Ahbaru Mekke c.1, s.59-60; Beyhaki-Delâilünnübüvve c.1, s.236; İbn.Esir-Kâmil c.1, s.98; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları:s.201.

[5] Ezraki-Ahbaru Mekke c.1, s.60; Beyhaki-Delâilünnübüvve c.1, s.326; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.201.

[6] Buhari c.4, s.116; Ezraki c.1, s.59; Beyhaki-Delâilünnübüvve c.1, s.329; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.201, Süleyman Ateş, Kur'an Ansiklopedisi: c.9 s.129.
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla