Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-23-2008, 02:07   #248
Kullanıcı Adı
dildade
Standart Hazreti İbrahim (a.s)
1. İbrâhim as.’ın Çocuklarının Ülkelere Dağılmaları :
İbrâhim as.’ın Kutara’dan oğullarından Medan ile Medyan, Medyan topraklarına yerleşmişler ve bundan dolayı, oraya Medyen adı verilmiştir.

Yokşan’ın çocukları, Mekke’ye gelip yerleştiler.

Öteki çocuklar ise, başka ülkelere gidip oralarda yerleştiler ve İbrâhim as’a: "Ey Babamız! İsmail ile İshakı, Senin yakınında ve yanınıda bıraktın. Bizlere ise, gurbette ve yabancı illerde yerleşmemizi emrettin!?” dediler. İbrâhim as:”Ben, böyle yapmakla emrolundum!” dedi. Onlara, Yüce Allah’ın isimlerinden bir isim öğretti ki, onunla, yağmur ve yardım dileğinde bulunur, yağmura ve yardıma kavuşurlardı.[1]

Onlardan bazıları da, Horasan’a varıp yerleştiler.[2] Hâzerler gelip onlara: “Bunu, size öğreten, yeryüzü halkının hayırlısı ve Hükümdarı olmağa lâyıktır!” diyerek onların krallarına Hâkan ünvanını verdiler.[3]

İbn. Habib’e göre: İbrâhim as’ın, Horasan’a gidip yerleşen oğulları: Medan, Eşbak, Şeuh olup bunların, orada nessileri çoğalmış ve Horasan Türkleri de, bunların soyundan gelmiştir.[4]

Bir Hadis-i şerifde de, Türklerin, Kantura oğulları oldukları bildirilmiştir.[5]

--------------------------------------------------------------------------------

[1] İbn.Sa’d-Tabakat c.1, s.47,48; Taberi-Tarih c.1, s.160; Sâlebi-Arais s.97; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.222.

[2] İbn.Sa’d-Tabakat c.1, s.48; İbn.Habib-Muhabber s.394; Taberi-Tarih c.1, s.160; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.222.

[3] İbn.Sa’d-Tabakat c.1, s.47-48; Taberi-Tarih c.1, s.160; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.222.

[4] İbn.Habib-Muhabber s.394; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.223.

[5] Nevevî-Tehzibülesma vellugat c.1, s.102; M.Asım Köksal, Peygamberler Tarihi, Diyanet Vakfı Yayınları: s.223.
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla