Gazze'de Son Durum
Gazze halkı, bir yıldır Siyonistlerin uyguladığı kuşatma nedeniyle çektikleri sıkıntılara son vereceği ve kuşatmayı kaldıracağı için ateşkese umutla bakıyor.
Bununla beraber işgalcilerin anlaşmayı bozarak yapacakları saldırılarla bunun her an yerle bir olabileceğinden de kaygı duyuyor.
İslami Direniş Hareketi (Hamas) Salı günü (17 Haziran) yaptığı açıklamayla, Mısır'ın öncülüğünde varılan ateşkes konusunda tavrını belirtmiş, akabinde Siyonistler de Başbakan Ehud Olmer adına yapılan bir açıklamayla ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini duyurmuşlardı.
Ateşkes sallantıda kalacak
Gazze halkı ise işgalcileri ve onların izlediği politikayı daha önceki tecrübelerinden çok iyi bildikleri için ateşkesin sürdürülebilmesi konusunda kaygılı.
Ateşkes için saatler sıfırı gösterirken Gazze ahalisinden Abdusselam Hüseyin şöyle diyordu: “Siyonistlerle Hamas arasında ateşkes sallantıda kalacak. Zira düşman haindir ve kurnazdır; hiçbir anlaşma ve ahit dinlemez”
“Ateşkese çok fazla güvenmiyorum. Fakat buna rağmen olumlu sonuçlar vermesini umuyorum. İki yıl direndik. Bu dört sene olsun. Allah'a şükür daha ayaktayız. Efendimiz (s.a.s)'in başına gelenler başımıza gelmedi.”
Ateşkesin bozulmasından korkuyoruz
Evinin bahçesinde oturan Hacı Eb'ul-İd ise ateşkesin çok olumlu ve büyük oranda semere vereceğine inanmadığını, bir-iki ay içinde bunun bozulacağını düşündüğünü belirtirken konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Kuşatmanın kaldırılmasını ve geçiş kapılarının açılmasını istiyoruz. Direniş ateşkeste de eli kolu bağlı durmayacak. Kuşatma ve saldırı ne olursa olsun onun da yapması gerekenler var.”
İçişlerine Dönme
Başkalarının tersine Ahmed Radi ise, evin içini düzenlemek için Siyonistlerle ateşkesi çok istediğini söylüyor.
Radi (25) Gazze'nin çok çektiğini, burada hayatın artık renksiz ve tatsız olduğunu söylüyor. Kendi düşüncesine göre grup liderlerinin hızlı bir şekilde toparlanmaları ve işgalcilerin onları tek tek avlamadan fırsat vermeden birlik sağlamaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Kuşatmanın kaldırılması zamanı geldi
Mühendis Ebu Emced ise, sınır kapıları açıldığında ve kardeşler kucaklaştığında kendisinin helva dağıtacağını söylüyor ve “Yetti artık. Kuşatmadan ve bölünmelerden bıktık artık. Halkımızın güven içinde iç içe yaşaması için bölünmelerin bitirilmesi ve kuşatmanın kaldırılmasının zamanı geldi artık.” diyor.
Ateşkes çok uzun sürmez
Gazze'de işine gitmekte olan bir genç de şöyle diyordu: “Ateşkese ateşkes gözüyle bakmıyorum. Olumlu netice vermesi kuşatmanın kaldırılmasına ve sınır geçişlerin açılmasına bağlıdır. Ancak ateşkes uzun sürmez ve çok geçmeden savaşa dönülür. Çünkü Siyonistler ateşkesin Filistinlileri güçlendireceğini, onları rahatlatacak bir süreç olduğunu ve daha güçlü bir aşama için kendilerini toparlayacaklarına yardım edeceğini düşünüyor.”
FİEM
|