Oruç hakkında bilinmeyen soru ve cevaplar
Soru : Yazın kazaya kalmış oruçları, kışın kaza etmek caiz mi?
Cevap : Caizdir.
Soru : Hacda şükür kurbanı yerine ceza olarak oruç tutmak caiz mi?
Cevap : Caiz olmaz. Ancak israfı önlemek için caizdir.
Soru : İmsaktan sonra kazaya niyet edenin orucu nafile mi olur?
Cevap : Evet.
Soru : Seferdeki kimseye, evine gelince tutmadığı oruçları kaza etmek farz mı?
Cevap : Evet.
Soru : Ramazanın son günü, bugün bayram diyenlere aldanıp, orucunu bozana, kaza mı lazım olur?
Cevap : Kaza lazım olur.
Soru : Kaza ve kefaret orucunun yılını bilmeyen ne yapar?
Cevap : Evvel kazaya kalmış olan diye niyet eder.
Soru : Ölüm hastası oruçlu kimseye zemzem vermek lazım mı?
Cevap : Oruçlu ölmesi evladır.
Soru : Erzurumlu, yazın orucu, Adana’da tutsa, daha sevap mı?
Cevap : Hayır. Sıkıntı kendiliğinden gelirse sevap olur.
Soru : (Başkası yerine oruç tutulmaz) hadisi hangi kitapta var?
Cevap : Tahtavi haşiyesinin 238. sayfasında var.
Soru : Kaza orucunu davette bozmak caiz mi?
Cevap : Hayır.
Soru : Söylentilere inanıp, Ramazan diye, Şabanın 29unda oruca niyet ettim. Doğrusunu öğrenince bozdum. Kaza gerekir mi?
Cevap : Gerekmez.
Soru : Diş dolgusu sebebiyle gusülsüz oruç tuttum. (Oruç tuttuğum yıllardaki gusülleri Şafii’ye veya Maliki’ye göre aldım) demek gerekir mi?
Cevap : Evet, hem tevbe gerekir, hem de böyle niyet etmeli!
Soru : Teyzemin böbreğinde taş olduğu için doktor devamlı su içmesi gerektiğini söylemiş. Eğer fidye vermesi gerekiyorsa ne kadar ve ne vermeli? Bu fidyeyi bana vermesi uygun olur mu?
Cevap : Oruç tutamayacak kadar hasta ise 30 günlük ramazan için 53 kg un verir. Yahut değerini altın olarak verir. Siz fakirseniz size de verebilir.
Soru : Bir kimse akşam namazından önce uyusa veya bayılsa öbür gün öğleyin uyansa hemen oruca niyet edebilir mi?
Cevap : Niyet edemez. Öğleden bir saat önce uyansa idi edebilirdi.
Soru : Kalb rahatsızlığım var. Normalde oruç tutabiliyorum. Kalb krizinden endişe ediyorum. Fidye verip, oruç tutmasam olur mu?
Cevap : Oruç tutabilenin fidye vermesi caiz olmaz. Kalb hastalığında, göğüs üzerine nitroderm ihtiva eden bir ilaç [TTN] konur. Bu deriden içeriye emilir. Sağlam deriden içeri girdiği için orucu bozmaz. Kriz gelirse ağızdan alınan ilaçlar alınarak oruç bozulur. Yani tutabildiğiniz kadar oruç tutmalısınız.
Soru : Ramazanda rahatsızlık sebebiyle tutamadığım 10 günlük orucu kaza ederken, peşpeşe mi tutmam gerekir?
Cevap : Peşpeşe tutmanız gerekmez, fırsat buldukça tutarsınız.
Soru : Hamile ya da çocuk emziren bir kadın oruç tutabilir mi? Tutmadığı günler kazaya mı kalır yoksa her gün için fidye vermek mi gerekir?
Cevap : Hamile iken de çocuk emzirirken de oruç tutabilir, eğer tutarsa sağlığına zarar verecekse, çocuğa zarar olacaksa o zaman tutmaz, sonra kaza eder. Fidye vermekle kurtulamaz.
|