Osmanlıdaki tekke ve medreselerde MÜZİK,ÇALGI yoktu..!
Hangi tekkede,hangi alimin medresesinde çalgı çalınmış ise kaynak,isim ve kanıt alabilirsem sevinirim..
İhtimallere,yada söylenenlere itibar etmem..
Diyelimkide böyle bir tekke var olmuş,herhangi bir tekkede böyle bir YANLIŞ yapılmış..Bu onun doğruluğunu OSMANLI dahi olsa göstermez ki hiç bir devlet,hiç bir yasa Efendimizin hadislerinin ve ayeterimizin önüne geçemez..
Osmanlıda çalgı yoktu..Bunun aksi kanıtı varsa öğrenmek isteriz,buyurun gösterin inşAllah..
Yada Osmanlı devrinin hangi alimi ''müzik haram DEĞİLDİR'' fetvası vermiştir..Bunuda ayrıca bilmek isterim..Bna isim verirseniz isim veridğiniz şahsında kitapalrını araştırır bakarız hakikaten öyle bir fetva mı verilmiş..
Şarkının yukarıda ifade ettiğim gibi iki çeşidi vardır ve yalnızca çalgılarla olanı HARAM kılınmıştır..
Yoksa Osmanlıda çok güzel şarkı,marş,şiir bestekarları olan insanlar,paşalar vardı..
Takva derecesinden bahsedilmiş..Keşke her müslüman bu tür ince ayrıntılara önem vererek takva yolunda bir adım ilerleyebilse..Takva kötü bir şey değil..Biz yapamayız diye bir şeyde yok.. İşin takva boyutudur diyip araştırmamak ve ona uymamakta olmaz..
Ayrıca dinde ''kanımca,bence,bizce'' kavramlarıda yoktur..Küfre gireriz tövbe edelim..
Ben kendimce yorumlar getirmedim konuya..
Dini bir konuda ehliyeti olmayanın bence demesi ona küfre sokar, dinden çıkar..
Bildiğim hadisleri,ayetleri ve öğrendiklerimi paylaştım ki hepsinin köşesinde kaynakları mevcuttur..
Hepsi sahih hadislerdir..
Koskoca İmam Rabbenilerin,İmam Gazalilerin,deylemilerin ve ayeti-i Kerimeler'in bildirdikleri yanlış olur mu..?
İmam Rabbani hz.leirnin MEKTUBATInda ''MÜZİK HARAMDIR'' ifadesi sık sık yer alıyor..
Seyyid Abdulhakim arvasi hazretleri
''ben hayatımda beş bin cilt kitap okudum,
Kuranı Kerim ve hadisi şeriften sonra en kıymetli kitap İmamı Rabbani hazretlerinin mektubat isimli kitabıdır''demiştir..
İman zaafiyeti hepimizde mevcut kendimde dahil..
Bunu inkar etmem..Nefsimize ağır gelen ibadetlerden,yasaklardan kendimizi koruyamıyoruz..
Bu müzik konusu ilk öğrendiğimde benimde nefsime ağır gelmişti ki bildiğim halde yinede dinlerim..Ama kalkıpta haram olana,yada günah olana ''hayır değildir'' diyerek küfre girmem..
Günahı işlemek ayrıdır,günaha günah değil diyerek küfre girmek apayrıdır..
Selametle...!
|