Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-07-2009, 21:50   #29
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart
es-selam kıymetli dostlar,

öncelikle duyguseli'ne bizlere aktarımları için teşekkür ederim.. Yazılanları okudum ve şimdilik iki husus dikkatimi çekti ve kaynaklar dahilinde bir kaç şey söylemek istiyorum.

40- Kur'anı teganni ile okuyan hafıza, ne güzel okudun diyenin imanı gider. (Dürr-ül-münteka)

Kur'an-ı teganni ile okumak sesi güzelleştirmektir ve bu şekilde KUr'an-ı Kerim okumaktır. Kur'an-ı Kerim'i güzel bir şekilde okuyan kimseye güzel okudun diyenin imanı neden gidiyor. Peygamberimiz sahabeye "Kur'ân'ı seslerinizle süsleyin" buyurmaktadır. Süleyman b. Eş’as b. İshâk Ebû Dâvûd es-Sicistâni el-Ezdî (v. 275/889), es-Sünen, Çağrı Yayınları, İstanbul 1992, c.II, s. 155 (K. Vitr 20, 1468)
Öyleyse, Kur'an'ı ses ile süslemek ve gönüle hitap eder bir şekilde okuyan bir kişiye, hafıza, güzel okudun diyerek hayırla mukabelede bulunmak insanı hangi sebepten dolayı küfre götürür ki..


41- Bir şarkıcıyı dinleyen veya herhangi bir haram işi gören kimse bu harama, ne güzel dese, o anda imanı gider. (Müjdeci Mek. 266)

Burada ilk olarak gündeme gelmesi gereken husus şarkıcı dinlemek haram mıdır? Hz. Aişe'den gelen bir rivayette bir bayram gününde iki kız def çalarak ezgi söylüyorlardı ve Peygamberimiz bu sırada Hz. Aişe'nin yanına girdi. Daha sonra Hz. Ebu Bekir odaya girerek hz. Aişe'ye şarkıcı kızladan dolayı kızdı. Fakat Peygamberimiz , "onlara ilişme, kızma" diye buyurdular. (Zeynu’ddîn Ahmed b. Ahmed b. Abdi’l-Lâtîf ez- Zebîdî (v. 893/1488), Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Mütercim: Kamil Miras, DİB Yayınları, Ankara 1979, c. III, s.152) Evet, hüküm vermek çok basit bir iş değildir fakat hadisle ezgi söyleyen kızların yaptığının yasaklanmadığı da aşikardır.

Elbette kadın sesiyle alakalı hüküm verilirken söylenen şarkının mahiyeti, kişide bıraktığı etki gözönünde bulundurulmalıdır ama "şarkı dinlemekten dolayı imanın gitmesi" çok büyük bir iddiadır!

""Soru:
Kadın sesi dinlemek caiz midir? Dinlediğimiz müziğin türüne göre cevaz değişir mi? (Örnek: tasavvuf musikisine eşlik eden bir kadın sesi veya ilahi söyleyen bir kadın sesi gibi)

Cevap:
Peygamberimizin zamanında mescidde ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musiki eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber'in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe'ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.""


selam ile..
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla