Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-08-2009, 18:35   #30
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
es-selam kıymetli dostlar,

öncelikle duyguseli'ne bizlere aktarımları için teşekkür ederim.. Yazılanları okudum ve şimdilik iki husus dikkatimi çekti ve kaynaklar dahilinde bir kaç şey söylemek istiyorum.

40- Kur'anı teganni ile okuyan hafıza, ne güzel okudun diyenin imanı gider. (Dürr-ül-münteka)..

Teganni ile okumak yani şarkı gibi okumak demektir..Teganni arapçada şarkıdır..Kuran'ı güzel sesle okumak tabiki sünnettir..Bu hadis bunun aksini söylemiyor..Size ALİŞAN örneğini vereyim..ilahi kaseti çıkartıp birde ramazanda KURAN-I KERİMi şarkı gibi okumuştu.Hatırlayın..Ona bazı dini alimleirmizden gelen tepkileride hatırlayın...Kuran-ı güzel sesle okumak başkadır,ona ritm katarak şarkı şeklinde okumak apayrı..Kuranı bu şekilde okumak günah olduğu için bu şekilde günaha gireni tebrik etmenin günah olduğu vurgulanıyor..! Buraya dikkat edelim..



Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Öyleyse, Kur'an'ı ses ile süslemek ve gönüle hitap eder bir şekilde okuyan
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bir kişiye, hafıza, güzel okudun diyerek hayırla mukabelede bulunmak insanı hangi sebepten dolayı küfre götürür ki....

Kuranı zaten sesimizle okuyoruz..Eee kimi hafızlarımızın seside kuvvetli ve güzel olduğundan onları dinlemek küfre götürmez..Denildiği gibi TEGANNİ(şarkı gibi) okumak haramdır deniliyor.. Kuran-ı Kerim tecvidi ile okunur..Kuran'ın ritmi tecvididir zaten..Oradaki vurguları iyi okuyan ve seside güzel olan hafızlarımızı dinlemenin neresi küfür olabilir,doğru anlayalım bu kısmı..
Tecvidde Kuran'ın vurguları bellidir..Bir hafız sesi güzelde olsa normalde olsa o vurgular eşliğinde,ona dikkat ederek tecvidiyle okumalıdır..Teganni şeklinde,kendince ritimler koyması günahtır deniliyor hadiste..Güzel sesle kuran okuyanı dinlemek ve bunu tebrik etmek tabiki günah olamaz..

Bakın bu konudaki bir hadismiz;

Kur’an-ı kerimi, Arap şivesine uygun, tecvid ile ve güzel ses ile okumalıdır. Ebu Davud’daki hadis-i şerifte, (Kur'anı güzel sesle okuyun) buyuruldu. Yani "Allah’tan korkarak okuyun" demektir. Bu da, tecvid ilmine uyarak okumakla olur. Yoksa, harfleri, kelimeleri değiştirerek, manayı, nazmı bozarak teganni ile okumak haramdır. (Berika)



Umarım anlatabilmişimdir..



Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir şarkıcıyı dinleyen veya herhangi bir haram işi gören kimse bu harama, ne güzel dese, o anda imanı gider. (Müjdeci Mek. 266)
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Burada ilk olarak gündeme gelmesi gereken husus şarkıcı dinlemek haram mıdır? Hz. Aişe'den gelen bir rivayette bir bayram gününde iki kız def çalarak ezgi söylüyorlardı ve Peygamberimiz bu sırada Hz. Aişe'nin yanına girdi. Daha sonra Hz. Ebu Bekir odaya girerek hz. Aişe'ye şarkıcı kızladan dolayı kızdı. Fakat Peygamberimiz , "onlara ilişme, kızma" diye buyurdular. (Zeynu’ddîn Ahmed b. Ahmed b. Abdi’l-Lâtîf ez- Zebîdî (v. 893/1488), Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Mütercim: Kamil Miras, DİB Yayınları, Ankara 1979, c. III, s.152) Evet, hüküm vermek çok basit bir iş değildir fakat hadisle ezgi söyleyen kızların yaptığının yasaklanmadığı da aşikardır.
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Elbette kadın sesiyle alakalı hüküm verilirken söylenen şarkının mahiyeti, kişide bıraktığı etki gözönünde bulundurulmalıdır ama "şarkı dinlemekten dolayı imanın gitmesi" çok büyük bir iddiadır!..
Yukarıda bana kaynak gösterdiğiniz hadisin bende farklısını okudum..Nedense sizin belirttiğiniz hadiste parantez içersindeki maddeler KONULMAMIŞ..Aldığınız yerde bir kasıt olduğundan şüphe ettim..Bilerek mi yanlış aktarılmış acaba..Aldığınız yeri birdaha gözden geçirin derim kardeşim..Bakın bendeki hadise nasıl anlatılmış bu olay.. İnceleyelim beraber..Üstelik kaynak aynı..!!

(Hazret-i Âişe anlatır: "Bayram günü iki cariye, kahramanlık şiirlerini def çalarak terennüm ediyordu. Resulullah yatağına yatıp yüzünü öbür tarafa çevirdi, sonra babam [Hazret-i Ebu Bekir] içeri girdi. (Bu ne hâl, Resulullahın huzurunda şeytanın düdüğü ve sesi ne arıyor?) diye beni azarlayınca, Resulullah (Bırak onları, her milletin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır) buyurdu. Babam başka şeyle meşgul olunca cariyelere işaret ettim, dışarı çıktılar.)

Bakın efendimiz CARİYELERE ses çıkarmamış Hz.Aişe annemizede herkesn bir bayramı vardır diyerek bırak demiş,ve Aişe validemiz onları hemen DIŞARIya almış..!Oysa sizin belirttiğiniz hadiste sadece Efendimizin şu lafı geçiyor ''ilişme,kızma'' Hayır EFENDİMİZ validemize kızma,herkesin bir bayramı vardır diye hoşgörü göstermiş lakin bunun DOĞRU OLDUĞUNU ifade edecek hiçbir söz kullanmamış ve Validemizde zaten o kızları hemen dışarıya almış..
Bunun dışışında bakın hz.Ebubekir o kızlar için kızarken hangi cümleyi kullanmış bu kısma çok dikkat edelim ''[Hazret-i Ebu Bekir] içeri girdi. (Bu ne hâl, Resulullahın huzurunda şeytanın düdüğü ve sesi ne arıyor?) '' Bakın eğer hz.Ebubekir'in kızların çalgısına ve sesine şeytan düdüğü ve sesi demesi de yanlış olsa idi Efendimiz bunada müdahale etmezmiydi..?
Oysa yukarıdaki koyduğunuz hadiste sadece hz.Ebubekirin kızdığı söylenmiş..Bu..!
Umarım bunuda açıklayabilmişimdir..

İmanımızı sorgulamıyoruz..Dinimiz kolaylık dinidir fakat çok hassastır..İnceliklerini,ayrıntılaırnı



bilmiyoruz..Bildirinlenlerde nefsimize ağır geldiği için kabullenemiyoruz..
Şarkı dinlemek HARAM DEĞİLDİR diriliş kardeşim burayı yanlış yorumluyorsunuz..Yukarıda hadislerle ifade ettik..Şarkının iki türlüsü vardır..Mübah olanı ve haram olanı..Haram olanı dinlemek imanımızıda yok eder,zamanla belki bizi küfrede sevk eder..Bir örnek vereyim misal.. Şarkının adına bakın.. TANRIM BENİ BAŞTAN YARAT..!! bilenler vardır bunu..İnsanı isyana sürüklüyor resmen..Kaderi yerden yere vuruyor..
Sizce bunu dinleyen yada bu türde bir şarkı dinleyen birinin imanı zaten zayıfsa tamamen gitmez mi..?Bence bu iddia tam yerindedir..İddiada değil hadistir ve ayetle sabittir..


Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
""Soru:
Alıntı:
dirilis.f Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kadın sesi dinlemek caiz midir? Dinlediğimiz müziğin türüne göre cevaz değişir mi? (Örnek: tasavvuf musikisine eşlik eden bir kadın sesi veya ilahi söyleyen bir kadın sesi gibi)

Cevap:
Peygamberimizin zamanında mescidde ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musiki eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber'in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe'ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.""

selam ile..
Yukarıda bu yazmış olduğunuz söylemlere inanmam..Neden..?Çünkü kaynaksız..Bunları bildiren hadis,ayet,ehli sünnet alimlerinden ve diğer büyük alimlerimizden bir fetva var ise ancak itibar edebilirm..Yapmayın lütfen..
Ne demek kadının sesi ile alakalı dinde kesin bir açıklama yok..
Kadınlar hiç konuşamaz diye bir emir yok dinde ama nasıl konuşacağı ve kimlerle konuşacağı bildirilmiştir..

Bakın size hem hadis hemde AYET göstereyim bu hususta..
Belki tatmin olursunuz inşAllah..

Kadınların, yabancı erkeklerle lüzumsuz yere konuşmaları, şarkı, hatta Kur’an, mevlid, ezan okuyarak seslerini erkeklere duyurmaları büyük günahtır; ancak, alış veriş gibi ihtiyaç olunca, fitneye sebep olmayacak şekilde, ihtiyaç kadar ciddi konuşmaları caizdir. (Tergib-üs-salat, Hadika)

Bir âyet-i kerime meali:
(Ey nebi hanımları, siz diğer kadınlar gibi değilsiniz. Allah’tan sakının, edalı, yumuşak konuşmayın, kalbi bozuk olan, ümide kapılır; hep ciddi konuşun!) [Ahzab 32]

Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Ey kadınlar, mahreminizle konuşun, namahremle konuşmayın!) [Ramuz, İbni Said]

ihtiyaçsız yabancı erkekle konuşmak caiz değildir. İhtiyaç olunca ihtiyaç kadar ciddi konuşmak caizdir.Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Şarkı söyleyen kadını dinlemek ve yüzüne bakmak haramdır.) [Taberani]

Genç kadın, yabancı erkeğe selam veremez, aksıran erkeğe bir şey söylemez ve kendine söylenince de cevap vermez. (Hamevi Eşbah şerhi)

Kadınların seslerini erkeklere duyurması haramdır. Bazı âlimler, ihtiyaç zamanında, ihtiyaç kadar ve sert, ciddi konuşmaları caiz olup fazlası yine caiz olmaz buyurmuşlardır. (Tezkiye-i ehli beyt)

Allahü teâlâ, kadının namahremle yumuşak sesle konuşmasını men ediyor. (Mektubat-ı Rabbani 3/41)



Kadınların, saçı, başı ve kolları açık sokağa çıkmaları ve yabancı erkeklerle lüzumsuz yere, konuşmaları, şarkı söyleyerek, hatta Kur'an, mevlit, ezan okuyarak seslerini erkeklere duyurmaları büyük günahtır. Ancak yabancı erkeklerle, alış veriş gibi, ihtiyaç olduğu zaman, fitneye sebep olmayacak şekilde, sert ve ciddi konuşmaları caizdir. (Tergibüssalat, Hadika, S. Ebediyye)




Bakın kaynaklarıyla beraber kadının sesi hakkında fetvalar,bilgiler verilmiş..
Kadının sesi her yerde her şekilde haramdır denmemiş..İhtiyaç duyulduğu yerlerde denilmiş..Gerekmedikçe namahremle konuşmak HARAMDIR ancak denilmiş..

Birde benim ilk evvel sunduğum bütün hadisleri ayetleri bir daha inceleyin Allah aşkına..Bir yerde takılıp kalmayın..Şarkı haramdır denmemeiş,haram olan şekilleri bildirmiş..
Hiç dikkat ettinizmi bir hanımın kimsenin(eşi yada ailesi oalbilir) duymayacağı şekilde kendi içinde kendini oyalamak maksatlı,içerisnde küfür,Allah'a isyan vs içerecek sözler olmadığı sürece şarkı söylemesi,yine kadınların kendi ortamalrında def çalarak ilahi söylemeleri cazi sayılmış..
Bakın yine aşağıdaki söyleme;

Hazret-i Ebu Bekrin, def için şeytanın düdüğü demesi, çalgının mubah olmadığını gösterir. Bu ve benzeri hadis-i şeriften İslam âlimleri şu hükmü çıkarmışlardır:

Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir. Kadınların düğünlerde ve bayramlarda kendi aralarında def çalması caizdir. Bunun dışındakiler haramdır. (Hadika)


Dinimiz eğlenmekten bizi mahrıum etmemiş ki..Kadınalrın yine kendi aralarında mubah olduğu şekilde eğlenmeleri,özel dini günleirmizde yine bunlara belirli sınırlar içinde izin verildiği hep bildirilmiş..
Sizler belirli yerlere takılı kalmışsınız ki onlarda nefsinize/nefsimize ağır gelenlerdir..Kabul etmekte zorlanıyoruz..Önce bende öğrendiğimde ihtimal vermemiş olsam dahi araştırdıkça,öğrenmek istedikçe görmem gerekenleri gördüm..

Birde bu konu hakkında yorum yapan herkesten kaynak bekliyorum..
Ve yukardaki yakaladığım gibi kaynaklarda eksiltilme ve çarptırılma olmasa çok daha sevinirim..
Diriliş canım yanlış anlamazsın umarım,aldığın yerden kaynaklanabilir bu aldığın yerlere dikkat et diye..

Selametle..

Konu Duygu'Seli~ tarafından (06-08-2009 Saat 18:40 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla