06-12-2009, 20:38
|
|
|
Sevgili duyguseli,
Öncelikle uzun uzun cevap yazdığın için sana teşekkür ederim.. Fakaaaat,
Evvelen, Teganni, yalnızca bir şeyi şarkı gibi söylemek değil, sesi güzelleştirmek demektir. Çünkü, dikkat buyurunuz, Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
"Leyse minna men lem yeteganna bi'l-Kur'an" sizin için tercüme edeyim, "Kur'an-ı Teganni ile okumayan bizden değildir." ( Ebu Davud, Sünen, c. II, s.156 (Kİtabu'l vitr 20,1469) Bu babın altındaki diğer hadislere baktığımızda Kur'an-ı okurken sesin güzelleştirilmesi gerektiğinden bahsediliyor. Yine diğer hadislere baktığımda sesi güzellerştirerek teganni ile okuyun deniliyor. ben yanılabilirim, kaynağı ilk cevabımda yayını yer ve tarihine kadar gösterdim, sayfa numarası ve cilt no'da var. Buyrun bakın.. Sizinle hadis savaşına girmek istemiyorum ama buyrun hadis.
Öyleyse, hadis varken biz nasıl teganni ile okuyan (tek manası yoktur bu kelimenin, lüyfen dikkat) birini beğendiğimizde ve bunu ifade ettiğimizde dinden çıkıyoruz!
Amaa, özenle belirtmek isterim ki,
İslamda bir konuda hüküm vermek hiç de kolay iş değildir. Hadise bakıp "bu böyledir." denmez. Hadis'in sebeb-i vurudu ( söyleniş sebebi), hangi olay üzerine ve ne zaman söylendiği, kimin için söylendiği, aktaran ravinin kim olduğu vs.. ince ince araştırılır. Hadisin diğer varyantlarına bakılır. Yani işin bir usûlü vardır. bir hadise bakarak bir hüküm verilmez. Dikkat edilmesi gerekir. Yoksa işin içinden çıkılmaz.
Ayrıca, asıl tartışılması gereken Kur'an'ı hayatımıza nasıl daha güzel bir şekilde yansıtıp, onunla daha iyi nasıl amel edeceğimiz ve Kur'an ile "medeniyet" inşasını nasıl başaracağımız olmalıdır belki de...
Saniyen,ben metni tam olarak koymadım doğru, şimdi senin için yazıyorum tekrar:
Aişe Radiyallahu anha'dan:
Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: (Bir def'a Mina günlerinde yani Kurban bayramının ilk üç günlerinden birinde) Rasulullah(a.s) yanıma girdi. KArşımdabuas ezgilerini (def çalarak) okuyan iki kız vardı. Yatağına uzanıp (mübarek) yüzünü çevirdi. (derken) Ebu Bekir girdi. " Rasulullah (sav)'ın yanında şeytan mizmarı mı diyerek beni azarladı(bunun üzerine) Prygamberimiz ona dönüp (dikkat buyurunuz, hitap Hz. Ebu Bekr'e) "Onlara ilişme" (Dikkat, arapça metinde burada kastedilenin de o iki kız olduğu "da'huma" kelimesiyle anlaşılıyor) buyurdu. (Babamın zihni başka bir şeyle) meşgul olunca kızlara işaret ettim (onlar da) çıktılar.
(Zeynu’ddîn Ahmed b. Ahmed b. Abdi’l-Lâtîf ez- Zebîdî (v. 893/1488), Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarîh Tercemesi, Mütercim: Kamil Miras, DİB Yayınları, Ankara 1979, c. III, s.151)
İşte isteğiniz üzerine parantezli yazdım, yani tercümeyi - altını çizdiklerim hariç- aynen naklettim. Şerhi de yazmak isterdim ama merak eden dostlar kaynağa baksınlar.
Alıntı:
duyguseli Nickli Üyeden Alıntı
.
|
Alıntı:
duyguseli Nickli Üyeden Alıntı
Bakın eğer hz.Ebubekir'in kızların çalgısına ve sesine şeytan düdüğü ve sesi demesi de yanlış olsa idi Efendimiz bunada müdahale etmezmiydi..?
Oysa yukarıdaki koyduğunuz hadiste sadece hz.Ebubekirin kızdığı söylenmiş..Bu..!
|
demişsiniz. Fakat,Peygamberimiz "Onlara ilişme" diyerek zaten Hz. Ebu Bekir'e müdahale etmiş değil midir sizce??
İkinci olarak, haram olan birşeyin alenen yanında işlenmesine Peygamberimiz nasıl ses çıkartmaz, bunu da düşünmek gerekmez mi??
Ve yine eklerim ki,
Bir hadis sadece metne bakılarak değerlendirilmez. Mesela biz burada kızların kaç yaşında olduklarını bilmiyoruz, onların söylediği ezgilerin tam mahiyetini bilmiyoruz. bunlara farklı araştırmalar ile ulaşılır. Hülasa, ayet ve hadisleri değerlendirmenin bir yolu, usulü vardır.
Sözlerinde haram ola lafızlar arz eden şarkıları dinlemek zaten helel olamaz. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da, sözlerin ve icra eden şahsın kişide bıraktığı tesirdir.
Salisen, Soru-cevap olarak yazdığım bir metni kabul etmem demişsiniz, sebeb olarak da "kaynak yok" demişsiniz. Yazdığım soruya verilen cevabın "İslam hukukçusu" Hayreddin Karaman'a ait olduğunu beyan etmeyi sehven unutmuşum. Hatırlatma için minneti borç bilirim. Artık kaynak olarak kabul edebilirsiniz değil mi? Belki internet sitesi olduğu için çekince gösterebilirsiniz fakat Hocamızın kitaplarının içinde de bunu bulabilirsiniz. Kendisi büyük bir hizmet yaparak kitaplarını internet ortamına da aktarmıştır...
Şimdilik söyleyeceklerim bundan ibarettir.
Umarım seni kıracak birşey söylememişimdir kardeşim.. Eğer ilmî bir konu tartışılıyorsa zaten burada gücenme söz konusu değildir 
selam ile...
|
|
|