Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-18-2009, 00:25   #3
Kullanıcı Adı
cahide
Standart Recebi Şerif'in İsimleri....

Receb kelimesi üç harfli olup,"RÂ"harfi,Allah'u Tealanın rahmetine,"CİM" harfi,Allah'u Tealanın cûd ve cömertliğine,"BÂ" harfi ise,Allah'u Teak-lanın birr-u ihsanına ve iyliğine işaret etmektedir...
Bu ayın başından sonuna kadar tümünde Allah'u Teala'nın ,kullarına üç hediyesi vardır..Bunlar da;azapsız rahmet,cimriliksiz cömertlik ve eziyetsiz iyiliktir..
Bazı büyüklere göre;ortasında "cim" harfi ,kulın cürmüne delalet eder ki bu durumda sanki Allah-u Teala kuluna :
"Ey kulum! Senin cürüm ve cinayetini,kendi birrim ve rahmetim arasına koydum..Artık bu mübarek ay hürmetine senin hiçbir suçun kalmayacaktır..."buyurmuş olmaktadır..
Bu mübarek ayın başta receb olmak üzere bir çok ismi vardır ki,isimlerin çokluğu müsemmanın şerefine delalet eder...
1-Receb:Bu isim tazim ve hürmet anlamına gelen :"Tercib"kökünden alınmadır ki bu ayın ,Allahu teala indinde değerli kılınmış olmasından dolayı bu isme layık olduğu aşikardır..
2-Recm ayı: "Taşlanma " anlamına gelen bu isim ona,müminlere eziyet etmesinler diye kendisinde şeytanlar taşlandığından verilmiştir...
3-Receb-ü Mudar:Kureyş kabilesinin diğer bir ismi olan Mudar kelimesiyle ,receb ayının birlikte zikredilmesi,haram aylarla ilgili olarak eserimizin başında geçen hadis-i şerifte yer almaktadır ki bu Kureyş kabilesinin haram aylar içinde özellikle receb ayına atfettikleri değeri ifade eder...
Ayrıca bu ayda Kureyş kabilesinin ,diğer bazı kabilelere beddua ettiği ,bu sebeple de Allah-u Tealanın o kabileleri helak ettiği rivayet edilmektedir ki,bu yüzden "Bu ayda zalimler aleyhine yapılan bütün dualar kabul edilir."buyrulmuştur...
Cahiliyet devrinde bile zulme uğrayanlar ,zalimlere yapacakları bedduaları,receb ayına tehir eder ve o ayda yaptıkları beddua asla geri çevrilmezdi..
Nitekim Ömer (R:A),kör ve topal bir adamın durumunu incelediğinde,Bürayk isimli bir kişinin bedduasına çarpıldığını işitince,o şahsı çağırtarak durum sorduğunda,o şöyle anlattı:
"Sabğa oğulları denen kişiler oniki şahıs olup,cahiliyet devrinde benim komşumdular.Malımı yiyip,bana eziyette bulundular..
Ben kendilerini akrabalık hakkı için Allah-u Tealaya saldımsa da vazgeçmediler.Ben de haram ay gelinceye kadar kendilerine mühlet verip,o vakit beddua da bulundum ..
Bir sene geçmeden tek tek helak oldular..Bu da gördüğün gibi,kör ve topal bir hale kaldı."Bunu duyan Ömer (R.A.)
"Sübhanallah..! Gerçekten bunda ne büyük ibretler ve acaip dersler var."buyurdu..

İsimleri onusu devam edecek inşaALLAH
cahide isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla