08-29-2009, 01:18
|
#40
|
|
Alıntı:
menes Nickli Üyeden Alıntı
Peygamber Efendimiz(sav) şöyle buyurmuştur:
''Ümmetimden bazı kimseler şarabı bazı isimler vererek içeceklerdir.Onların tepelerinde çalgılar çalacak,şarkıcı kadınlar şarkı söyleyecektir.Allah onları yerin dibine geçirecek ve onlardan domuzlar maymunlar kılacaktır.''
(İbn Mace)
Burdada gördüğümüz yukarıda yazdığım gibi dünyevi duygular uyandıran şarkılar için geçerli.İlahilerle bu şarkılar bir tutulabilir mi?Televizyonu açtığımızda her kanalda ilahiler söyleniyor.Bunlar günah mı?Oradaki din alimleri senin bu yazdıklarını bilmiyorlar mı?
İmam Rafii, el-Aziz kitabından:
''Kaval çalınması konusunda iki görüş vardır.Bunlardan birisi Begavi'ye aittir ki,kaval çalmanın haram olduğunu söyler.İkincisi İmam-ı Gazali'ye aittir ve kaval çalmanın helal olduğunu söyler.Doğrusu İmam-ı Gazali'nin görüşüdür.''
Sanırım sen Begavi'nin görüşünü yazmıştın.Def ile ilgili bir hadis de yazayım.
Peygamber Efendimiz(sav) buyurmuştur ki:
Nikahı ilan ediniz ve nikah için def çalınız.(İbn Mace)
''Müzik konusunda ölçü kisinin kendisidir.Dinledigi müzik kisiyi dünyalik ve süflî duygulara sevk ediyorsa caiz olmaz. Ancak müzigi dinlediginde yüce duygular,derûni alemlere zihin dünyasinda gidiyorsa bu da iyidir.Netice olarak çirkin sözler, sehevî duygular içeren müzikler disinda insana güzel ve derin hisler veren müzik dinlenebilir.''
Doç.Dr. Mustafa Karataş kendisini tanırsın heralde.Hadis doçentidir.Şimdi yukarıda yazan sitede o konuyu açan arkadaş ile bu hocamız karşılaşsın anlatsın bakalım.Mustafa Karataş Hoca benim bilgilerine çok değer verdiğim bir insandır.Sence bu adambunca yıl boşuna mı okudu ya da bu görüşleri bilmiyor.Öyle bir anlam çıkarmalıyız.
Benim dediğim nedir şu;Eğer eğlence maksatlı çalgı çalınıyor,Şarkı söyleniyorsa evet o günahtır.Ancak ilahi söyleniyor,güzel işler için çalgı çalınıyorsa bunda yanlış bir şey yoktur.
Ben bilgiler yalan yanlış demiyorum.Bu konuyu hazırlayan kimse çarpıtarak verdiği için bilgileri insanlar yanlış anlıyor diyorum.
|
Evet en başta verdiğin hadiste var onun gibi bir çok hadis var...
Def ile ilgili hadiste vermişin evet nikahta def çalınmasına izin verilmiş yalnızca defe ve davula izin verilmiş ama ne maksatla..?
Şimdi bunu inceleyelim:
"O devirde def ve davul, sadece ilan maksadı ile çalınmakta idi. "Nikahı ilan ediniz" hadis-i şerifi bunu açıkça ortaya koymaktadır. İlana yardımcı olması için nikah akdinin, mescidde yapılması da bunu göstermektedir."(Tecrid-i Sarih Tercemesi, s. 3, s. 205)
"Çalgının haram olduğunda bir hilaf yoktur. Lakin haram olan şeylerden uzak kalırsa, düğünlerde ve bayramlarda birazcık (def ve ses) caiz görülmüştür. (Feteva-ı Hamidiye c. 2/304)
Sadece ilan için düğün gecesi def çalmakta beis yoktur. (Fetava-i Kadihan c.3,s. 117)
Birde şöyle bir durum var o günün deflerinin kenarlarında zil yoktu davulun yanında zurna gibi nefesli çalgı aletleride yoktu...
Buna delil kaynağı:
"Bugün çalınan deflerin kenarlarında zil, davulun refakatinde zurna veya buna benzer nefesli çalgılar bulunmaktadır. Birçok düğünlerde müskirat içilmekte ve naralar atılmaktadır.
Kadınların, erkeklerin oyunlarını seyretmelerinde beis görmeyen bazı ilim erbabı, Mescid-i Nebevi'de harbe ile oynayan Habeşistanlıları, Hz. Aişe validemizin seyretmesini delil olarak göstermekteydiler. Ancak, durum sandıklarından farklı bulunmaktadır. İmam Şa'rani bu vakanın hicap ayeti gelmezden önce cereyan ettiğini açıklamaktadır. (Keşf'ul-ğumme c. 2, s. 304)
Şimdi birde Peygamberimiz Düğün ve Nikah haricinde davul sesi duyduğunda nasıl tepki vermiş ona bakalım..
Önce def ve davulun düğün harici dinlenmesinin hükmüyle ilgili İbni abidinde geçen şu fetvaya bakalım:
"Düğün ve bayramların dışında, herhangi bir zaruret bulunmadığı için haramdır." (İbni Abidin c. 5, s. 304)
Bu sebeple, İbni Ömer (r.a) bir davul sesi duydu da kulaklarını tıkadı ve bunu üç defa tekrarladıktan sonra: "Resulullah da böyle yapardı" dedi. (İbni Mace c. I, s. 300)
Kardeşim gördüğün gibi bunlar çok ince meseleler televizyonu açtığımızda her kanalda ilahiler çalıyor orada ki Alimler bunları bilmiyormu diyorsun da biz televizyonda çıkan her alime inanırsak vay halimize piyasada o kadar çok sahte hoca var ki..
Mustafa Karataş Hocaefendiyi tanıyorum benimde değer verdiğim Hocaefendilerden biridir..
Lakin şimdi öyle bir zamanda yaşıyoruz ki her doğruyu her yerde söyleyemiyorsun onun için Mustafa Karataş Hocanın bazı şeylere göz yummak zorunda kaldığını düşünüyorum nede olsa canlı yayına çıkıyor fazla dikkat çekmemesi gerekiyor...
|
|
|