Erdoğan'ı kızdıran bakan konuşuyor
Başbakan Erdoğan'la domuz gribi aşısı konusunda ters düşen sağlık bakanı Recep Akdağ CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı.
Bakan Akdağ CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand ile CNN TÜRK Ankara Haber Müdürü Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.
"Başbakan Erdoğan'ın grup konuşmasında domuz gribi aşıyla ilgili konuya temas edeceğini bilmiyordum" diyen Akdağ, "Erdoğan'ın 'Bakanımla ayrı düşünüyoruz' sözlerine karşılık bir şaşırmam yok. Biz başından beri aşı yapılması konusunda bir zorunluluk olmadığını çok net ifade ediyoruz" dedi.
Bakan Akdağ, aşı olanların kobay olarak kullanıldığı iddialarını da kesin bir dille yalandı. Akdağ şöyle konuştu:
"Herkesin kobay olduğu iddiası yanlış. Kimse kobay falan değil. Hastalığın riski ile aşının riskini mukayese edersek hastalığın riski daha büyük çıkar."
Sağlık Bakanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- "Salgın ocak-şubatta en üst noktaya ulaşabilir"
- "Bireysel olarak kendimizi korumayı öğrenirsek bu işi hafif atlatabiliriz"
Aşılamada Türkiye'de geç mi kalındı?
- "Tabii ki bu doğru değil. Kafa karıştırıcı eylem o ladar çok ki. Kimisi Türk halkı kobay oldu diyor. Kimisi aşıda geç kaldı diyor. Türkiye gelişmiş Batı Avrupa ülkelerinin buunduğu ülkelerin aldığı tedbirlerin aynısı alıyor."
- "Bakınız ABD ve başka ülkelerde insanlar aşı için kuyruklara giriyorlar. Aşılanmadan geri dönebiliyorlar. "
- "Aşı konusunda bu işi planlayarak yapan parası olan ülkelerin yaptığını yapıyoruz. Onlarla aynı durumdayız."
Erdoğan ile aralarında fikir ayrılığı var mı?
- "Başbakan'ın açıklaması sürpriz olmadı. Başbakanımızın konuşması bütün olarak değerlendirildiğinde sorumlu bir başbakanın yapması gereken işin yapıldığını açıkça ifade ediyor kendisi."
- "Grup konuşmasında bu konuya temas edeceğini bilmiyordum. 'Bakanımla ayrı düşünüyoruz' ifadesinde bir şaşırmam yok. Biz başından beri aşı yapılması konusunda bir zorunluluk olmadığını çok net ifade ediyoruz."
Akdağ ile Başbakan'ın sözleri çelişiyor mu?
- "Benim söylediklerimle Başbakan'ın söyledikleri belli. Zorla aşı yapmayacağızç. Her birey kendisine ya da çocuklarına yapılacak birtakım işlemler hakkında kendisi karar verme hakkına sahip. "Biz zorla aşı yapmayacağız"
"Halk Başbakan da yaptırmayacak. O zaman bende yaptırmam demeyecek mi?"
- "Sayın Başbakan bir kere aşı yaptırması gereken risk grubu içinde değil ki bir kere. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerine göre bu risk gruplarını açıklıyoruz. Başbakan yaşı ve sıhharti itivariyle bu grup içerisinde değil."
- "Sayın Başbakan aşı yaptıracağım dememişti. Bugün bana aşı yapılırken bana sordular Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan aşılanacak mı dediler. Ben de dedim ki kime aşı yapılacağı konusunda kararı Sağlık Bakanı vermez, bilim kurulları verir dedim. Kurullar karar verdikten sonra bile yine kişinin kendi tercihidir. 50-55 yaş ve üstü kişilerin aşılanması gereken grupta olmadığı söyleniyor. "
- "Aşı 50-55 yaşındakiler için gerekli değil"
- "Sürekli hastalığı olan vatandaşlarımız, 2yaş altındakiler ve sağlık çalışanları. Önce bu gruptakiler aşılanacak sonra bilimsel kurullar bana ne derse onu yapacağım. "
- "Erdoğan'la grup toplantısı sonrası yaptığınız sohbette size birşey söyledi mi?"
- "Bu konuyu Sayın Başbakan'la knuşmadık. Konuşmamıza da gerek yok. O yaş grubunu aşılamamızı gerektirmiyor. Biz şu anda o yaş grubunu aşılamıyoruz. Ancak aşılanması gereken gryupları aşılıyoruz. "
- "Ne olur dikkatleri vatandaşın kendini korumasına yönlendirelim. Kafa karışıklığını kaldıralım"
"İstifam gündemde değil"
"Şu an herkes kobay mı?"
- "Nasıl böyle birşey sorabilirsiniz? Türkiye'de 10 kişi hayatını kaybetti. Avrupa'da ABD'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Hastalığın yayılabileceğini hepimiz gördük. Kim bu ölenler? Hepsi risk grubunda olan aşılanması gereken grupta olanlar"
- "Herkesin kobay olduğu iddiası yanlış. Kimse kobay falan değil"
- "Hastalığın riski ile aşının riskini mukayese edersek hastalığın riski daha büyük"
"Okullarda aşılama ne zaman olacak?"
- "Kasım ayı sonu ya da aralık ayı başı. Hangi şehirlerde daha çok yayılma riski varsa o illere öncelik vereceğiz
"Aşıdan virüs bulaşmaz"
- "Kesinlikle aşı olan kimse hastalığı kimseye bulaştırmaz. Aşıdan virüs bulaşmaz" (CNN Türk)
|