Başbakan Suarez'in siyasi reform tasarısını sunduğu ve sürece sıcak bakmayan savunmadan sorumlu Başbakan Yardımcısı generalin yerine reformcu General Gûtierrez Mellado'yu atamasıyla başlıyor ve 1989'da çıkan Askeri Personel Yasası'yla sonlanıyor.
Başbakanımız elinden gelen reformları yapıyor hemde savunmadan sorumlu bakan bizde sivil olduğu halde, askeri düzenin içinde büyük değişiklikler yapmak imkansız. İspanyaya bakarmısınız savunma bakanı asker olduğu halde onu tasviye ediyor sonrasında ise Askeri personel yasası ile olayı perçinliyor . Bravo.
Halkın sürece verdiği destek, Suarez'i o denli cesaretlendirmişti ki, bir sonraki aşamada komutanlarla pazarlık konusu yaptığı PCE'nin yasallaştırılmaması sözünü bile tutmaya gerek duymamıştı.
Demek bizdeki ironik cevreler demokrasinin yayılmasından bu yüzden korkuyor . Herkese kendini ifade etme hakkı siyaset yapma kolaylığı sağlarsan birtakım bireysel hakların önünü açarsan , dayatmacı despotik bütün cevreler bu kitle ile bertaraf olur , harika bir tasarım en azından bizim ülkemizde bu yönde ilerlediği için umudum bir kat daha arttı
Askerlerin sivil denetimi yönünde altına aşama, askeri yargı reformuydu. (Yeni bir askeri ceza yasası çıkarılarak askeri yargının alanı anayasaya uygun olarak daraltıldı). Yedinci ve son aşama ise, askeri personel yasasıdır. İspanya'da 1989'da çıkarılan yasa ile askerlerin eğitim alanındaki ideolojik kontrolünün kırılması amaçlanmıştı. Asker, bu noktada askeri eğitim, askeri kariyere giriş, terfi ve tayinler üzerindeki ideolojik kontrolü yitirmemek için çok direndi; çünkü bu aşama askerilerin bürokrasinin bir parçası olmasıyla sonuçlandı.
Askerin kendine has alana intikali ançak böyle bir devrim ile olur . İdeoloji ve siyaset üreten kurum toplumların gelişmesine engel olur heleki senin görevin sınırların ülkenin dış düşmanlardan korunma fiili olduğu halde bunu yapman gerilemenin tek müsebbibidir.
|