Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-18-2009, 19:02   #6
Kullanıcı Adı
Berr Ak
Alıntı:
mpektas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
"imkansız olan şeyler vardır bilirsin
Yaşlanmamak gibi,ölmemek gibi..."
Şimdiki vasıflarımızla imkansız şeyler listesinin başında geliyor bu dua mı desem ne desem daha az can yakar bilemiyorum...
Bizim daha Baykallarımız,Devlet Bahçelilerimiz,Onur Öymenlerimiz var ve sokakta sloganlarla askeri tanrının askerleri konumunda değerlendirenlerimiz var,bizim tapındığımız "asker" kökenli tanrılarımız var,bizim insanca ölmeyi dahi reva görmediğimiz yurttaşlarımız var...Var oğlu var!
Güzel olurdu yinede!
Aslında bu yazı, bu "var" olanları nasıl defedeceğimizi ispanya örneğiyle anlatıyor.Umutsuzluğa düşmemek lazım miyasecimİspanyada geçen sene hamile olduğu için doğum iznine ayrılan savunma bakanı izin dönüşü bütün generalleri görevden aldı20 yıl evvel onlar da darbelerle uğraşıyordu halbuki.Bu yüzden biz de yapabiliriz diyorum.Çözüm çok net, yazıda belirtildiği gibi; yargı reformu, askeri savunma bakanlığına bağlayan bir yasa,Darbecilerin yargılanması vs artıyor bu.

Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Başbakan Suarez'in siyasi reform tasarısını sunduğu ve sürece sıcak bakmayan savunmadan sorumlu Başbakan Yardımcısı generalin yerine reformcu General Gûtierrez Mellado'yu atamasıyla başlıyor ve 1989'da çıkan Askeri Personel Yasası'yla sonlanıyor.

Başbakanımız elinden gelen reformları yapıyor hemde savunmadan sorumlu bakan bizde sivil olduğu halde, askeri düzenin içinde büyük değişiklikler yapmak imkansız. İspanyaya bakarmısınız savunma bakanı asker olduğu halde onu tasviye ediyor sonrasında ise Askeri personel yasası ile olayı perçinliyor . Bravo.

Halkın sürece verdiği destek, Suarez'i o denli cesaretlendirmişti ki, bir sonraki aşamada komutanlarla pazarlık konusu yaptığı PCE'nin yasallaştırılmaması sözünü bile tutmaya gerek duymamıştı.

Demek bizdeki ironik cevreler demokrasinin yayılmasından bu yüzden korkuyor . Herkese kendini ifade etme hakkı siyaset yapma kolaylığı sağlarsan birtakım bireysel hakların önünü açarsan , dayatmacı despotik bütün cevreler bu kitle ile bertaraf olur , harika bir tasarım en azından bizim ülkemizde bu yönde ilerlediği için umudum bir kat daha arttı

Askerlerin sivil denetimi yönünde altına aşama, askeri yargı reformuydu. (Yeni bir askeri ceza yasası çıkarılarak askeri yargının alanı anayasaya uygun olarak daraltıldı). Yedinci ve son aşama ise, askeri personel yasasıdır. İspanya'da 1989'da çıkarılan yasa ile askerlerin eğitim alanındaki ideolojik kontrolünün kırılması amaçlanmıştı. Asker, bu noktada askeri eğitim, askeri kariyere giriş, terfi ve tayinler üzerindeki ideolojik kontrolü yitirmemek için çok direndi; çünkü bu aşama askerilerin bürokrasinin bir parçası olmasıyla sonuçlandı.

Askerin kendine has alana intikali ançak böyle bir devrim ile olur . İdeoloji ve siyaset üreten kurum toplumların gelişmesine engel olur heleki senin görevin sınırların ülkenin dış düşmanlardan korunma fiili olduğu halde bunu yapman gerilemenin tek müsebbibidir.
Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz.Askeri eğitim!Bizde daha çok ideoloji üreten bir sistem söz konusu.İspanya örneği bu notada cuk oturuyor.

Halk desteği konusunda Suarez'den belki çok daha fazla desteğe sahip Tayyip ERDOĞAN!Bundan çok daha fazla cesaret almalı ve reformları hızlandırmalıdır.Kesinlikle ve kesinlikle sivil anayasa der dururum yıllardır.Bu anayasa yeniklere engel oluyor.Yargı sistemi ergenekondan da anlaşıldığı gibi kesinlikle gereklidir.Kürt sorununda da önümüzde bir set gibi duran anayasa bazı şeyleri yine tıkamaktadır.O yüzden YARGI REFORMU!
DARBELERE HAYIR!

Alıntı:
Yalçın KARACA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Harika bir yazı teşekkürler Sevgili Esra , madem Askeri rejim ile sıkıntılı kavramlarımız var o halde yukarıdaki adım adım işlenen fiilleri yerine getirmemiz lazım eminim ki bir çoğu zaten bir şekilde içra ediliyor . Bence demokrasi kültümüz yavaş yavaş da olsa gerçek manada inşa oluyor , her kurum bu gelişmişlik sayesinde de üstüne vazife olmayan noktalardan geri çekilerek kurumlar arası hiyerarşik düzen yerli yerine oturacak umutluyum.
Harika olan sizsiniz yalçın beyUmudumuz sonsuz, akparti hükümeti gerekeni yapacaktır elbette fakat temennimiz reformların hızlanmasıdır...
Berr Ak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla